Hyppää pääsisältöön

Saamelaiset närkästyivät Uniikin uuden kappaleen rasistisesta viittauksesta

Räppärin biisin nimivalinta Nunnukalailaa on saanut osan saamelaisista närkästyneiksi. Nunnukalailaata pidetään rasistisena viittauksena takavuosien Pulttibois-sketsiin.

Uniikki // Kuva: Nadja Kamara/YleX

Uniikki julkaisee 6. maaliskuuta Nunnukalailaa-nimisen kappaleen, jota hän kuvailee hehkutukseksi Lapin meiningille. Biisin nimivalinta viittaa 1990-luvun Pulttibois-sketsiin, jossa Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala juopottelevat ja herättävät yleistä pahennusta saamelaisiksi pukeutuneina.

Rap-artisti Uniikki kertoo YleX:lle, että hänelle ehdotettiin biisin tekemistä Lapista. Hänen mielestään idea oli hyvä, koska muut suomalaisräppärit eivät olleet tehneet talvi-aiheista kappaletta. Uniikin mukaan biisissä ja videossa haetaan Lapin tunnelmaa ja sen hehkuttamista.

- Salla-tunturilla on tosi mageeta luontoa, ja video onkin lähinnä sitä. Sijoitan biisissä itseni pohjoiseen ja puhun sen hyvästä meiningistä.  Kappale on hehkuttamista, ei siinä sanota mitään negatiivista Lapista, räppäri toteaa.

Uniikki kertoo saaneensa biisiin konsultointia Sallan asukkailta, ja biisin nimeä ehdotti muusikon kaveri.

- Olin ensin tekemässä toista biisiä, mutta se ei tuntunut istuvan siihen biittiin. Sitten mun kaveri heitti, että vois tehdä nunnukalailaa; se on hyvä koukku ja se sopisi kertosäkeeseen.

Uniikin Instagramissa käydään jo kiivasta vääntöä uudesta musiikkivideosta. // Kuva: Kuvakaappaus Uniikin Instagram-sivulta

Biisissä ei kuitenkaan nimestä huolimatta kerrota saamelaisista. Eikä Uniikki omien sanojensa mukaan ole riistämässä saamelaisten kulttuuria. Kappaletta on kritisoitu muuan muuassa Uniikin instagram-tilillä.

- Lapin meiningillä tarkoittanet siis saamelaiskulttuurin hyväksikäyttöä matkailussa? Kirjoittaa eräs kommentoija.

Uniikki on saanut kiivasta palautetta paljon. Räppäri kertoo jopa huvittuneensa kärkkäimmistä kommenteista.

- Ihan kuin olisin ottanut saamelaisten kulttuurin ja yrittänyt hyväksikäyttää sitä. Monet mun fanit ovat sen verran nuoria, että he eivät tiedä sketsistä. Muutenkin siitä hoilauksesta voi saada positiivisen kaiun, koska tässä yhteydessä se sellaisena on.

Ymmärtämättömät nauravat

Saamelaisräppäri Ailu Valle pitää nimeä erittäin epäkunnioittavana.  Vallen mielestä nimivalinta pohjautuu ymmärtämättömyydestä ja tietämättömyydestä syntyneeseen stereotypiaan saamelaisista.

- Jos Uniikin tarkoituksensa on "Lapin meiningin hehkuttaminen", hän hehkuttaa Lapissa olevan rasistisen väestönosan meininkiä, Valle sanoo YleX:lle.

Nunnukalailaa-kappaleesta on julkaistu vasta nimi ja kuvia musiikkivideon kulisseista. Vallen mielestä jo biisin nimi riittää ärsyttämään rasistisella vivahteellaan.

- On turhauttavaa, että viikosta toiseen, vuodesta toiseen, vuosikymmenestä ja vuosisadasta toiseen pitää olla koko ajan valistamassa sellaisia ihmisiä, jotka ihmettelevät, miksi tällainen on loukkaavaa, Valle kertoo.

Saamelaisräppärin mukaan kappaletta tehtäessä ei ole kysytty, millaista varsinainen Lapin meininki on siltä väestönosalta, johon biisin nimi viittaa. Vallen mielestä tilanne olisi toinen, jos kappaleen nimen yhteydessä olisi jotain kunnioittavaa ja asiapitoista.

- Silloin nauraisimme yhdessä, kulttuurit keskenään, mutta nyt nauraa vain ymmärtämätön osapuoli.

Ailu Valle // Kuva: Tuupa Records

Valle ei kuitenkaan usko, että Uniikki tahtoo tahallaan nauraa saamelaisten kustannuksella, vaan biisin nimivalinta johtuu epätietoisuudesta.

- En luokittelisi Uniikin tuotantoa muutenkaan kovin tietoiseksi. Hän ei selvästikään ole seurannut aiheeseen liittyvää keskustelua ja on harmillista, ettei hän omassa asemassaan vaivaudu ottamaan asioista selvää.

Biisin video on kuvattu Lapin Sallassa, mikä ei kuitenkaan ole saamelaisaluetta. Ailu Vallen mukaan sallalaiset ovat täysin tietoisia saamelaisten suhtautumisen nunnukalailaa-vitseihin. Vallen mielestä ei ole hyvä, etteivät kappaleessa konsultoineet sallalaiset ole puuttuneet kappaleen nimeen.

- Uniikki voisi pyytää anteeksi, mutta ennen kaikkea anteeksi tulisi pyytää niiden sallalaisten, jotka ovat tällaista biisiä tukeneet. He ainakin ovat olleet tietoisia siitä, miten tuollaiseen "vitsiin" tai "hehkutukseen" saamelaiset suhtautuvat.

Uniikki korostaa, ettei Nunnukalailaa-kappaletta ole tarkoitus ottaa vakavasti. Räppäri pyytää anteeksi heiltä, jotka ovat mielensä pahoittaneet.

– Ei todellakaan ollut tarkoitus aiheuttaa mitään närää.

Jutun on tehnyt harjoittelija Xia Torikka.