Hyppää pääsisältöön

Miten tehtäviä jaetaan sodan aikana?

Työvelvollisuus koskee jokaista 18–67-vuotiasta, jolla on kotikunta Suomessa.

Kun työvelvollinen saa kutsun, hänen täytyy ilmoittaa asuin- tai oleskelupaikkansa työvoimaviranomaiselle. Työvoimaviranomainen antaa työvelvolliselle työmääräyksen, johon on kirjattu mm. työtehtävä, työpaikka ja työtehtävän kesto.

Työmääräystä ei saa antaa henkilölle, joka ei voi työn vaatimaksi ajaksi poistua kotoaan jatkuvaa huolenpitoa tarvitsevan lapsen tai muun henkilön hoitamisen vuoksi, jos hoitoa ei voida muuten järjestää. Työvoimaviranomainen saa antaa työvelvolliselle työmääräyksen vain sellaiseen työhön, jota tämä pystyy kohtuudella tekemään ottaen huomioon hänen ikänsä, terveydentilansa, mahdollinen vammaisuutensa, perhesuhteensa, koulutuksensa, aikaisempi työkokemuksensa sekä tehtäväksi määrättävän työn luonne.

Määräystä on pakko noudattaa, ellei esimerkiksi luotettavasti kykene vetoamaan terveydentilaan edellä kerrotusti. Joka jättää työvelvollisuutta noudattamatta tahallaan tai huolimattomuudesta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, valmiuslakirikkomuksesta sakkoon.

Lähde: Tuija Sundberg, Puolustusvoimien asessori

Kansainvälistä työvoimaa suomalaisella heinäpellolla. Venäläisiä vankeja erään Itä-Karjalan pitäjän heinäpellolla. Niinisyrjä 1941.
Kansainvälistä työvoimaa suomalaisella heinäpellolla. Venäläisiä vankeja erään Itä-Karjalan pitäjän heinäpellolla. Niinisyrjä 1941. Kansainvälistä työvoimaa suomalaisella heinäpellolla. Venäläisiä vankeja erään Itä-Karjalan pitäjän heinäpellolla. Niinisyrjä 1941. Kuva: SA-Kuva talvisota 2015

Artikkeli liittyy kokonaisuuteen Mikä olisi roolisi, jos sota syttyisi – asiantuntijat vastaavat

Lue myös:
Tommi Uschanov: Jos Suomi joutuisi Tuntemattoman sotilaan talvisotaan

  • Talvisotatietäjä ratkesi

    Talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta.

    Rattoisassa, mutta tiukassa kisassa Etelä-Suomen talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta. Hyväksi kakkoseksi, mutta Pohjois-Suomen ykköseksi ja nuorten mestariksi lyötiin reisjärveläinen Joonas Mattola, 19 vuotta.

  • Talvisota viidellä kuvalla kerrottuna

    Talvisodan 105 päivään mahtuu loputtomasti kiehtovia tarinoita ja vaiheita. Osana #sota39-projektia tiivistimme talvisodan tärkeimpiä vaiheita viiteen kuvaan. Kuvien teksteistä saa nopean ja kronologisen kertauksen, kuinka talvisota eteni.