Hyppää pääsisältöön

Tyttärien ja isien siveysjuhlakuvat suututtavat ja nolostuttavat

David Magnusson Purity Ball
Valokuvaaja David Magnusson kuvasi siveysjuhlia Yhdysvalloissa. David Magnusson Purity Ball Kuva: Copyright © David Magnusson. All rights reserved. The images may not be used in any other context than articles or reviews abou purity ball david magnusson

Valokuvataiteen museo esittää kuvasarjaa siveysjuhlista, missä "morsiusmekkoon" pukeutuneet tyttäret lupaavat isilleen pysyä neitsyinä, ja isät lupaavat tukea tytärtään tässä päätöksessä. Siveysjuhlat ovat esimerkki tyttöjen seksuaalisuuden kontrolloinnin politisoitumisesta Yhdysvalloissa.

Purity Ball David Magnusson
Purity Ball David Magnusson Kuva: Copyright © David Magnusson. All rights reserved. The images may not be used in any other context than articles or reviews abou purity ball david magnusson

Strada tapasi ruotsalaisen valokuvaajan David Magnussonin, joka on ollut todistamassa siveysjuhlien viettoa Yhdysvalloissa Arizonassa, Coloradossa ja Lousianassa. Juhlista syntyi hätkähdyttävä kuvasarja Valokuvataiteen museoon. Valokuvien nuorimmat tytöt ovat alle kouluikäisiä.

Halusin kuvata isät ja tyttäret kauniina niin, että he voivat olla ylpeitä kuvista
Stradan Marjut Tervola ja valokuvaaja David Magnusson
Marjut Tervola ja David Magnusson Stradan Marjut Tervola ja valokuvaaja David Magnusson Kuva: Eero Poskela / Yle marjut tervola ja david magnusson

Ruotsalaisvalokuvaajan mukaan ilmiö on suhteellisen uusi. Se on kristinuskon vastalause amerikkalaiselle nykykulttuurille.
Siveysjuhlissa (Purity Ball) isä ja tytär antavat toisilleen lupauksen, jonka mukaan tyttäret pysyvät neitsyinä, kunnes menevät naimisiin. Isät lupaavat suojella tyttäriensä mielen, keho ja hengen puhtautta, sekä toimia hyvinä roolimalleina.

Tyttäret lupaavat pysyä neitsyinä, isät kannustavat

”Kun kuulin ensimmäisen kerran siveysjuhlasta, se oli shokki. En tiennyt, mitä siitä olisi pitänyt ajatella. Minulla oli mielikuva hirveistä isistä, jotka keinolla millä hyvänsä pitävät yllä perheen kunniaa. Olin jumiutunut omiin vahvoihin ennakkoluuloihini, ennen kuin olin puhunut sanaakaan heidän kanssaan”, Magnusson kertoo Stradalle.

Näyttelyssä valokuvat toimivat esimerkkinä, miten sukupuolen kontrollointi politisoituu Yhdysvalloissa. Kuvat ovat osa poliittisen valokuvan festivaalia.
Länsimaiselle katsojalle kuvat ovat näyttelyn hätkähdyttävin osio, vaikka näyttelyssä nähdään myös hyvin vaikuttavia, ja myös järkyttäviä kuvia. Kuvat ovat pöyristyttäneet, suututtaneet ja nolostuttaneet katsojia.

Magnusson ei silti halua ohjata katsojaa, mitä ilmiöstä pitäisi ajatella. Koko projektin tarkoitus ei ole tuomita, vaan ymmärtää erilaisten arvojen kannattajina. Tulkinnat hän jättää katsojan tehtäväksi. Hän ei halua antaa minkäälaisia ohjeita kuvien tulkintaan ja kertoo koko prosessin olleen hänelle tutkimusmatka omiin ennakkoluuloihin.

Minulla oli mielikuva hirveistä isistä, jotka puolustavat perheen kunniaa vaikka väkisin
Purity Ball David Magnusson
Purity Ball David Magnusson Kuva: Copyright © David Magnusson. All rights reserved. purity ball david magnusson

”Halusin oppia ymmärtämään jotain itselle vierasta. Se ei tarkoita samaa, että asia pitäisi hyväksyä itse, tai että pitäisi olla ajatuksen kannattaja. Halusin kuvata isät ja tyttäret kauniina niin, että he voivat olla ylpeitä kuvistaan ja kulttuuristaan”, hän sanoo.

Valokuvaaja myös haastatteli isiä ja tyttäriä, mikä auttoi ymmärtämään arvomaailmaa aatteen takana.
”Kun puhuin isien kanssa, ymmärsin, että he todella vilpittömästi uskovat siveyslupauksen olevan tyttäriensä parhaaksi. Jokainen isä haluaa tyttärensä parasta”, hän sanoo.

Magnussonin mukaan omat ennakkoluulot olivat paras esimerkki ymmärtämään, kuinka meistä jokainen on oman ympäristönsä kasvatti.
”Oli järkyttävä tajuta, että meitä ei erottanut mikään muu kuin se, miten kasvuympäristömme ja kulttuuri oli vaikuttanut meihin ja arvoihimme”, hän sanoo.

Kuvat ovat esillä Valokuvataiteen museossa 12.4. 2015 asti. David Magnussonin haastattelu nähdään perjantaina 20.2. kello 21:30 TV1:n Stradassa.

Mitä tunteita kuvat herättävät sinussa? Esittävätkö ne seksuaalisuuden kontrollointia vai ovatko kuvat kauniita kuvia isän ja tyttären välisestä suhteista? Osallistu Stradan keskusteluun!

Klikkaa tästä Valokuvataiteen museon kotisivuille.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri