Hyppää pääsisältöön

Kwai-joen silta

Alec Guinness elokuvassa Kwai-joen silta
Everstiluutnantti Nicholson (Alec Guinness) Alec Guinness elokuvassa Kwai-joen silta Kuva: Sony Pictures alec guinness

David Leanin seitsemän Oscarin sotaelokuvassa sotavangit rakentavat japanilaisille rautatiesiltaa Thaimaassa kunnianhimon sokaiseman brittiupseerin johdolla.

Kuoleman rautatieksi kutsuttu rata yhdisti Bangkokin ja Burman pääkaupungin Rangoonin. Vähän yli 400 kilometrin pituista rataa, jolla oli yli 600 siltaa, rakensi satojen tuhansien sotavankien ja pakkotyöläisten armeija äärimmäisissä olosuhteissa vuosina 1942–43. 90 000 ihmisen arvioidaan kuolleen rakennustyössä, ja heistä yli 12 000 oli brittiläisiä, australialaisia, hollantilaisia ja amerikkalaisia sotavankeja. Pian sodan jälkeen hajalle pommitettu rata suljettiin, eikä sille ollut oikeastaan käyttöä edes sodassa.

Siinä on ranskalaisen kirjailijan Pierre Boullen sepitteellisen tarinan todellinen tausta.

David Leanin elokuvaversiossa Alec Guinness esittää brittiläistä everstiluutnanttia, joka tarttuu tarmokkaasti miehilleen annettuun sillanrakennustyöhön. Moraalin ylläpitämisen nimissä hän katsoo, ettei työssä saa hidastella, sabotaasista puhumattakaan. Japanilaisille on näytettävä, mihin valkoiset pystyvät, miesten on voitava olla ylpeitä työstään, ja kenties vielä vuosisatojen jälkeen Kwai-joella ihaillaan brittiläisten sotilaiden kätten jälkeä.

Sessue Hayakawan esittämällä japanilaiskomentajalla on omat hirmuiset paineensa. Jos silta ei valmistu määräaikaan mennessä, hänen edellytetään tekevän rituaalinen itsemurha.

Japanilaiskomentaja vertaa viidakon ympäröimää leiriä saareen, jolta pakeneminen on mahdottomuus. Rakennustyömaasta muodostuukin brittivangeille eräänlainen saari, jossa sota tuntuu hetkittäin olevan jossain kaukana. Everstiluutnantti Nicholson antautuu täysin kunnianhimoisen hankkeen toteuttamiseen ja alkaa ymmärtää myös japanilaista vastapariaan ihmisenä ja upseeritoverina. Mutta eristyneisyys on illuusio: sillanrakentajien tietämättä liittoutuneet valmistelevat kommandoiskua sillan räjäyttämiseksi. Mukana iskuryhmässä on leiriltä paennut amerikkalainen (William Holden).

Elokuva oli kahdeksan Oscarin ehdokkaana ja voitti seitsemän: parhaan elokuvan ja ohjauksen, parhaan miespääosan (Alec Guinness), parhaan sovitetun käsikirjoituksen, parhaan musiikin (Malcolm Arnold) sekä parhaan kuvauksen ja leikkauksen palkinnot. Käsikirjoitus-Oscar annettiin kirjailija Boullelle, koska todelliset kirjoittajat Carl Foreman ja Michael Wilson olivat kumpikin Hollywoodin mustalla listalla. He saivat Oscarinsa postuumisti vuonna 1984.

Elokuvan musiikista tuli kaikkialla tunnetuksi brittivankien viheltämä Colonel Bogey -marssi, jonka varsinkin brittiyleisö tunsi sota-aikaisena pilkkalauluna Hitleristä ja muista natsi-Saksan johtajista – laulun sanoja kuitenkin pidettiin liian karkeina valkokankaalle.

Elokuva on edellisen kerran nähty Teemalla osana Oscar-viikonloppua helmikuussa 2015.

  • Kwai-joen silta (The Bridge on the River Kwai), Britannia/USA 1957. Ohjaus David Lean. Pääosissa Alec Guinness, William Holden, Jack Hawkins, Sessue Hayakawa

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa