Hyppää pääsisältöön

Annetaan vähän käytetty peruukki, hyvään kotiin!

peruukki
peruukki Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä peruukki

Sädehoito vie monelta hiukset, ainakin tilapäisesti. Sairaanhoitopiirit myöntävät maksusitoumuksia ja palveluseteleitä peruukkeja tarvitseville, tosin hieman vaihtelevin käytännöin. Mutta minne joutuvat kaikki ne peruukit, joita ei enää tarvita? Voisiko niitä kierrättää?

Peruukkien hinnat liikkuvat parista sadasta eurosta yli tuhat euroa maksaviin mittatilaustyönä tehtyihin aitohiusperuukkeihin. Sopiva tukka löytyy varmasti, ainakin silloin jos siihen on riittävästi rahaa.

Mutta minne joutuvat kaikki ne peruukit, kalliit ja myös edukkaammat, joita ei enää tarvita? Kun oma hius taas kasvaa, ei varatukkaa enää kaivata – eikä myöskään siihen liittyvän sairauden varjoa.

-Laatikkoon ja laatikon kansi kiinni, tämä ajatus on varmasti tuttu monelle sairauden selättäneelle. Suorinta tietä roskiin. Ja niinhän sen kuuluukin olla, katse tulevassa!

Jos ylimääräisestä peruukista haluaa luopua, niin ainakaan hienovaraisesti se ei onnistu netin myyntipalstoilla.

Mutta miten paljon suomalaisten nurkissa pyörii peruukkeja, joista joku toinen voisi hyötyä? Voisiko tukkaa käyttää joku, joka ei maksusitoumuksesta tai palvelusetelistä huolimatta löydä itselleen sopivaa peruukkia? Kierrätys on tätä päivää, vaikka keinotukka on luonnollisesti henkilökohtainen ja intiimikin asia.

Jos ylimääräisestä peruukista haluaa luopua, niin ainakaan hienovaraisesti se ei onnistu netin myyntipalstoilla. Mutta voisiko käytetyn peruukin lahjoittaa vaikkapa syöpäjärjestöjen kautta? Anonyymisti moni voisi olla halukas luopumaan nurkissa tyhjänpanttina pyörivästä tukasta.

-Tällä hetkellä tällaista mahdollisuutta ei ole ainakaan meillä, mutta aivan hyvin voisi olla, pohtii Syöpäjärjestöjen neuvontahoitaja Taina Häkkinen, kun asiaa tiedustelen.

Kehitysmaihin peruukkeja on kuulemma joskus lahjoitettavaksi kerättykin. Hän lupaa ottaa asian puheeksi järjestön ihmisten kanssa.

Puheeksi tulevat myös hygieniaseikat ja tietysti myös se, miten tasapuolinen peruukkien jako voisi käytännössä toteutua. Toivottavasti nämä kysymykset ovat ratkaistavissa.

Sen verran tunnearvoa sairauden vuoksi hankitulla peruukilla on, että vapputukkana tai kesäteatterin lavalla sitä ei mielellään näe.

Tiedän ainakin yhden tällaisen rakkaan peruukin. Siellä se roikkuu, äitini tekotukka, lapsuudenkodin pystynaulakossa, muovipussissa. Äiti hävisi taistelun, mutta ehkä seuraava käyttäjä voisi riisua sen lopulta päästänsä voiton symbolina.

Lisää ohjelmasta

Puntarilla
Puntarilla Kuva: Yle, Tero Kyllönen nivelrikko
Risto Laitila ja Mikko Penttilä selät vastakkain.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä selät vastakkain. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Naamio naamalla.
Naamio naamalla. Kuva: Yle, Akuutti narsismi
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä.
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä. Kuva: Yle / Tero Kyllönen Akuutti,Alina Tomnikov,Näkövammaisten liitto ry
Kommentit