Hyppää pääsisältöön

Pullopostia lapsuudesta: "Älä puhu, älä tunne, älä luota"

Heidi Lindqvist puistossa, LK
Heidi Lindqvist puistossa, LK Kuva: Yle/ Heidi Richert heidi lindqvist

Alkoholisti-isän kanssa elämisen trauma vaikuttaa elämään vielä aikuisenakin. Heidi Lindqvist, 38 , tekee tietoista selviytymistyötä elämässään päivittäin. Ihana puoliso ja lapsi sekä rauhallinen koti auttavat, mutta ristiriita ulkoisen ja sisäisen tunnemaailman välillä on suuri. Miten oma elämä voi olla onnellista, jos sisällä tuntuu paskalta?

- Hyvin harva ihminen tiesi mitä meidän kodin sisällä tapahtui. Miten se tunnelma, kun mun mukava leppoisa isä käveli pihalta sisälle, muuttui aika usein tosi paljon. Kodin sisäpuolella isä päästi valloilleen kaiken sen pahan olon mitä hänellä oli.

- Uskoin, että saan isäni raittiiksi; että pystyn raitistamaan hänet. Mut ei se mennykään niin. Isä alkoi juomaan yhä enemmän.

- Mulle on niissä tilanteissa tullut tunne, että häpeän itseäni vaikka minä en ole tehnyt mitään - minä ole käyttäynyt tyhmästi tai huonosti. On ihmeellistä, että sellaisissa hetkissä alkaa häpeämään itseään.

Teini-iässä Heidi teki itselleen selviytymissuunnitelman, jota alkoi toteuttaa. Hän kirjoitti lapulle "Älä tunne, älä puhu, älä luota." Heidi otti vastuun kaikesta siitä, mistä vanhempien olisi pitänyt vastuuta ottaa: äidin energia meni täysin isän alkoholiriippuvuudesta huolehtimiseen. Vaikka äiti selviytyi arjesta ulkoisesti hyvin, hän ei pystynyt vastaamaan lapsen tunne-elämään. Niinpä Heidi oli aina reipas, kiltti ja kaikille mukava. Oikein hymytyttö.

Heidi Lindqvist puistossa, PK
Heidi Lindqvist puistossa, PK Kuva: Yle/ Heidi Richert heidi lindqvist

Aikuisena lapsuuden kokemukset ja huono olo saivat Heidin kiinni: hänen oli pakko alkaa miettiä menneisyyttään ja pahanolon tunteita, jotka hiipivät mukaan omaan elämään. Avain löytyi lapsuuden kokemuksista ja isän alkoholismista. Aikuisen lapsen ja ylikilttiyden käytösmallit ovat olleet Heidille tuttuja tapoja ajatella ja toimia.

- Vellon sellaisissa ajatuksissa, että mä oon paska. Et mä teen kaiken väärin, mä en onnistu missään. Et mä oon ruma, kamala, totaalisen paska.

Vertaistukiryhmät ovat auttaneet Heidiä käsittelemään lapsuutta ja varsinkin omaa elämää, johon menneisyyden käsittelemättömät tunteet pulpahtavat. Äidinkin kanssa asioista voi vihdoin puhua ja välit ovat hyvät, Heidin lapsella on mummi, vaikka isoisää ei olekaan. Heidin isä kuoli vuonna 2011.

Heidi on vähitellen huomannut että lapsena omaksuttua käyttäytymismallia on mahdollista muuttaa. Aina ei tarvitsekaan olla reipas jos ei jaksa, eikä tarvitse olla kiltti, jos ei siltä tunnu. Aikuisuus on sitä että ottaa vastuun omasta elämästään ja valinnoistaan. Suuntaa voi vaihtaa ja omaa oloa voi lähteä parantamaan koska apua löytyy.

Pullopostia lapsuudesta -dokumenttisarja

Dokumenttisarja Pullopostia lapsuudesta kertoo kuusi erilaista tarinaa alkoholistin aikuisen lapsen elämästä. Sarja ensimmäisessä jaksossa 17.2. tarinansa kertoi Mikko, ja tiistaina 24.2. klo 20.00 on Heidin vuoro. Sarjan jaksot tulevat katsottaviksi Yle Areenaan. Pullopostia lapsuudesta, tiistaisin TV1:ssä klo 20.00.

Pullopostia lapsuudesta Facebookissa ja Twitterissä @ylepulloposti ja #pulloposti.

Chat-keskustelu jokaisen jakson jälkeen yle.fi/pulloposti -sivulla klo 20.30 - 21.15. Millaisia ajatuksia jakso herätti? Tule mukaan keskustelemaan; mukana aihetta perinpohjin tuntevia sekä jakson päähenkilö.

Muuta aiheeseen liittyvää sisältöä Ylellä:

Kommentit