Hyppää pääsisältöön

Ohimennen sai musiikkitähdet hupsuttelemaan

Ohimennen on ehkä 1960-luvun muistetuin pop-ohjelma. Sitä teki TV2:n nuorten ohjelmien toimitus vuosina 1965–1966 juontajinaan Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen ja Markku ”Mape” Veijalainen. Nuoret ennakkoluulottomat juontajat olivat iältään kahdenkympin molemmin puolin. Tv-kokemus oli olematon, mutta suulas ja rento läsnäolo sitäkin magneettisempi.

Ohjelma esitteli osapuilleen kahden viikon välein uusimpia kotimaisia hittejä, luki katsojapalautteita, haastatteli artisteja, teki katugallupeja, toi studioon ulkomaisia esiintyjiä – ja näytti erilaiselta kuin aikansa muu televisio. Toisin sanoen: Ohimennen oli kaikkien myöhempien nuorten musiikkiohjelmien prototyyppi.

Jyrki Hämäläinen oli jo ennen Ohimennen-pestiään saavuttanut nimeä nuortenlehti Suosikin intoutuneena reportterina. Juontajakollega Markku Veijalainen tunnettiin radion popohjelmien toimittajana.

2.11.1966 lähetetyssä osassa (ylempi video) Ohimennen-studioon on kutsuttu cowboy-saluunassa stetson päässään esiintyvä Katri Helena, herkistelevä Anki Lindquist ja sydäntensärkijä pop-poika Danny. Musiikkiesitysten välillä nähdään sketsejä, joissa muun muassa ajetaan tandemilla takaa valkolakkia ja kerrotaan Hämäläisen salatusta asepalvelushistoriasta. Juontajakaksikko myös esittää maailmankuulua laulavaa avioparia Sonny & Cheriä.

Dannyn kilpailijana pidetyn Johnny Liebkindin oma nimikkojakso televisioitiin kuukautta aikaisemmin. Johnny-show'n ympärille rakennetussa ohjelmassa lauloivat myös Ann-Christine, Pekka Loukiala ja huumoripuolenkin hallinnut Erkki Liikanen.

Heinäkuussa 1966 lähetetyssä jaksossa ollaan Kuusiston linnan raunioilla ja aiheena on tietysti rautalankamusiikki, jota esittävät Eero Raittinen & The Boys ja sarjassakin tiuhaan nähty brittiyhtye The Renegades. Ohjelma kuitenkin alkaa Taisto Tammen tangolla, ja kuullaanpa siinä myös Pepe Willbergin johtaman Jormasin sielullisia säveliä, josta juontaja Veijalainen kertoo näin:

"The Righteous Brothers oli jokin vuosi sitten sensaatio alkaessaan ensimmäisinä valkoisina laulaa sielumusikkia. Nyt Pertti Willberg on ensimmäisenä suomalaisena lähtenyt tällaiseen mielenkiintoiseen kokeiluun."

Viimeinen Ohimennen-jakso lähetettiin joulun alla 1966. Jaksossa vierailivat Johnny, Topmost-yhtye ja ruotsalaisbändi Tages. Lisäksi nähtiin välähdyksiä ohjelmasarjan menneistä osista, joissa vierailivat mm. Danny, folktähti Donovan (UK), Hep Stars (Ruotsi), Herman's Hermits (UK), Crispian St. Peters (UK) ja Charles Stuart (UK). Mukana oli myös "popministerin haastattelutunti" ja muita sketsejä.

Kadonnutta pophistoriaa

Ohimennen-ohjelmaa lähetettiin TV2:ssa syksystä 1965 vuoden 1966 loppuun kolmisenkymmentä kertaa. Sarjasta on jäljellä vain muutama jakso. Vuodelta 1965 on säilynyt parin lyhyen katuhaastattelun lisäksi vain hämeenlinnalaisen Eddy and the Lightningsin esitys rantalaiturilla.

Ohimennen vuorotteli keskiviikkoiltaisin pitkäikäisen Nuorten tanssihetken kanssa. Ykköskanavalla tehtiin samaan aikaan Poppis-ohjelmaa (1964–1966).

Ohimennen oli aluksi nuorten ohjelmien toimituksen, sittemmin ajanvietetoimituksen tuotantoa. Ensimmäisestä jaksosta on säilynyt ainoastaan ohjelman playback-esityksiä varten tehtyjä etuäänitysnauhoja, joissa The Beatmakers (tuleva Jormas-yhtye) komppaa silloista vakiosolistiaan Jimiä eli Raul Wikströmiä ja brittivierailija Jim Pembrokea.

Ulkomaisia vieraita Ohimennen-sarjassa olivat artikkelissa mainittujen lisäksi mm. The Hitmakers, Paul Dean & The Thoughts, The Kirkbys, The Shanes, The Violents, Lenne & The Lee Kings, The Deejays, Jerry Williams, Ray Adams, Jan Rohde, Brian Poole & The Tremeloes, The Hep Stars, The Uglys, Rick Brown & The Hi-Lites, The Shamrocks, The Lollipops, Dario Campeotto ja Bumble Bees.

Kotimaisista nimistä ohjelmassa esiintyivät ainakin B.J. Benny & The Steeples, Jim Pembroke, The Finnish Beatmakers, The Sharks, Buddy & The Wiremen, Carola, Kari Kuuva, Eddy & The Lightnings, Irwin Goodman, Teresa, Juhani Markola, Anki, Bosse ja Robert, Ritva Palukka, Reijo Hirvelä, Tuula Karppanen, Hector, Pirkan Neidot, Carola, Pelimannipojat, The Raggars, Me Kolme, Eija Merilä, Jussi Raittinen, Folk-Fredi, Kivikasvot, The Five Secrets, Kati-Annikki & Pekka Nurmikallion yhtye, Tamara Lund, Monica Aspelund, Irja Pitkänen, Madmen, Hannele Laaksonen, Robin, Laila Kinnunen, Juha Vainio, Kolme Poikaa, Marion Rung, Jukka Kuoppamäki, Jarkko Lahti, Matti Hyvönen, Simo Salminen, Kai Hyttinen, Aarno Raninen, Seija Simola, Cherie, The Roosters, Annette Tuominen, Madcaps, Larrys, Esa Niemitalo, Rane, The Matthews ja Christian Bäck's Quintet.

Yeah. yeah - paluu 60-luvulle

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto