Hyppää pääsisältöön

Kirja-Summeri: Yläasteajan mieleenpainuvin lukukokemus

Tarina Rautionmaa. Summeri.
Tarina Rautionmaa. Summeri. kirja-summeri

Tahdon esitellä erittäin omituisen, kieroutuneen ja ihastuttavan kirjasarjan. Luin 13-vuotiaana Niina Revon ja Seita Parkkolan kolmiteoksinen sarjan, joka hämmästytti, kummastutti ja muutti käsitykseni kauhukirjallisuudesta.

Kirjasarja koostuu kolmesta kauhuromaanista, jotka ovat itsenäisiä kertomuksia. Kirjojen löyhä yhteys toisiinsa on havaittavissa lähinnä niiden henkilöiden ja teemojen kautta, mutta ne voi silti lukea ihan omina teoksinaan. Kaikille kirjoille kuitenkin yhteistä on rikas ja rajoja rikkova kerronta, joka osoittaa, ettei kaamean tunnelman luomiseksi tarvita mörköjä ja kummituksia.

Vaikka kirjoitankin yhdestä mieleenpainuvimmasta lukukokemuksestani, minun täytyy myöntää, että kirjasarja tosin alkaa mielestäni heikosti. Ensimmäinen osa, Susitosi, jättää kylmäksi. Kirjan alku enteilee perinteistä nuortenromaanin kaavaa, jossa kaksi lukiolaistyttöä lyöttäytyvät yhteen kipuilemaan rakkaus- ja ystävyyshuoliaan. Kohtalaisen tylsää siis, sanon minä.

Tartu tähän jos

 1. Tahdot lukea jotain totutusta poikkeavaa
 2. Nautit perusteellisesta paneutumisesta kirjan hahmoihin ja juoneen
 3. Olet kyllästynyt perinteisiin aavetarinoihin ja absurdeihin hirviökertomuksiin
 4. Olet valmis hämmästyttävän hämmentävään lukukokemukseen
 5. Tahdot vaikuttua

Myös juonen kannalta teos osoittaa köyhyyttään punoutumalla stereotyyppisen liftausreissun ympärille. Kirja kuitenkin yllättää loppua kohden, jolloin toinen tytöistä tutustuu enonsa kummalliseen Susitosi-nimiseen kirjaan, mikä laukaisee todellisuuden ja harhan välillä liukuvien tapahtumien ketjun.

Viimein tunnelma muuttuu kaameaksi, mutta juonenkäänne ei onnistu paikkaamaan kirjan surkeaa aloitusta. Susitoden voi mielestäni jättää lukematta. Itse näihin kirjoihin ensimmäistä kertaa tutustuessani luin Susitoden vasta viimeisenä sarjan kahden muun teoksen jälkeen – ja petyin.

Huolimatta Susitoden laimeudesta, kirjoitan mielelläni tästä kirjasarjasta, sillä voisin helposti nimittää sarjan kahta muuta osaa, Ruttolinnaa ja Jalostamoa, mestariteoksiksi. Siinä, missä Susitosi yllättää sen tapahtumien ja kerronnan liikkeestä todellisuuden rajoilla, Ruttolinna ja Jalostamo räjäyttävät pankin.

Ruttolinna kertoo seitsemästä nuoresta, jotka saavat kesätyöpaikan ranskalaisesta painajaisten linnasta. Linnan idea on toimia elämysmatkana kauhua mieliville turisteille. Nuorten työtehtäväksi jääkin asiakkaiden kauhukokemusten organisointi ja toteuttaminen. Lavasteet ja todellisuus alkavat kuitenkin sekoittua, ja lopulta nuoret joutuvat itse keskelle jonkun toisen järjestämää painajaista.

Teos pitää otteessaan loppuun asti, kasvattaa jännitystä ja osaa yllättää. Hahmot ovat kukin omia persooniaan, ja kuten juonestakin, heistä löytyy niin realistisuutta kuin kummallisuuttakin. Ruttolinna on kerännyt arvostusta, sillä vuonna 2002 se oli yksi Junior Finlandia –ehdokkaista.

Sarjan viimeinen osa, Jalostamo, on yksi vaikuttavimmista kirjoista jonka muistan lukeneeni. Jalostamon teemana on seitsemän kuolemansyntiä ja näin jokainen sen päähenkilö on yhden kuolemansynnin edustaja. Nuoret päätyvät eheytymisleirille, jonka tarkoituksena on kitkeä synnit ja tehdä heistä kunnollisia ihmisiä. Leirin järjestäjällä on kuitenkin suhteellisen sairaita motiiveja, jotka alkavat selvitä kirjan edetessä. Mielenkiintoisella kuolemansynti-teemallaan Jalostamo haastaa lukijaa tarkkailemaan päähenkilöiden käytöstä ja elämänasennetta heidän edustamansa synnin kannalta.

Kirja-Summeri.
Kirja-Summeri. Kuva: Niina Revon ja Seita Parkkolan kolmiteoksinen sarja. kirja-summeri

Repo ja Parkkola ovat onnistuneet rakentamaan samaistuttavat ja syvät hahmot, jotka kehittyvät juonen mukana. Moniulotteisuudessaan Jalostamo suorastaan vaatii toista lukukertaa, varsinkin koska vaarana on, että jännittävän juonen takia ensimmäinen lukukerta kuluu kuin ahmiessa.

Suosittelen tätä kirjasarjaa, ja varsinkin sen kahta viimeisintä osaa, oikeastaan kaikille. Kirjat eivät edusta perinteistä kauhua, eikä sen vuoksi niistä pitääkseen tarvitse olla kauhukirjallisuuden harrastaja. Itsekin luin nuo kirjat silkasta mielenkiinnosta, ja olikin helpottavaa huomata, ettei teoksen tarvitse olla perinteinen kauhukirja voidakseen silti olla kaamean vaikuttava. Päinvastoin. Repo ja Parkkola käyttävät uniikkia kerrontatyyliä, joka jo itsessään tekee kirjoista karmivia. Teknisesti kirjojen kerronta vaihtelee eri hahmojen näkökulmien välillä, jolloin kirjoittajatkin vaihtavat vuoroa. Kirjailijat ovat onnistuneet luomaan kauhukirjasarjan, joka todentuntuisten ihmissuhdesolmujen, monipuolisten juonenkäänteiden sekä tiivistunnelmaisuutensa takia palkitsee lukijaa niin älyllisesti kuin myös tunnetasolla.

Teksti: Tarina Rautionmaa

PIIRUSTUSKISA

Piirrä tai maalaa kuva suosikkikirjasi hahmosta tai tarinasta! Lisää se instaan ja laita siihen hastagit #summeri ja #kirjasummeri niin löydämme kuvasi. Voit myös lähettää kuvan meille postitse! Osoitteeseen Summeri, PL 77, 00024 Yleisradio. Mielikuvituksellisimmalle taideteokselle on luvassa palkinto. Aikaa osallistua on 8.3. saakka.

Skip Instagram post

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.