Hyppää pääsisältöön

Jääkiekon alkeet à la Tami Tamminen ja Tinke Lahtinen

”Jääkiekko on nykyaikainen vauhtipeli, joka näyttää usein monimutkaiselta. Kuitenkin on niin, että tietyt perustilanteet ja -asiat toistuvat jatkuvasti joka ottelussa.” Näillä sanoilla kiteytettiin Juhani ”Tami” Tammisen ja Timo ”Tinke” Lahtisen suunnittelema ja toteuttama opetusohjelma vuodelta 1974. Huippukiekkoilijat esittelivät katsojille jääkiekkoilijan perustaidot.

Pää pysyy ylhäällä, potkut koko jalalla ja vartalo pysyy aivan rentona

Rauhallisessa tahdissa etenevässä Silmäterä-ohjelmasarjan jaksossa käydään aluksi läpi oikeaoppinen luistelu, joka kieltämättä on jääkiekkoilijan tärkein hallittava osa-alue.

Niin etu- kuin takaperinkin luistelussa on aina syytä kiinnittää huomiota luisteluasentoon, jalkoja koukistamalla parannetaan tasapainoa ja viemällä luistelupotku loppuun asti saadaan liikkeestä kaikki teho irti. Opettajista Timo Lahtinen näyttää oikeaoppisen suorituksen, kun taas Juhani Tamminen esittelee esimerkin yleisimmästä virheestä: hyvä jääkiekkoilija pitää aina jäällä katseensa ylhäällä.

Toinen tärkeä jääkiekkotaito on syöttötaito. Temppu voi näyttää helpolta, mutta sen taakse kätkeytyy monia pikkuniksejä. Aloittelijan tulisikin opetella kämmenpuolen syötön lisäksi heti alkajaisiksi myös rystysyöttö.

Hyvä pelaaja hallitsee sekä rannelaukauksen että lämärin, mutta pitää mielessään, että tärkein laukaisutapa on rannelaukaus.

Syöttötekniikasta siirrytään laukauksiin, joita ilman ei jääkiekossa synny maaleja. Ohjelmavuonna Helsingin IFK:ssa pelannut Tami ja italialaisen Gherdëinan joukkueessa kiekkoillut Tinke näyttävät mailasta pitäen mitä kaikkea kuuluu oikeaoppisiin ranne- ja lyöntilaukauksiin eli lämäreihin. Lisäksi miehet esittelevät rystylaukauksiaan, "skutsareita" kuten sitä ohjelmassa kutsutaan.

Ohjelman lopuksi keskitytään vielä taklauksiin, joiden tarkoituksena on estää vastustajaa etenemästä. Pelaajan tulee kuitenkin muistaa, että kiekottoman pelaajan taklaaminen on aina kielletty.

Alla näkyvä liu'utettava kuva demonstroi onnistunutta lonkkataklausta ja sen lopputulosta.

TImo Lahtinen näyttää esimerkin taklauksesta. Taklattavana Juhani Tamminen.Juhani Tamminen esittää millaiset ovat taklauksen seuraukset.
"Takamus eteen ja seuraukset olivat tämän näköiset" Kuva: Yle

Juhani Tamminen intoutui tämän ohjelman julkaisun myötä muistelemaan Twitterissä oman lyöntilaukauksensa tehoa.

Skip Twitter post


Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto