Dinosaurusten aikakausi päättyi meteorin iskeytymiseen maapallolle ja sen jälkiseurauksiin. Mutta mikä aiheutti meteori-iskun?
Uusimman tutkimuksen mukaan meteoriitin iskeytyminen maahan saattoi olla seuraus siitä, että aurinkokuntamme osui alueelle, jossa pimeää ainetta on keskittyneenä suuria määriä.
Samaan tapaan kuin maapallo kiertää aurinkoa, myös koko aurinkokuntamme on jatkuvassa liikkeessä linnunradalla. Koko kierros kestää 250 miljoonaa vuotta, mutta noin 30 miljoonan vuoden välein ratamme osuu lähelle aluetta, jossa vallitsevan tieteellisen teorian mukaan sijaitsee myös valtava pimeän aineen keskittymä. Sen tuottama painovoima on niin suuri, että se muuttaa myös komeettojen ja asteroidien ratoja ja näin saattaa aiheuttaa törmäyksiä.
Pimeä aine on materiaa, jonka uskotaan muodostavan suurimman osan maailmankaikkeuden materiasta, vaikka sitä ei voida suoraan havaita. Mutta laskelmien mukaan sitä on oltava olemassa valtavia määriä, sillä pelkän näkyvän materian määrä ei tuota riittävän suurta painovoimaa, joka pitäisi tähdet ja planeetat paikoillaan.
Professori Michael Rampino New Yorkin yliopistosta on laskenut, että maapallon osuminen tuolle pimeän aineen lasketulle alueelle osuu juuri sille ajalle 66 miljoonaa vuotta sitten, kun dinosaurukset tuhonnut törmäys tapahtui.
Yksi kerta voisi tietysti olla sattuma, mutta Rampinon mukaan meteoriitti-iskuja ja suuria lajien joukkotuhoja ajoittuu muihin samanlaisiin kohtiin tässä 30 miljoonan vuoden kierrossa.
Rampinon mukaan tämä teoria saattaa muuttaa käsitystämme siitä, mitkä tekijät vaikuttavat planeettamme geologiseen ja biologiseen kehitykseen.
Roya Astronomical Societyn tiedote tutkimuksesta
Telegraph-lehden artikkeli aiheesta
Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.