Hyppää pääsisältöön

Millainen olisi propagandan merkitys talvisodassa 2015?

Propagandan merkitys on aina ollut keskeinen osa sotaa ja sodankäyntiä. Propagandan periaatteet ovat yhä samat kuin ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta välineistön kirjo, kuten sosiaalisen median lukuisat palvelut osoittavat, on huomattavasti laajentunut.

Propagandaa on moneen lähtöön: faktoihin ja totuuteen perustuvaa, hyvää ja oikeutettua sekä valheellista, paljolti tunteisiin vetoavaa tiedottamista. Ilman propagandaa on sotaan ryhtyvän valtion ja kansakunnan lähes mahdoton toimia. Ilman kotirintaman tukea ja yhtenäisyyttä katoaa - ennemmin tai myöhemmin - valtiolta kyky käydä sotaa.

Toinen propagandan merkitys koskee pyrkimystä hajottaa vihollisen rintamat. Viholliseen kohdistetulla propagandalla pyritään vaikeuttamaan sen päätöksentekoa, luomaan epäselvä tilannekuva ja alentamaan vihollisen tahtoa taistella. Propagandakampanjoihin osallistuu paljon muitakin toimijoita kuin pelkästään valtio ja sen johto.

Noin yleisesti, vaikuttaa siltä, että samalla kun propaganda on laajentunut ja sen merkitys kasvanut, niin ymmärrys propagandatekniikoista on saattanut jopa vähentyä.

Lähde: Jari Rantapelkonen, sotilasprofessori, Maanpuolustuskorkeakoulu

Neuvostoliittolaisia propagandajulisteita Viipurissa. Viipuri 1941.
Neuvostoliittolaisia propagandajulisteita Viipurissa. Viipuri 1941. Neuvostoliittolaisia propagandajulisteita Viipurissa. Viipuri 1941. Kuva: SA-Kuva talvisota 2015

Artikkeli liittyy kokonaisuuteen Mikä olisi roolisi, jos sota syttyisi – asiantuntijat vastaavat

Lue myös:
Tommi Uschanov: Jos Suomi joutuisi Tuntemattoman sotilaan talvisotaan

  • Talvisotatietäjä ratkesi

    Talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta.

    Rattoisassa, mutta tiukassa kisassa Etelä-Suomen talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta. Hyväksi kakkoseksi, mutta Pohjois-Suomen ykköseksi ja nuorten mestariksi lyötiin reisjärveläinen Joonas Mattola, 19 vuotta.

  • Talvisota viidellä kuvalla kerrottuna

    Talvisodan 105 päivään mahtuu loputtomasti kiehtovia tarinoita ja vaiheita. Osana #sota39-projektia tiivistimme talvisodan tärkeimpiä vaiheita viiteen kuvaan. Kuvien teksteistä saa nopean ja kronologisen kertauksen, kuinka talvisota eteni.