Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

Puolaan ja takaisin - 3DMAX:in matkablogi

Petri Hämälä & Mikko Sohlman jännittivät 3DMAX:in otteluita Assemblyillä
Mikko "DaddyO" Sohlman on 3DMAX CS:GO-joukkueen manageri. Petri Hämälä & Mikko Sohlman jännittivät 3DMAX:in otteluita Assemblyillä Kuva: SETT.fi / Jussi Jääskeläinen kilpapelaaminen

Suomalaisen 3DMAX Counter-Strike: Global Offensive -joukkueen manageri Mikko “DaddyO” Sohlman blogasi Ylelle. Blogissa hän kertoo joukkueen karsintamatkasta Puolaan, josta 3DMAX varmisti paikkansa ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Major-turnaukseen.

Ensimmäinen suomalaisjoukkue, joka karsiutuu mukaan Counter Strike: Global Offensiven suurimpaan tapahtumaan: Major-turnaukseen. Vieläkin nousee pienehkö hymy kasvoille kun asiaa miettii. Turnaus itsessään tulee olemaan myös hyvin mielenkiintoinen, sillä edustusta löytyy jo neljästä eri maanosasta. Brazilialinen KaBuM.TD ja australiainen Vox Eminor selvisivät mukaan karkeloihin yhdessä kahden pohjois-amerikkalaisjoukkueen lisäksi.

3DMAX matkustamassa ESL One: Katowicen karsintoihin
Menomatkaan sisältyi matkustamista junalla. 3DMAX matkustamassa ESL One: Katowicen karsintoihin Kuva: 3DMAX / Mikko Sohlman kilpapelaaminen
Oma matkamme turnaukseen starttasi perjantaiaamuna klo. 08.30, kun sinivalkoiset siivet nousivat Helsinki-Vantaan lentokentältä ilmaan suuntana Puolan pääkaupunki Varsova. Matkassa mukana 6 tuttua naamaa: Aleksi ”allu” Jalli, Taneli ”disturbed” Veikkola, Tom ”stonde” Glad, Jesse ”KHRN” Grandell, Joona ”natu” Leppäsen tilalla karsinnoissa pelannut Mikko ”xarte” Välimää, sekä allekirjoittanut.

Normaalin vaihtolennon sijaan tällä reissulla päädyimme matkustamaan Varsovasta Katowiceen junalla lentokoneen vaihtoaikojen takia. Laskeuduttuamme suuntasimme kentältä Varsovan rautatieasemalle, ja syötyämme myöhäisen aamupalan hyppäsimme junaan, joka 3 tunnin matkaamisen jälkeen saapui eteläisen Puolan keskukseen Katowiceen. Katowice on toiminut lähivuosina lentopallon MM kisojen kisakaupunkina, ja tästä syystä kaupungin ulkonäkö oli positiivinen yllätys. Aivan rautatieaseman vieressä oli suuri ja uusi ostoskeskus, ja muutenkin kaupunki yllätti ulkomuodollaan positiivisesti.

Turnauspaikkana toimi Angelo Hotel Katowice, josta järjestäjät olivat varanneet meille myös huoneet viikonlopuksi. Pikemmittä puheitta päätimme siis lähteä tarkistamaan hotellia ja viemään tavaroita huoneisiin. Vaikka turnaus itsessään käynnistyi vasta lauantaina, niin oli perjantaina jo turnausalue lähestulkoon täysin valmis. Ja hyvältähän se näytti.

ESL One: Katowice -turnauksen karsintapaikka
Karsintapaikka oli pieni, mutta se ei menoa haitannut. ESL One: Katowice -turnauksen karsintapaikka Kuva: 3DMAX / Mikko Sohlman kilpapelaaminen
Lauantaina hyvin nukuttujen yöunien jälkeen kävimme aamupalalla ja siiryimme katsomaan ensimmäisiä pelejä. Heti alusta huomasimmem että jokainen kohtaaminen joukkueiden välillä oli erittäin tiukkoja. Yllätyksiäkin saimme heti kättelyssä kokea, kun venäläinen joukkue PITER onnistui viemään ranskalaisen Titan joukkueen aina jatkoajalle asti.

Ensimmäisten otteluiden jälkeen saimme myös tietää, että turnausjärjestäjät olivat päättäneet kääntää pelejä niin, että häviäjien kaaviossa pelit pelattaisiin toisen puolen lohkoa vastaan. Nopean laskelmoinnin jälkeen tulimme siihen tulokseen, että mikäli emme pääsisi suoralla 2:lla voitolla karsinnoista läpi tulisimme kohtaamaan oletettavasti joko brasiliaisen KaBuMin tai saksalaisen Mousesportin.

Tässä kohtaa itse poistuin hotellihuoneeseen ja aloin tutkimaan mahdollisen ratkaisevan pelin vastustajan videoita ja taktiikoita, joukkueen seuratessa ensimmäisen päivän pelejä loppuun. Launtai-illasta kävimme vielä kaupungilla syömässä ja tutkimme yhdessä läpi tulevaa pelipäivää.

D-Day, sunnuntai. Kaikki tai ei mitään. Seurasimme oman lohkomme alkupelejä ja koitimme saada viimeiset tarvittavat tiedot vastustajistamme irti. Samalla valmistauduimme ensimmäiseen omaan peliimme, joka iltapäivällä olisi australialaista Vox Eminor -joukkuetta vastaan.

Kun iltapäivästä viimein pääsimme pelaamaan oli tunnelma joukkueen sisällä hyvä ja valmistautunut. Tiesimme jo etukäteen, että aussitiimi tulisi olemaan haastellinen omalla tavallaan, sillä toisella puolella palloa myös peliä pelataan hieman toisella tavalla. Kartan valinta meni niin kuin olimme suunnitelleet ja serverille ladattiin de_mirage, joka on meidän vahvimpia karttoja.

3DMAX ESL One: Katowicen -karsinnoissa
3DMAX varmisti jatkopaikkansa viimeisenä joukkueena. 3DMAX ESL One: Katowicen -karsinnoissa Kuva: 3DMAX / Mikko Sohlman kilpapelaaminen
Ottelu käynnistyi terroristinä aloittaen, mutta kuitenkin toivotusti. Pistoolierän voitolla ja 4-0 johdolla, ase-erät eivät terroristiuolella kuitenkaan menneet ihan putkeen, ja pääsimme CT puolelle ok tuloksella 5-10 häviöasemasta. Toinen puolisko alkoi myös pistoolivoitolla, mutta heti seuraavassa erässä hävisimme ”forceoston”, joka heilautti venettä väärään suuntaan ja oma pelimme lukkoutui.

Emme pelanneet omilla ehdoillamme ja sen huomasi esimerkiksi siitä, että annoimme vihollisen ottaa karttakontrollia aivan liikaa ostokierroksilla. Voitimme lukuisia säästökierroksia koska paineet onnistumisesta/epäonnistumisesta olivat paljon pienemmät näissä kierroksissa. Ottelu päättyi Vox eminorin 16-11 voittoon, mutta emme olleet menettäneet toivoa.

Heti pelin jälkeen kävimme syömässä lounaan ja tutkimme mikä meni vikaan pelissä. Kaikki tiedostivat tilanteen ja seuraavaan otteluun tanskalaista ESC-joukkuetta vastaan olimme palvelimella aivan uudella asenteella, joka näkyi myös tuloksessa. Selvä 16-8 voitto samaisessa de_mirage -kartassa ja tanskalaiset pistettiin kotimatkalle.

Illan viimeinen hidas, vastassa Mousesport, allun entinen joukkue. Olimme hyvin perillä millaista peliä tulisimme kohtaamaan heitä vastaan ja tiesimme myös jo etukäteen, että karttana tulisi luultavasti olemaan joko de_dust2 tai de_cache. Ottelu alkoi pistoolikierroksen voitolla ja pääsimme hyvissä asemissa peliin, mutta hävisimme muutaman ase-erän pelin alkuun ja tilanne 3-4 Mouzille.

Taneli “distrubed” Veikkolan ja Mikko ”Xarte” Välimaan panos viimeisessä ottelussa oli uskomaton. Voitetun CT-uoliskon jälkeen lähdimme toiselle osuudelle luottavaisin mieleen. Aleksi ”allu” Jallin taktiset päätökset pelin aikana osuivat nappiin ja loppujen lopuksi selvällä 16-8 voitolla Majoriin!

Aleksi "allu" Jalli ja Taneli "disturbed" Veikkola haastattelussa jatkopaikan varmistuttua.
allu ja disturbed haastattelussa jatkopaikan varmistuttua. Aleksi "allu" Jalli ja Taneli "disturbed" Veikkola haastattelussa jatkopaikan varmistuttua. Kuva: 3DMAX / Mikko Sohlman kilpapelaaminen
Vaikka luotto omaan toimintaamme oli 100%, niin tietynlainen helpotus tapahtui viimeisen erän jälkeen. Jokaisen pelaajan kasvoilla näkyi selvä ilo. Vaatteiden vaihdon jälkeen liityimme muiden pelaajien ja toimijoiden mukaan hotellin aulabaariin keskustelemaan viikonlopun peleistä, ja toki myös kaikesta muustakin.

Sunnuntaina matka kotiin alkoi puolen päivän jälkeen junalla taas Varsovaan, josta koneella Helsinkiin. Seuraavat viikot tulevat olemaan mielenkiintoisia joukkueellemme, sillä tiedossa on jo ainakin Lantrekit Tampereella, Majorit Katowicessa, ESL One Kölnissä, sekä CPH Gamesit Kööpenhaminassa. Mahdollisista muistakin turnauksista on ollut puhetta. Näiden lisäksi toki online-liigoja, kuten ESEA ja karsinnat CCS-liigaan.

Kiitos kaikille lukijoille ja tukijoille sekä erityiskiitos Mikko ”xarte” Välimaalle jonka panos oli korvaamaton Major paikan varmistamisessa. Kiitos myös yhteistyökumppaneille, tukijoille sekä tietysti 3DMAX-organisaatiolle. Muistakaa seurata meitä medioissa.

- Mikko "DaddyO" Sohlman

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua