Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jante redux pääkuva

Fear and Loathing in Svenskfinland

arthur franck
arthur franck jante redux

Jag var 10 år gammal när min familj flyttade från södra Helsingfors till Sjundeå, som ligger 45 minuter väster om Helsingfors.

Den största förändringen för mig personligen var inte att gatorna och höghusen byttes mot åkrar och landsvägar, utan att jag blev tvungen att anpassa mig till de sociala koderna som klart skillde sig från vad jag var van vid. Dessa sociala koder och normer genomsyrade inställningen till livet under mina år i Sjundeå och anpassningen till dem var något som orsakade mig mycket förvirring och ångest. Med tiden påverkades jag såpass starkt av dem att jag till slut fullt accepterade dem som sanna och rätta, trots att de var i stark kontrast till den livssyn enligt vilken jag uppfostrats.

Det var först flera år senare som jag snubblade över en text som så träffande beskrev de outtalade grundprinciper jag indoktrinerats i: Jantelagen.

Vi har gjort en serie kortfilmer som alla på ett eller annat sätt behandlar Jantelagen och livet på landsbygden i Svenskfinland, och jag hoppas filmerna ger både svensk- och finskspråkiga tittare en fräsch och nyanserad inblick i den kultur som jag, och många fler, vuxit upp med.

Arthur Franck

---

Olin 10-vuotias, kun perheeni muutti Helsingin ydinkeskustasta Siuntioon; rauhalliseen kuntaan, joka sijaitsee 45 minuutin ajomatkan päästä Helsingistä.

Minulle suurin muutos ei ollut katujen ja kerrostalojen vaihtuminen pelloiksi ja hiekkateiksi, vaan uudessa asuinpaikkassani vallitsevat sosiaaliset normit ja näkymättömät käyttäytymissäännöt, jollaisiin en ollut koskaan aikaisemmin törmännyt. Muuttaessani Siuntioon jouduin mukautumaan uudenlaisiin käyttäytymismalleihin, mikä vaikutti koko elämänasenteeseeni tehden minusta ahdistuneen ja epävarman.

Ajan myötä hyväksyin nämä käyttäymismallit ja niistä tuli osa minua. Huolimatta siitä, että maaseudun sosiaaliset normit olivat vahvassa ristiriidassa perheessäni vallitsevan kulttuurin, kasvatukseni sekä kaiken siihen mennessä oppimani kanssa.

Meni useita vuosia kunnes sattumalta törmäsin tekstiin, jossa osuvasti kuvattiin nämä ääneensanomattomat periaatteet, jotka olin niin voimakkaasti kokenut: säännöt Janten laista.

Olemme tehneet viisi lyhytelokuvaa, jotka tavalla tai toisella käsittelevät Janten lakia ja elämää ruotsinkielisellä maaseudulla. Toivon, että elokuvamme tarjoavat sekä suomen- että ruotsinkieliselle yleisölle raikkaan ja tarkkanäköisen kuvauksen kulttuurista, jonka parissa minä ja moni muu kasvoimme aikuisiksi.

Arthur Franck

Katso jaksot (ja hämmenny):

Visselblåsaren - Ilmiantaja
Lokal-TV-remix - Paikallis-TV-remix
Pålkkasvinets lag - Pålkkasian laki
En lagstiftare korsar sitt spår - Lainsäätäjä ylittää jälkensä
Elefanten - Elefantti

 • Sukupuolivalistus voitti dox@netin klikkaussodan

  Klikkaussodan voitti sukupuolivalistus.

  Kuukauden kestänyt dox@net-lyhytdokumenttien KLIKkaussota on päättynyt. Voittajadokumentti Pillua aloittelijoille sai yli 189 000 katsojaa, ja se herätti kiinnostusta myös ulkomailla. Elokuvassa kerrotaan kiertelemättä sukupuolielinten toiminnasta seksin aikana.

 • Mannerheim 2/5

  Tämäkään ei ole fiktiota. Ratsastajapatsaan suunnitteluun osallistui koko Suomi. Kansallissankarin kuvaaminen on nostanut tunteet pintaan jo 65 vuotta.

 • Ohjaaja: uusia näkökulmia kansallissankariin

  Ohjaaja Katja Lautamatti kertoo: "Mannerheimit-sarjan valmistuttua päällimmäinen kokemukseni on ihmetys siitä, miten laajaa ja kirjavaa aineistoa kansallissankarista löytyy. Jouduin jättämään monta hyvää tarinaa viiden dokumenttielokuvan kokonaisuudesta pois, ja Suomesta löytyisi aineksia vielä vaikka kuinka moneen Mannerheim-lyhytelokuvaan."

Lue myös - yle.fi:stä poimittua