Hyppää pääsisältöön

Seitsemän kadonnutta Oscar-kategoriaa – tiesitkö näitä?

Oscar-palkintoja on ennen annettu muun muassa mykkäelokuvan tekstittämisestä ja parhaasta tanssikoreografiasta. Lue alta kategorioista, joita ei enää ole olemassa.

Oscar-gaala järjestetään Dolby-teatterilla. // Kuva: EPA / Michael Nelson

Elokuvateollisuuden tunnetuin palkintotilaisuus Oscar-gaala järjestetään 87. kerran helmikuussa 22–23. päivien välisenä yönä. Palkintokategorioita on lisätty ja muutettu vuosien varrella, ja alan kehittyessä niitä on myös jätetty gaalasta pois. Seuraavissa kategorioissa ei enää jaeta palkintoja.

1. Paras tanssiohjaaja (1935–1937)

Parhaan tanssiohjaajan Oscar-palkinto jaettiin vain kolme kertaa. Dave Gould, Seymour Felix ja Hermes Pan palkittiin tanssikoreografioista aikakautena, jolloin steppaus, geometriset tanssikuviot ja Fred Astaire olivat kuumaa kamaa.

Seymour Felixin koreografia kappaleeseen A Pretty Girl is Like a Melody voitti Oscarin elokuvassa The Great Ziegfeld (1936).

2. Paras apulaisohjaaja (1934–1937)

Ohjaajan niin sanottu oikea käsi on palkittu Oscarilla neljästi, ja kerran pysti myönnettiin kaksikolle. Clem Beauchamp ja Paul Wing saivat yhteisen apulaisohjaaja-Oscarin työstään elokuvassa The Lives of a Bengal Lancer (1935).

3. Paras elokuvasovituksen musiikki (1963–1968)

Parhaan musiikin palkinto jaettiin ennen kahdessa pääkategoriaassa: paras musiikki alkuperäiskäsikirjoituksesta tehdyssä elokuvassa ja paras elokuvasovitukseen sävelletty musiikki. Esimerkiksi musikaalit My Fair Lady (1964) ja The Sound of Music (1965) palkittiin parhaista elokuvasovitukseen tehdyistä musiikeista.

4. Paras alkuperäinen musikaaliin tai komediaan tehty musiikki (1996–1999)

Yksi uusimmista hylätyistä kategorioista palkitsi neljän vuoden ajan genrepohjaista elokuvamusiikkia. Pocahontas (1995), Emma (1996), The Full Monty (1997) ja Shakespeare in Love (1998) voittivat Oscarin tässä kategoriassa.

Kohtaus suomennetusta Pochahontas-elokuvasta.

5. Paras yhden ja kahden kelan lyhytelokuva (1936–1956)

Parhaan näytellyn lyhytelokuvan kategoria jaettiin aikanaan erillisissä kategorioissa niiden pituuden mukaan. Palkinnot annettiin erikseen yhden ja kahden kelan pituisille elokuville. Vuonna 1974 kategoriaa alettiin kutsua nimellä Live Action Short Film, näytelty lyhytelokuva. Välivuosina lyhytelokuvia palkittiin Short Subjects, Live Action Films -kategoriassa.

 

Walt Disneyn studio voitti kahden kelan kategoriassa Oscarin viidesti elokuvista Seal Island (1948), In Beaver Valley (1950), Nature's Half Acre (1951), Water Birds (1952) ja Bear Country (1953).

6. Paras lyhytelokuva väreissä (1936–1937)

Kahdesti jaettu palkinto annettiin ensimmäisen kerran 1936 lyhtyelokuvalle Give Me Liberty. Seuraavana vuonna palkinnon sai Penny Wisdom -niminen lyhäri, jossa kotirouva joutuu ongelmiin, kun perheen kokki ottaa lopputilin juuri ennen tärkeää illallista.

7. Paras mykkäelokuvan tekstitys (1928)

Vielä 1920-luvulla mykkäelokuvissa vuorosanat kirjoitettiin kohtausten välisiin tekstiruutiihin. Tämä oleellinen osa mykkäelokuvaa palkittiin Oscar-gaalassa vain kerran. Käsikirjoittaja Joseph Farnham voitti kategorian teksteillä, jotka nähtiin elokuvissa Telling the World, Fair Co-Ed ja Laugh, Clown, Laugh.

Ensimmäisenä merkittävänä äänielokuvana pidetään 1927 julkaistua elokuvaa The Jazz singer, joka voitti 1928 erityis-Oscarin. Seuraavana vuonna parhaan tekstityksen Oscaria ei enää jaettu.

Yle Teema näyttää suorana gaalan tapahtumat sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 22.2.–23.2.

Lue myös:

Kohti Oscareita: Tässä ovat elokuvagaalan unohdetut palkinnot