Hyppää pääsisältöön

Voisiko sodan alettua vaihtaa asevelvollisesta siviilipalvelukseen?

On ennakoitu, että sotatilan uhatessa siviilipalvelukseen alkaisi tulla runsaasti hakemuksia - myös puolustusvoimien reservistä.

Suomessa on nimetty henkilöt, jotka liikekannallepanon alettua muodostavat vakaumuksentutkintalautakunnan. Lautakunnan tehtävänä on arvioida kunkin hakijan vakaumuksen pysyvyyttä ja todellisuutta.

Lautakuntaan kuuluu puolustushallinnon, siviilipalvelusviranomaisen ja oikeushallinnon edustus. Lisäksi lautakunnassa on psykiatrian erikoiskoulutuksen saanut lääkärijäsen sekä uskonnollisiin ja eettisiin vakaumuksiin perehtynyt ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut jäsen. Lautakunta käsittelee hakemukset välittömästi.

Lähde: Mikko Reijonen, johtaja, Siviilipalveluskeskus

Artikkeli liittyy kokonaisuuteen Mikä olisi roolisi, jos sota syttyisi – asiantuntijat vastaavat

Lue myös:
Tommi Uschanov: Jos Suomi joutuisi Tuntemattoman sotilaan talvisotaan

  • Talvisotatietäjä ratkesi

    Talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta.

    Rattoisassa, mutta tiukassa kisassa Etelä-Suomen talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta. Hyväksi kakkoseksi, mutta Pohjois-Suomen ykköseksi ja nuorten mestariksi lyötiin reisjärveläinen Joonas Mattola, 19 vuotta.

  • Talvisota viidellä kuvalla kerrottuna

    Talvisodan 105 päivään mahtuu loputtomasti kiehtovia tarinoita ja vaiheita. Osana #sota39-projektia tiivistimme talvisodan tärkeimpiä vaiheita viiteen kuvaan. Kuvien teksteistä saa nopean ja kronologisen kertauksen, kuinka talvisota eteni.