Hyppää pääsisältöön

Pimeä aine saattoi tuhota dinosaurukset

Hämmästy maailmasta -palstan tunnus
Hämmästy maailmasta -palstan tunnus Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta parempi resoluutio

Dinosaurusten aikakausi päättyi meteorin iskeytymiseen maapallolle ja sen jälkiseurauksiin. Mutta mikä aiheutti meteori-iskun?

Uusimman tutkimuksen mukaan meteoriitin iskeytyminen maahan saattoi olla seuraus siitä, että aurinkokuntamme osui alueelle, jossa pimeää ainetta on keskittyneenä suuria määriä.

Samaan tapaan kuin maapallo kiertää aurinkoa, myös koko aurinkokuntamme on jatkuvassa liikkeessä linnunradalla. Koko kierros kestää 250 miljoonaa vuotta, mutta noin 30 miljoonan vuoden välein ratamme osuu lähelle aluetta, jossa vallitsevan tieteellisen teorian mukaan sijaitsee myös valtava pimeän aineen keskittymä. Sen tuottama painovoima on niin suuri, että se muuttaa myös komeettojen ja asteroidien ratoja ja näin saattaa aiheuttaa törmäyksiä.

Asteroidi-isku
Asteroidi isku taiteilijan näkemyksen mukaan Asteroidi-isku Kuva: Nasa asteroidi-isku

Pimeä aine on materiaa, jonka uskotaan muodostavan suurimman osan maailmankaikkeuden materiasta, vaikka sitä ei voida suoraan havaita. Mutta laskelmien mukaan sitä on oltava olemassa valtavia määriä, sillä pelkän näkyvän materian määrä ei tuota riittävän suurta painovoimaa, joka pitäisi tähdet ja planeetat paikoillaan.

Professori Michael Rampino New Yorkin yliopistosta on laskenut, että maapallon osuminen tuolle pimeän aineen lasketulle alueelle osuu juuri sille ajalle 66 miljoonaa vuotta sitten, kun dinosaurukset tuhonnut törmäys tapahtui.

Yksi kerta voisi tietysti olla sattuma, mutta Rampinon mukaan meteoriitti-iskuja ja suuria lajien joukkotuhoja ajoittuu muihin samanlaisiin kohtiin tässä 30 miljoonan vuoden kierrossa.

Rampinon mukaan tämä teoria saattaa muuttaa käsitystämme siitä, mitkä tekijät vaikuttavat planeettamme geologiseen ja biologiseen kehitykseen.

Roya Astronomical Societyn tiedote tutkimuksesta

Telegraph-lehden artikkeli aiheesta

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Yllätys: Maa on saanut avaruudesta uuden kuun

  Pahaa aavistamaton asteroidi ajautui kiertämään maapalloa.

  Ihmeellistä, mutta totta: Maalla on nyt kaksi luonnollista Kuuta. Uusi kuu on nimeltään 2020 CD3 ja se on kotoisin planeettainvälisestä avaruudesta.

 • Kalevala 2.0: räppiä, loitsuja ja viisaita näkijöitä – myös tänään!

  Mitä Kalevala on nykypäivänä?

  Lönnrotin käsityksen mukaan runot kertoivat myyttisiä tarinoita muinaisista suomalaisista ja kuvasivat kansamme historiaa, ja näistä hän kokosi Suomelle kansalliseepoksen - nousevan kansallisuusaatteen hengessä. Mutta mitä Kalevala on nykypäivässä? Miten loitsut, sauna ja yrtit ovat käytössä tänä päivänä? Mitä kansalliseepoksen keskeiset hahmot – Väinämöinen, Aino, Ilmarinen ja Louhi – ovat tänään?

 • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

  Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

  Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

Uusimmat sisällöt - Tiede