Hyppää pääsisältöön

Syöpähoidoista peruukkikauppaan

Kari Hartman sovittaa Sari Laaksolle peruukkia.
Kari Hartman sovittaa Sari Laaksolle peruukkia. Kari Hartman sovittaa Sari Laaksolle peruukkia. Kuva: Yle, Akuutti kari hartman ja sari laakso

Tärkeintä on parantua – näin jokainen syöpähoidot läpikäynyt sanoo. Mutta kun hoidot vievät hiukset päästä, on muuttuneella ulkonäölläkin vaikutuksensa mielialaan. Moni haluaa käyttää peruukkia odotellessaan omien hiusten kasvua. Sairaanhoitopiirit myöntävät maksusitoumuksia peruukin hankintaan, korvaussummat tosin vaihtelevat kautta maan.

Salolainen Sari Laakso (47) menetti hiuksensa rintasyöpähoitojen yhteydessä vuonna 2014. Hän kuuluu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin, jossa peruukin hankintaa tuetaan palvelusetelillä.

– Minulle saamani noin 165 euron arvoinen maksulappu riitti sellaiseen peruukkiin, jonka katsoin sopivaksi, Sari Laakso kertoo.

Tiedetään, että kaikki eivät suinkaan ole olleet tyytyväisiä maksusitoumuksen summaan tai niitä vastaanottamaan oikeutettujen kampaamo- ja peruukkiliikkeiden valikoimiin. Moni onkin sijoittanut omaa rahaa peruukkihankintaan.

Moni onkin sijoittanut omaa rahaa peruukkihankintaan
On myös tapauksia, joissa välisummankaan maksaminen ei ole onnistunut, vaan halutessaan osoitetusta valikoimasta poikkeavan peruukin, on koko summa pitänyt maksaa itse.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tutkinut peruukkien luovutuskäytäntöjä ja hintamäärityksiä todeten niissä epätasa-arvoisuutta. Eduskunnan oikeusasiamies onkin antanut joillekin kunnille huomautuksia korjata toimintaansa. Omasta sairaanhoitopiiristä selviää, minkälaiseen maksusitoumukseen sen alueella on oikeutettu.

Sari Laakso sattui asumaan alueella, jossa jo ennestään tuttu kampaamoyritys välitti myös peruukkeja.

– Oli helppo tulla, kun kampaajalla oli jo tiedossa kuka olen ja minkälainen hoito minulla on edessä. Leikkautin pitkän tukkani lyhyeksi jo etukäteen, koska tiesin sen joka tapauksessa lähtevän. Se oli minulle henkistä valmentautumista hoitoihin, Sari Laakso toteaa.

Ulkonäköä ja istuvuutta

Salolainen kampaamoyrittäjä Kari Hartman kohtaa syöpähoitojen vuoksi hiuksensa menettäneitä viikoittain.

-Jonkinasteisessa sokissa asiakas yleensä on peruukkiostoksille tullessaan. Hoidot ovat rankkoja ja siihen päälle sitten vielä radikaali ulkonäön muuttuminen, Karti Hartman arvioi.

Jonkinasteisessa sokissa asiakas yleensä on peruukkiostoksille tullessaan

Kari Hartmanin kokemuksen mukaan useimmat haluavat peruukin, joka muistuttaa mahdollisimman paljon omaa hiusmallia. Vain murto-osa päätyy täysin erilaiseen peruukkikuosiin tai väriin.

– Palvelusetelillä saa nykyisestä valikoimasta mielestäni aivan kelpo peruukin. Keinokuituperuukkienkin laatu on nimittäin menneistä vuosista parantunut huomattavasti, hän arvioi.

Sari Laakso haastattelukuvassa.
Sari Laakso käytti peruukkia, kun rintasyöpähoidot veivät omat hiukset. Sari Laakso haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti sari laakso

Mikä tahansa kampaamoliike ei voi ryhtyä vastaanottamaan peruukkiasiakkaiden palveluseteleitä tai maksusitoumuksia. Tietyt liikkeen sijaintiin, asiakastilojen laatuun ja peruukkitarjontaan liittyvät kriteerit tarkastetaan etukäteen.

– Asiakkaalla on oikeus saada hyvää palvelua ja tarpeeksi tietoa peruukin kotihoidosta. Ei riitä, että peruukki vain läiskästään päähän, yrittäjä Kari Hartman muistuttaa.

Tilapäisesti hiuksensa menettäneelle keinokuituperuukki sopii paitsi hintansa, myös helppohoitoisuutensa vuoksi. Sen hyviä puolia ovat myös keveys ja haalistumattomuus. Sen sijaan korkeat lämpötilat eivät kuituhiusperuukille sovi, saunaa ja grillin läheisyyttä on syytä välttää.

– Sitten jos onkin kyse lopullisesta kaljuuntumisesta, esimerkiksi alopeciasta, silloin suositellaan aitohiusperuukkia. Se vaatii hyvän istuvuuden, joten se tehdään omien mittojen mukaan käsityönä. Hinta on korkea, mutta käyttöaika on toisaalta useita vuosia hyvin hoidettuna, kampaamoyrittäjä Kari Hartman tietää.

peruukkimalli
peruukkimalli peruukkimalli Kuva: Yle/Akuutti akuutti

Erityisesti peruukkien pohjamateriaaleihin on vuosien saatossa tullut parannuksia. Istuvuus ja joustavuus on halvemmissakin malleissa parantunut.

Kun keinokuituperuukin voi hankkia alle parilla sadalla eurolla, aitohiusperuukkien kohdalla euroja pitää laittaa likoon tuhannesta eurosta ylöspäin.

Muisto vain jää

Kun Sari Laakso käytti syöpähoitojen aikana peruukkia, moni luuli hänen vain käyneen kampaajalla. Sari ei mitenkään peitellyt sairauttaan, mutta toisaalta peruukki antoi myös rauhan olla selittämättä kaljuuntumista.

Kun viimeinenkin hoitojakso oli takana, tuli kesä ja kuumuus. Silloin alkoi jo oma tukkakin pikku hiljaa kasvaa ja peruukki alkoi tuntua turhalta.

– Se kuitenkin jonkin verran hiosti. Kun oma hiussänki tuli esiin, se kutitti, eikä peruukki enää tuntunut yhtä hyvältä kuin ihan paljaassa päässä, Sari Laakso kertoo.

– Pistin peruukin laatikkoon ja laatikon kannen kiinni. Mietin, että yksi elämä päättyi kun tuli sairaus ja hiukset lähtivät ja toinen alkoi kun sai terveen paperit ja hiukset alkoivat kasvaa, Sari Laakso muistelee.

Lisää ohjelmasta

Puntarilla
Puntarilla Kuva: Yle, Tero Kyllönen nivelrikko
Risto Laitila ja Mikko Penttilä selät vastakkain.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä selät vastakkain. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
peruukki
peruukki Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä peruukki
Kommentit