Hyppää pääsisältöön

Poika, sukset ja 30-luvun Helsinki

Liikuttavaa ajankuvaa ja 30-luvun hiihtomuotia parhaimmillaan tallentui filmille, kun Aho & Soldan kuvasi vuonna 1937 lyhytelokuvan ”Poika ja sukset”.

Filmi on kertomus pojasta, jonka hartain toive on saada omat sukset. Hannes Kolehmaisen urheiluliikkeessä olisi kyllä komeat varusteet: sukset ja sauvat, leveälahkeiset housut, jumpperi ja tyylikäs hiihtolakki, mutta rahaa ei ole.

Neuvokas poika päättä ansaita rahat uusiin välineisiin, ja lopulta pojasta tulee uusien suksien onnellinen omistaja. Ja tietysti hän voittaa sankarillisesti myös hiihtokilpailut ja voittaa palkinnoksi kaikkien pikkupoikien tavoitteleman lentomatkan Helsingin yllä.

Mykän filmin tarina on liikuttavan kömpelö. Filmi toimii kuitenkin hyvin ajankuvana 1930-luvun talvisesta Helsingistä. Myös ajan hiihtomuoti on hyvin esillä.