Hyppää pääsisältöön

Nuorisojärjestö aikoo polttaa Euroopan unionin lipun keskellä Mikkeliä — onko tämä nyt varmasti laillista?

Laki ei kiellä Perussuomalaisia Nuoria polttamasta lippua, mutta ei EU sitä hyvälläkään katso. Nuorisojärjestö tavoittelee eroa sekä unionista että eurosta.

Euroopan unionin lippu on yksi unionin symboleista. Muita ovat yhteinen valuutta, kansallislaulu, motto ja Eurooppa-päivä. // Kuva: EPA / Patrick Seeger

Mikkelin Kirkkopuistossa roihuaa huomenna Euroopan unionin lippu.

Nuorisojärjestö Perussuomalaiset Nuoret haluaa, että Suomi eroaa sekä unionista että eurosta mahdollisimman pian. Sanomaansa tehostaakseen se aikoo polttaa Euroopan unionin lipun ja jakaa kansalaisille markkoja.

- Olemme siirtyneet EU-kriittisestä linjasta EU-vastaiseen linjaan, kertoo Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Perussuomalaisten Nuorten mielestä unionista on tulossa liittovaltio, eivätkä he hyväksy sitä. Tynkkysen mukaan kehitys näkyy esimerkiksi siinä, että unionilla on yhteisiä symboleita, kuten lippu, hymni ja raha. Hallinnollisella puolella kehitystä edustaa hänen mukaansa se, että Euroopan unionilla on oma presidentti.

Suomen lipun polttamisesta saisi sakot

Aiemmin talvella kansa kohahti, kun näyttelijä Aku Hirviniemi sytytti Kingi-viihdeohjelmassa Suomen lipun jäljitelmän palamaan ja sen jälkeen hyppi ja esitti virtsaavansa sen päälle.

Suomen laki kieltää Suomen lipun julkisen turmelemisen ja sen epäkunnioittavan kohtelun. Rangaistukseksi Suomen lipun häpäisemisestä voi saada sakkoja. Luulisi, että säännöt ovat samat unionin lipulle. Näin ei kuitenkaan ole.

Lipun polttamisen laillisuuteen ei löytynyt vastausta edes Euroopan komission tiedotuksesta.

- Meitä huvitti, että tämä taitaa olla ainoita asioita EU:ssa, joita ei säännellä, Tynkkynen sanoo.

Perussuomalaiset Nuoret kertoo käyneensä lipunpolttoon liittyvät asiat läpi pelastus- ja poliisiviranomaisten kanssa, mutta he eivät ole antaneet ohjeistusta siihen, miten lippu poltetaan.

Myös YleX yritti selvittää, mitä Euroopan unionin lipulle on sopivaa tehdä ja mitä ei. Sen paremmin ulko- kuin sisäministeriöstäkään ei osattu suoraan vastata, millainen kohtelu on unionin lipulle sopivaa. Lopulta ulkoministeriön edustaja kertoi, että mikään laki ei estä polttamasta Euroopan unionin lippua.

Sen paremmin ulko- kuin sisäministeriöstäkään ei osattu suoraan vastata, millainen kohtelu on unionin lipulle sopivaa

Unionin perussopimuksessa ei säädetä lipun käytöstä. Perussopimus on painoarvoltaan verrattavissa kansallisiin perustuslakeihin. Lipun käyttämisestä ei ole myöskään Suomessa kansallisia määräyksiä.

Sen sijaan Euroopan neuvoston hallinnollinen sopimus kieltää käyttämästä unionin lippua sellaisiin tarkoituksiin, jotka ovat tavoitteiltaan ristiriidassa unionin arvojen kanssa. Unionin lippua ei myöskään saa käyttää laittomuuksiin.

Laki ei siis kiellä Perussuomalaisia Nuoria polttamasta Euroopan unionin lippua. Neuvoston linjauksia vastaan se kuitenkin sotii. Tempausta, jossa Suomen eroamista Euroopan unionista edistetään polttamalla unionin lippu, lienee turvallista luonnehtia Euroopan unionin arvojen vastaiseksi.

Lippu on poltettava

Mutta miksi nuorisojärjestö kokee tarvetta juuri lipun polttamiseen?

Tynkkysen mukaan Perussuomalaiset Nuoret ei halua tunnustaa, että Euroopan unioni on valtio, eikä sen lippu siten ole kansallisvaltion symboli, jota pitäisi kunnioittaa. Lippu valikoitui kohteeksi myös voimakkaan symbolisen arvonsa takia. Markkojen jakamista järjestö puolestaan perustelee sillä, että euro alkaa olla uudelle sukupolvelle itsestäänselvyys, eivätkä kaikki nuoret ole välttämättä koskaan edes nähneet markkoja.

- Ohjelmia tulee ja menee, eivätkä ne kaikki saa huomiota.

"Lipun polttaminen ei itsessään muuta maailmaa."― Sebastian Tynkynen

Tynkkysen mukaan liittovaltiokehitys on uhka Suomen itsenäisyydelle, sillä monista asioista sovitaan nykyään unionin tasolla.

Perussuomalaisten Nuorten näkökulmasta ongelmat ovat sekä periaatteellisia että käytännöllisiä. Tynkkysen mukaan uhkana on kansallisen itsemääräämisoikeuden menettäminen. Toisaalta huonot päätökset vaikuttavat suomalaisten elämään.

Tynkkynen toivoo, ettei tämän tempauksen jälkeen kenellekään jää enää epäselväksi, mikä Perussuomalaisten Nuorten kanta unioniin on. Tärkeintä on saada asialle näkyvyyttä ja herättää keskustelua.

- Lipun polttaminen ei itsessään muuta maailmaa, Tynkkynen sanoo.

Muokattu 21.2. klo 10:15 pelastus- ja poliisiviranomaiset eivät ole antaneet ohjestusta siitä, kuinka lippu poltetaan.