Hyppää pääsisältöön

Sarjakuvapiirtäjät lisääntyvästä terrorismista: Suomessa ollaan edelleen varovaisia

YleX haastatteli kolmea sarjakuvapiirtäjää. Suomessa pilaillaan kiltisti ja vedetään herneet nenään Euroviisujen satirisoimisesta.

Katkottu kynä kadulla lähellä Charlie Hebdon tiloja Pariisissa. // Kuva: EPA/Miguel Gutierrez

Ruotsalaispiirtäjä Lars Vilks on painunut maan alle Tanskan terrori-iskujen jälkeen. Hän on ollut radikalisoituneiden islamistien tappolistalla sen jälkeen, kun piirsi Muhammedin koirana. Tanskalainen Kurt Westergaard on elänyt ympärivuorokautisessa valvonnassa kuuluisien Jyllands-Postenin pilapiirrosten jälkeen. Niissä profeetta Muhammedilla oli pommi päässä. Hänen elämäkertakirjaansa ei uskalleta ottaa kauppojen hyllylle.

Suomessa on rauhallista. Vuonna 2006 nousi kohu Ville Rannan Muhammed-stripistä, jossa piirtäjä kohtaa naamioidun islamin profeetan. Stripin julkaisu johti Kaltio-kulttuurilehden päätoimittajan potkuihin. Ranta on kertonut pelänneensä kohun aikaan liikkumista kotikaupungissaan Oulussa.

Kööpenhaminan iskun myötä radikaalien islamistien terrorismi on tullut lähemmäs Suomea, mutta se ei tunnu vaikuttavan suomalaisiin sarjakuvapiirtäjiin. Fingerporin piirtäjä Pertti Jarla ei ole piirtänyt profeettaa, mutta uskonsoturien neitsyeiden taivaasta, hän teki satiiria vuonna 2010. Jarlan mielestä Suomessa saa olla vielä rauhassa.

- Ruotsalaista Lars Vilksiä on uhkailtu vuosien mittaan aika ahkerasti ja käyty jopa kimppuun. Suomessa ei tällaista ole ollut. En ole hirveän huolissani, koska käsittääkseni tuommoisia väkivallantekoja edeltää jonkinlainen uhkailu. Sitä ei Suomessa ole ollut, Jarla sanoo.

Hän sanoo, että Ranskan murhat ovat vaikuttaneet suomalaisiin tekijöihin siten, että he miettivät nyt enemmän poliittisia ja  ajankohtaisia asioita ja sitä, miten sarjakuvalla voi vaikuttaa. Lisäksi hän kertoo olleensa juuri tapahtumassa, jossa Charlie Hebdo oli esillä sananvapauteen liittyvässä paneelikeskustelussa.

- Kyllä ne iskut ovat vaikuttaneet siihen, mistä tällaisissa tapahtumissa puhutaan. Sarjakuvantekijöillä on nyt tarve näyttää, että me emme sensuroi itseämme, emmekä ole paniikissa, Jarla sanoo.

Tampereella asuva JP Ahonen piirtää esimerkiksi yli 30-vuotiaiden arjesta kertovaa Villimpi Pohjola -sarjakuvaa, josta hän on ehdolla

"Vähän kuin menisi vetämään kersoja turpaan."

Sarjakuva-Finlandian saajaksi tänä vuonna. Ahonen sanoo, ettei hän koe ajankohtaissatiiria omaksi lajikseen, koska näkee asioissa niin paljon harmaan sävyjä ja kertoo olevansa liian kiltti.

Terrori-iskuja Ahonen pitää raukkamaisina.

- Kun tämä tapahtui näin nopeasti uudestaan, niin on sinänsä alkanut kylmätä. Olen ajatellut, että näinköhän tästä seuraa tällainen aalto, jossa kynäniskat leimataan kohteeksi. Vähän kuin menisi vetämään kersoja turpaan mun mielestä, Ahonen sanoo.

Ahonen sanoo, että on ivaavaa, että juuri kuva on noussut nyt tärkeäksi.

- Jotenkin ironista, että se nousee aikana jolloin kuvan arvo jotenkin koetaan ihan nollaksi. Että saadaanhan niitä revittyä mistä tahansa, eivätkä lehdet suostu maksamaan kuvittajille ja valokuvaajille heidän ansaitsemiaan palkkoja, Ahonen sanoo.

”Suomessa ei ole ollut pitkään aikaan todella rankkaa pilailulehteä”

Muhammed-kuviensa takia Suomessa pelännyt Ville Ranta on sanonut Yle Uutisille, että pilakuvien piirtäjät saavat olla täällä rauhassa, koska kukaan ei uskalla julkaista heidän teoksiaan lehdissä. Täällä ei julkaistaisi piirroksia, joista voisi seurata terrori-iskuja, koska maassamme ollaan konsensushenkisiä.

Pitkän linjan sarjakuvapiirtäjä, Juho Juntunen on täysin samaa mieltä. Muun muassa Soundi-lehden Juntunen-sarjakuvista tunnettu sarjakuvataiteilija sanoo, että suomalaiset piirtäjät ovat kilttejä.

- Täällä on totuttu sellaiseen, että suomalaiset närkästyvät ja pahoittavat mielensä hyvin pienistäkin asioista, eikä täällä ole sellaista kulttuuria kuin Ranskassa, että pilkataan suoraan kaikkia. Suomessa on totuttu siihen, että uskontoa pilkataan hyvin vähän, Juntunen sanoo.

Muun muassa Soundi-musiikkilehden pitkäaikaisena sarjakuvittajana tunnettu Juho Juntunen lisää, että Suomessa ei ole ollut pitkään aikaan todella rankkaa pilailulehteä. Se johtuu hänen mielestään siitä, että lehdet ovat varovaisia.

Toinen sarjakuvapiirtäjä, JP Ahonen, on samaa mieltä, että varovaisia ollaan.

- Kyllä se näkyy politiikassakin tämä paapominen ja hyssyttely. En tosin tiedä, onko siinäkään mitään tolkkua, että tieten tahtoen provosoi, Ahonen sanoo.

Jotain suomalaisten pilakuvien sietämisestä kertoo Juntusen esimerkki, kun hän piirsi satiiria Ylen Uuden Musiikin Kilpailun -ohjelman

"En tajunnut miten pyhä asia kisat ovat Euroviisu-faneille."

tilauksesta.

- En tajunnut miten pyhä asia kisat ovat Euroviisu-faneille. Hehän loukkaantuivat ja pahoittivat mielensä stripeistä, jotka ovat ihan harmittomia. Oltiin, että ei tämmöistä voi tehdä. Sitten, jos ajattelee Muhammedia, niin se on vielä moninkertaisempi palvonnan kohde kuin Euroviisut. Ihmiset eivät kestä, että niille pyhiä asioita solvataan, Juntunen sanoo.

”Kiihkomuslimit ovat ansainnet pilkan”

Mistä Suomessa sitten voi pilailla julkisesti? Pertti Jarlan mielestä juuri nyt ei ole syytä olla varovainen. Hän ei pidä yksittäistä strippiä niin näkyvänä, että sen takia pitäisi olla peloissaan.

- Esimerkiksi Ville Ranta piirtää tosi rohkeita juttuja Kirkko & Kaupunkiin ja sitten niistä muutamat jaksavat vetää herneen nenään, mutta ei koko Suomi kohise mistään yksittäisestä sarjakuvasta, Jarla sanoo.

Ahonen puolestaan sanoo, että jos aiheita aletaan yksitellen kieltämään, se on loputon suo. Haukku ei hänen mielestään haavaa tee.

"Ei koko Suomi kohise mistään yksittäisestä sarjakuvasta."

- Musta on hyvä kunnioittaa ja ennen kaikkea ymmärtää, että toisille jokin asia voi olla pyhä tai arka aihe. Se ei saa kuitenkaan rajoittaa keskustelua aiheesta siinä pelossa, että saa kuulan kalloon, JP Ahonen sanoo.

Sarjataiteilija Juho Juntunen sanoo, että kiihkomuslimien käsitteleminen pilakuvissa voisi olla hyvin terveellistä ja tarpeellista.

- Kyllähän he ansaitsevat, että heitä pilkataan, Juntunen sanoo.

- Tekisin mielelläni hauskoja kuvia Muhammedista, koska mun mielestä kiihkomuslimien suhtautuminen siihen on niin käsittämättömän ylilyönyttä. Samalla siinä kuitenkin kaivaa itselleen hautaa, Juho Juntunen lisää.