Hyppää pääsisältöön

Mönkemeyerin barokkituliaiset Espanjasta

Levyn kansikuva.
Levyn kansikuva. äänilevy

Alttoviulisti Nils Mönkemeyer osoittaa uudella levyllään, että osattiin sitä Espanjassakin panna nuottia toisen eteen. Itse kirjoittamassaan kansitekstissä Mönkemeyer myöntää, että tullessaan vuonna 2006 nimitetyksi Madridiin professoriksi, hänen käsityksensä espanjalaisesta musiikista oli hatara ja rajoittui Boccherinin ja Manuel de Fallan väliin. Uuden-Kastilian ylängöillä vietetyt seitsemän vuotta on paahtanut miehestä espanjalaisen musiikin aficionadon.

Koska leijonanosa levyn musiikista kuitenkin on Espanjaan muuttaneiden italialaisten tekemää, avautuu kuulijalle kuin varkain mahdollisuus vertailla tyylien kansallisia piirteitä ja erityisesti niiden tulkintoja. Boccherinin ja Scarlattin kohdalla Mönkemeyer käsittelee soitintaan kuin vastasilitettyä silkkiliinaa ja ilmassa on ripaus arvokkuutta, jopa häivähdys pönötystä, mutta alkuperäisespanjalaisten kajahtaessa alkaa menojalka Mönkemeyerillakin väpättää. Tässä yhteydessä alttoviulun säälimätön raastaminen ja jousella ärhentely osoittavat vain hyvää makua.

Nils Mönkemeyer
Nils Mönkemeyer uudet levyt
(Barroco Español. Musiikkia mm. Antonio Solerilta, Domenico Scarlattilta ja Luigi Boccherinilta. Nils Mönkemeyer - alttoviulu. Sony: 88843042242)

Kuuntele Uudet levyt 20.2.2015, toimittajana Jaani Länsiö

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.