Hyppää pääsisältöön

Suolan avulla voit parantaa zombin ja aiheuttaa vallankumouksen

Peinture illustrant l'usine de salaison exposée au musée archéologique de Nabeul
Kalan suolaamista; Peinture illustrant l'usine de salaison exposée au musée archéologique de Nabeul Peinture illustrant l'usine de salaison exposée au musée archéologique de Nabeul Kuva: Wikimedia / M.Rais tunisia

Suolateollisuus listaa suolalle 14000 käyttötarkoitusta ruuanlaitosta liukkauden torjuntaan ja pölyn sidonnasta lääketeollisuuden raaka-aineeksi. Kurkistus suolan kulttuurihistoriaan paljastaa, että suolaa on myös entisaikoina ripoteltu muualle kuin pihvin päälle.

1. Nyt on suolaiset hinnat!

Antiikin Rooman aikakaudella palkat maksettiin osittain suolana – tästä on saanut alkunsa englannin kielen palkkaa tarkoittava sana salary. Suolan käyttöön rahana törmäsi myös Marco Polo 1200 luvun loppupuolella.

Marco Polo lähetettiin 17-vuotiaana Venetsiasta Kiinaan, kuuluisan Kublai-kaanin hoviin. Polon veljet olivat vierailleet hovissa jo aiemmin ja kun kaani toivoi vieraakseen lisää länsimaista viisautta, lähetettiin paikalle teini-ikäinen Marco. Marco Polo sai matkustella Mongoliaa ristiin rastiin – tehtävänään raportoida kaikesta näkemästään itse kaanille. Palattuaan Eurooppaan 25-vuoden jälkeen hän kertoi mm. Kain-dussa rahana käytetyistä suolakakuista, joihin oli painettu kaanin kuva.

2. Jos muutut zombiksi, älä unohda suolaa!

"Zombie". A Zombie, at twilight, in a field of cane sugar of haïti.
"Zombie". A Zombie, at twilight, in a field of cane sugar of haïti. "Zombie". A Zombie, at twilight, in a field of cane sugar of haïti. Kuva: Wikimedia / Jean-noël Lafargue zombi

Vaikka suolan terveysvaaroista varoitellaan, on se historiansa aikana ollut myös apuna terveydenhuollossa. Suomessa keskiajalla psyykkisten sairauksien hoidossa käytettiin suolaa. Elävä keskiaika ry:n verkkosivuilta löytyy ohje hulluuden torjumiseksi:

”Ajele tukka päästä ja hiero sitä suolalla ja etikalla, niin myös käsiä ja jalkoja. Ota sitten koiranpentu tai nuori kissa tai kukko ja halkaise se kahtia pitkin selkää ja heitä pois sisälmykset. Pane ruumis kokonaan päähän niin lämpimänä kuin se on ja sido lujasti. Jätettäköön sitten sairas pimeään ja lukittuun huoneeseen, siksi kunnes hän saa nukkua”

Jos matkustat Haitille ja sattuu käymään niin ikävästi, että muutut zombiksi, älä unohda suolaa. Se on ainoa keino muuttaa zombi takaisin eläväksi.

3. Tönkkösuolatut ruumiit

Suolan historia on säilönnän historiaa. Suolaa käy kiittäminen monista kulinaristisista herkuista, kotoisesta suolasillistä parmankinkkuun tai oliiveihin. Muinaisten Egyptiläisten tiedetään säilöneen lihaa ja kalaa suolaamalla yli 2000 vuotta ennen ajan laskun alkua, mutta suolalla säilöttiin Egyptissä myös ruumiita.

Egyptiläiset käyttivät ruumiiden säilömiseen jumalten suolaa, natronia.
Howard Carter opens the innermost shrine of King Tutankhamen's tomb near Luxor, Egypt which one of carter's water boy found the steps down to.
Howard Carter opens the innermost shrine of King Tutankhamen's tomb near Luxor, Egypt which one of carter's water boy found the steps down to. Kuva: Wikimedia / The New York Times: http://en.wikipedia.org/wiki/The_New_York_Times luxor

Egyptiläiset käyttivät ruumiiden säilömiseen jumalten suolaa, natronia. Kun ruumiilta oli poistettu aivot ja sisäelimet erilaisia koukkuja ja huuhteluaineita käyttäen, täytettiin vatsaontelo kaikenlaisilla tuoksuvilla aineilla, kuten mirhamilla ja kassialla. Ruumis ommeltiin kiinni ja sen jälkeen se upotettiin natroniin 70 päiväksi. Sitten ruumis pestiin, käärittiin pellavaan ja luovutettiin omaisille.

4. Sopimusten sinetöijä

Raamatussa puhutaan useaan otteeseen suolaliitosta jumalan ja valitun kansan välillä. Suolaliiton solmiminen on ollut tapana ihan vain kuolevaistenkin kesken, etenkin juutalaisessa kulttuurissa. Arvokkaan ja säilytyksessä käytettävän suolan avulla sinetöidyistä sopimuksista tuli kestäviä ja luotettavia.

The Phillip Medhurst Picture Torah 98. Destruction of Sodom. Genesis cap 19 vv 24, 26. De Vos.
The Phillip Medhurst Picture Torah 98. Destruction of Sodom. The Phillip Medhurst Picture Torah 98. Destruction of Sodom. Genesis cap 19 vv 24, 26. De Vos. Kuva: Wikimedia / Phillip Medhurst sodoman tuho

Raamatussa suola esiintyy kymmeniä kertoja. Sodomassa ja Gomorrassa homma lähti niin sanotusti lapasista ja jumala päätti tuhota kaupungit. Jumala lupasi säästää Lootin perheineen sillä ehdolla, että he malttaisivat olla katsomatta, miltä kaupunkien tuho näyttää. Lootin vaimo ei malttanut ja muuttui suolapatsaaksi.

Jeesus puolestaan sanoo vuorisaarnassaan opetuslapsille:
"Te olette maan suola; mutta jos suola käy mauttomaksi, millä se saadaan suolaiseksi? Se ei enää kelpaa mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi."

5. Suola kansankiihottajana

Kun katselee pöydälle unohtunutta suolapurkkia, ei ihan äkkiä tule ajatelleeksi, kuinka vaarallisesta aineesta on kyse. Nyt en tarkoita sydän ja verisuonitauteja, vaan sitä, että suolan rooli on ollut historian aikana merkittävä useissa sodissa ja vallankumouksissa.

Vapaus, veljeys, tasa-arvo ja eroon suolaverosta! Yksi Ranskan vallankumoukseen johtaneista syistä oli kansalaisten tyytymättömyys korkeaan suolaveroon. 1700-luvun lopussa yli 3000 ranskalaista tuomittiin vuosittain vankilaan tai kuolemaan suolalain rikkomisesta. Suolaverosta tuli epäoikeudenmukaisen hallintotavan symboli.

Jean Duplessis-Bertaux: Run on the Tuileries on 10. Aug. 1792 during the French Revolution
Jean Duplessis-Bertaux: Run on the Tuileries on 10. Aug. 1792 during the French Revolution Jean Duplessis-Bertaux: Run on the Tuileries on 10. Aug. 1792 during the French Revolution Kuva: Wikimedia / Lëtzebuergesch jean duplessis-bertaux

Vuonna 1789 ranskalaiset saivat tarpeekseen. Alkoi aseellinen vallankumous ja samana vuonna suolavero lakkautettiin. Maaliskuun 22. päivä 1790 kansalliskokouksen päätöksellä kaikki suolaveron nojalla langetetut tuomiot mitätöitiin.

Intialaiset nousivat brittien asettamaa suolaveroa vastaan vuonna 1930. Väkivallatonta mielenosoitusta kustutaan suolamarssiksi. Marssiin osallistui 60 000 ihmistä. Mahatma Gadhin johdolla mielenosoittajat marssivat 380 kilometsiä Sabarmati Ashramista, Ahmedabadista, Dandin kylään Gujaratiin Intian länsirannikolle. Kun mielenosoittajat saapuivat meren rantaan, he valvoivat ja rukoilivat koko yön.

Aamun sarastaessa Gandhi poimi kourallisen suolaa rantahiekasta. Viikkoa myöhemmin miljoonat intialaiset osallistuivat kampanjaan keräämällä suolaa. Poliisi vastasi väkivallattomaan kampanjaan väkivallalla ja pidättämällä sekä Gandhin, että useita tuhansia mielenosoittajia. Suolamarssia pidetään käännekohtana Intian itsenäisyystaistelussa.

Suolamarssi, Gujarat 1930:

Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Suola 2.0

Yle Radio 1 Kesäkeiton syvin olemus: suola 01.08.2016 klo. 17.40
Yle Areena - Kesäkeiton syvin olemus: suola on kuunneltavissa 01.08.2016. klo 17.40 alkaen 30vrk.

LÄHTEET:
Toussaint-Samat Maguelonne: The History of Food. Wiley-Blackwell 2008.
Standage Tom: Ihmiskunnan syötävä historia. Suom. Leena Teirioja. Into 2013
Kurlansky Mark: Suola – Eräs maailmanhistoria. Like 2007.
http://www.keskiaika.org/kirjasto/suolakalaa/_baks/simaa.html.0001.1f41.bak
http://www.rauhanfoorumi.fi/archives/tag/suolamarssi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri