Hyppää pääsisältöön

Klingonien hyökkäys vai rahat? Viestiä avaruusolioille vastustetaan eri syistä

Arecibon radioteleskooppi
Aceribon radioteleskooppi Arecibon radioteleskooppi Kuva: Nasa arecibon radioteleskooppi

"Me hoitelisimme kyllä klingonit! Enemmän pitää olla huolissaan borgeista", uhosivat tutkijat viime viikonlopun SETI-kokouksesta vapaalle heittäessään. Tapahtumassa pohdittiin sitä, pitäisikö ihmiskunnan lähettää jälleen selvä viesti vieraille avaruuden sivilisaatioille.

Hämmästy maailmasta -palstan tunnus
Hämmästy maailmasta -palstan tunnus Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta parempi resoluutio

San Josessa pidetyssä kokouksessa avaruudesta älyllistä elämää etsivän SETI-järjestön edustajista monet vaativat avaruuden ulkopuolisen elämän etsimisessä siirtymistä aktiiviseen vaiheeseen. Sen sijaan, että pelkästään kuuntelisimme viestejä vierailta sivisaatioilta, meidän pitäisi itse viestiä itsestämme, sanoivat tutkijat.

Esimerkiksi tutkija Douglas Vakoch Seti-instituutista oli vahvasti sitä mieltä, että meidän on nyt otettava aloite käsiimme, siirryttävä Setistä (Search for Extraterrestrial Intelligence) Metiin (Messaging Extraterrestrial Intelligence).

Nyt osoite on tarkentunut

Toki ihmiskunta on jo viestinyt olemassaolostaan niin kauan kuin radio- ja tv-signaaleja on lähetty. Mutta nyt olisi tarkoitus lähettää voimakkaampi ja tarkemmin suunnattu viesti. Uusien maan kaltaisten eksoplaneettojen löytäminen on antanut nyt osoitteen, mihin signaalit kannattaisi tähdätä. Tähän tarkoitukseen voitaisiin käyttää maailman suurinta radioteleskooppia Arecibon observatoriossa Puerto Ricossa. Samasta paikasta vastaava viesti itse asiassa jo kerran lähetettiin, vuonna 1974.

Monet ovat varoitelleet ihmiskuntaa herättämästä huomiota. Parempi olla hiljaa kuin saada korkeampi äly poistamaan meidän kaltaisemme häiriötekijät. Näin on varoitellut esimerkiksi Stephen Hawking.

Varsinainen syy vastustukseen on paljon arkisempi ja ymmärrettävämpi: pelätään rahoituksen menettämistä

Mutta vaikka avaruusolentojen hyökkäämisestä puhuminen - jota kutsutaan Star Trekin hahmojen mukaan myös "klingon-argumentiksi" - on kiehtovaa ja media kirjoittaa siitä mielellään, todellinen motiivi viestin lähettämisen vastustajilla ei kuitenkaan näytä olevan "Maailmojen sodan" pelko. Varsinainen syy on paljon arkisempi ja ymmärrettävämpi: pelätään rahoituksen menettämistä. Projekti voisi saada sen verran negatiivista julkisuutta, että se voisi vaarantaa kaikkien SETI-projektien rahoituksen.

Rahaa ei enää liikene avaruusolioille

Lisäksi tällä hetkellä edes normaaliin signaalien kuunteluun ei tunnu riittävän varoja, vaan koko toiminta on jatkuvasti taloudellisesti vaakalaudalla. Alunperin toiminta oli suurelta osin Nasan ja myöhemmin ESA:n rahoittamaa, mutta ne ovat vähitellen vetäytyneet toiminnasta. Vuonna 2011 SETI joutui sulkemaan toimintaansa varten rakennetun kokonaan Allenin antennikentän Pohjois-Kaliforniassa ja siirtyi käyttämään muita teleskooppeja.

päihittäisikö ihmiskunta todella klingonit?

Mutta takaisin kiinnostavimpaan kysymykseen: päihittäisikö ihmiskunta todella klingonit, Star Trekin kehittyneet avaruussoturit? Tuskinpa olisi mitään mahdollisuuksia jos ne hyökkäisivät kuultuaan viestimme, maailman tuhoaminen kävisi niiltä käden käänteessä. Sen sijaan borgit Star Trekissä ovat ihmisen ja koneen yhdistelmiä, jotka valloittivat maailmoja sulattamalla ne itseensä - se kuulostaa kuitenkin vähemmän huonolta vaihtoehdolta.

Telegraph- ja New Scientist -lehtien raportit kokouspaikalta.

SETI:n (The Search for Extraterrestrial Intelligence) nettisivut.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Kommentit
 • Venus on kuuma, hapokas ja tuulinen – Kuinka siellä voisi olla elämää?

  Venuksen paksu pilvipeitto kätkee alleen isoja yllätyksiä.

  Jos etsit hyvää lomakohdetta, ei Venus ole varmasti listalla ensimmäisenä. Silti siellä saattaa olla elämää, kuten tuore havainto sen pilvistä kertoo. Ainoa keino todistaa arvelut Venuksen kaasukehässä leijuvista mikrobeista on mennä katsomaan paikan päälle. Tehtävä tulee olemaan hyvin kiinnostava ja opettaa meille varmasti paljon pilviplaneetasta. Tämä siitä tiedetään nyt.

 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua