Hyppää pääsisältöön

Rakastunut Shakespeare

Gwyneth Paltrow ja Joseph Fiennes elokuvassa Rakastunut Shakespeare
Gwyneth Paltrow ja Joseph Fiennes Gwyneth Paltrow ja Joseph Fiennes elokuvassa Rakastunut Shakespeare rakastunut shakespeare

Seitsemällä Oscarilla palkittu komedia lemmentuskien ja kirjoitustyönsä kanssa kamppailevasta nuoresta Shakespearesta.

Joseph Fiennesin esittämä William Shakespeare on jokseenkin pennitön nuori näyttelijä ja näytelmäkirjailija, joka yrittää työstää uutta kappaletta: ”Romeo ja Etel, merirosvon tytär”. Mutta kirjoitustyö on täydellisessä pysähdystilassa, kunnes William kohtaa koe-esiintymisessä ihmeellisen nuoren Viola de Lessepsin (Gwyneth Paltrow). William ja Viola joutuvat kuitenkin rakastamaan salassa, sillä Viola on jo isänsä toiselle miehelle lupaama...

Tarinaan on upotettu valtava määrä viittauksia Shakespearen näytelmiin ja muuhun aikakauden kirjallisuuteen. Elokuvan alkuperäisidean keksi käsikirjoittaja Marc Norman, ja toisena käsikirjoittajana oli Tom Stoppard, joka oli aiemminkin leikitellyt Shakespearen tekstillä omassa näytelmässään Rosencrantz ja Gyldenstern ovat kuolleet.

Rakastunut Shakespeare valloitti niin yleisön kuin kriitikotkin, ja se palkittiin vuoden 1999 Oscar-gaalassa parhaana elokuvana. Gwyneth Paltrow palkittiin naispääosasta, ja Judi Dench sai naissivuosa-Oscarin roolistaan kuningatar Elisabetina. Oscarin saivat myös käsikirjoittajat Marc Norman ja Tom Stoppard. Lisäksi palkittiin lavastus, puvustus ja musiikki.

Elokuva on osa Teeman Oscar-viikonloppua, joka huipentuu suoraan lähetykseen Oscar-gaalasta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 22.–23.2.

  • Rakastunut Shakespeare (Shakespeare in Love), Britannia/USA 1998. Ohjaus John Madden. Pääosissa Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Geoffrey Rush, Colin Firth, Ben Affleck, Judi Dench.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa