Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Naimisissa narsistin kanssa?

Naamio naamalla.
Naamio naamalla. Kuva: Yle, Akuutti narsismi

Itsekeskeinen narsisti haluaa olla maailman paras, janoaa ihailua, kadehtii muita ja on haluton tai kyvytön ottamaan huomioon toisten tarpeita. Narsistia lepytellessä, palvoessa ja palvellessa sekä tämän ailahtelevia mielialoja arvaillessa narsistin kumppanin voimat ehtyvät ja pahimmillaan itsetunto romahtaa. Akuutti haastattelee aiheesta psykiatrian erikoislääkäri Sami Salmea, joka tapaa työssään niin narsisteja kuin narsistin uhrejakin.

Lihavuus lisää tulehdusta nivelissä?

Puntarilla
Puntarilla Kuva: Yle, Tero Kyllönen nivelrikko
Ylipainoisilla on huomattavasti korkeampi riski saada nivelrikko kuin normaalipainoisilla. Aikaisemmin on ajateltu, että ylipaino kuormittaa niveliä aiheuttaen nivelrikon. Mutta miksi ylipaino lisää myös sormien nivelrikon riskiä, vaikka ylipaino ei kuormita sormien niveliä samalla tavalla kuin vaikkapa polvia? Tamperelaistutkijat ovat kääntäneet katseensa rasvakudoksen tuottamiin hormoneihin. Ylipaino saa elimistössä aikaan matala-asteisen tulehdusreaktion. Voisiko tulehdus aiheuttaa myös nivelrikon?

Perheenäidin silmäsairaus löytyi sattumalta

Oululainen Hanna-Leena Korpela sai toissa syksynä tietää sairastavansa etenevää silmäsairautta, johon ei ole hoitokeinoa. Silmänpohjassa olevan rappeuman aiheuttaa geenivirhe, joka on todettu tähän mennessä vain kahdella suvulla koko maailmassa.

Omalääkärin vastaanotto

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä antavat tällä kertaa liikuntavinkkejä. Millainen liikunta parantaa sekä peruskuntoa että nopeutta? Tarkastelun alla on myös ranteeseen ilmestynyt outo patti sekä pitkään jatkunut yskä.

Peruukki syöpähoitojen ajaksi

Peruukit rivissä.
Peruukit rivissä. Kuva: Yle, Akuutti peruukki
Syöpähoitojen alettua moni potilas suuntaa askeleensa peruukkikauppaan. Vaikka hoitojen onnistuminen on tärkeintä, myös ulkonäkö vaikuttaa mielialaan, itsetuntoon ja sitä myötä paranemiseen. Sairaanhoitopiirit myöntävät maksusitoumuksia tai palveluseteleitä peruukin hankintaan Potilaat eivät kuitenkaan ole tasa-arvoisessa asemassa, sillä eri kunnissa on erilainen korvauskäytäntö. Salolainen Sari Laakso käytti syöpähoitojen aiheuttaman hiustenlähdön aikana peruukkia. Kun oma tukka pikkuhiljaa kasvoi takaisin, jäi peruukki muistoksi.

Lisää ohjelmasta

Puntarilla
Puntarilla Kuva: Yle, Tero Kyllönen nivelrikko
Risto Laitila ja Mikko Penttilä selät vastakkain.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä selät vastakkain. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
peruukki
peruukki Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä peruukki
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä