Hyppää pääsisältöön

Talvi on hallitun kiireen aikaa porotilalla

Poromies Juha Virkkunen hoivaa Pikku-Ukkoa.
Pikku-ukko on televisiostakin tuttu rauhallinen porokaveri. Poromies Juha Virkkunen kertoo ylpeänä, että Pikku-Ukko on ollut mukana Kotikadussa. Poromies Juha Virkkunen hoivaa Pikku-Ukkoa. Kuva: YLE/Reetta Arvila virkkusen tila

Taivalkoskelaisella Wirkkusen porotilalla on pitkät, lähes 200-vuotiset perinteet poronhoidossa. Tilan isännällä Juha Virkkusella oli itsellä oli jo pienenä poikana selvät sävelet mielessä: hänestä tulisi poromies ja tukkijätkä.

Reitti poromieheksi ei loppujen lopuksi ollut kuitenkaan ihan suora: kouluja tuli käytyä ja työskenneltyä sekä kalatalouden parissa että opettajana. Viimeiset parikymmentä vuotta Virkkunen on kuitenkin päätoimisesti pitänyt poroja.

"Näin talvisaikaan kiireitä piisaa hallitusti. Suurin osa laumasta on pihapiirissä aitauksessaan ja enää joitakin poroja täytyy etsiä metsistä. Turistit työllistävät näin talvella enemmän", kertoilee Virkkunen.

Virkkunen laskeskelee, että Taivalkoskella noin parikymmentä taloutta saa vähintään huomattavaa sivutuloa poroista. Poronlihalle on kova kysyntä, mutta aina siihen ei voida vastata. Haasteita poroelinkeinolle asettavat monet asiat aina ilmastonmuutoksesta petotilanteeseen. Moni asia on muuttunut vuosikymmenten aikana, esimerkkinä porojen tarhaaminen ja liikenteen vilkastuminen.

Wirkkusen tilan porot Taivalkoskella syövät talviruokintana heinää.
Wirkkusen tilan porot ovat ruokinnalla talviaikaan. Niille annetaan oman pellon paalutettua heinää, naurista ja turnipsia. Wirkkusen tilan porot Taivalkoskella syövät talviruokintana heinää. Kuva: YLE/Reetta Arvila virkkusen tila
Wirkkusen porotilan eläimet talviruokinnalla Taivalkoskella.
Viime syksynä useiden poromiesten laumat olivat Taivalkoskella hukkateillä. Virkkusellakin ehti jo hätä tulla, kun poroja ei meinannut löytyä mistään. Kun ne lopulta paikannettiin, helpotus oli suuri ja tippa meinasi tulla linssiin. Wirkkusen porotilan eläimet talviruokinnalla Taivalkoskella. Kuva: YLE/Reetta Arvila virkkusen tila
Toimittaja Reetta Arvila syöttää poroja taivalkoskelaisella tilalla.
Ihmiset pitävät usein poroja tyhminä eläiminä, mutta Juha Virkkunen on eri mieltä ja jatkaa, että niillä on paljon luonne-eroja. Osa on arempia ja osa taas rohkeampia ja ihmisystävällisempiä. Tässä toimittaja Reetta Arvila syöttää erästä uteliasta tapausta. Toimittaja Reetta Arvila syöttää poroja taivalkoskelaisella tilalla. Kuva: YLE/Reetta Arvila virkkusen tila
Poro haistelee porokoira Saapen peräpäätä.
Rykimän kunkku, Polle, haistelee lapinporokoira Saapen takamusta. Saape osallistuu välillä porojen ruokintaan, sillä Virkkusen mukaan porojen on hyvä hieman tottua koirien olemukseen, jotta ne eivät säikkyisi metsästyskoiria. Vaarana tosin on, että ne sitten sekoittavat koirat petoihin, eivätkä älyä pinkoa pakoon vaaratilanteessa. Poro haistelee porokoira Saapen peräpäätä. Kuva: YLE/Reetta Arvila virkkusen tila
Lapinporokoira Saape päätti katsella tällä kertaa poroja turvallisen matkan päästä aitauksen ulkopuolelta.
Vaikka Saape mielellään osallistuu tilan porotöihin, katsoo se välillä viisaammaksi astua syrjään. Tällä kertaa ehti yksi poro sitä vähän laiskasti ajattamaankin. Saapella on ylipäätään tärkeä tehtävä, sillä se auttaa metsässä löytämään porojen raatoja. Lapinporokoira Saape päätti katsella tällä kertaa poroja turvallisen matkan päästä aitauksen ulkopuolelta. Kuva: YLE/Reetta Arvila virkkusen tila
Toimittaja Reetta Arvila Wirkkusen porotilalla Taivalkoskella.
Reetta Arvilan takana on syömässä pannoittettu poro. Osalla poroista on kaulassaan panta, joka pystytään paikantamaan. Panta hälyttää, jos poro on liikkumatta yli neljä tuntia. Poromies osaa siten lähteä katsomaan mikä on hätänä: onko poro kuollut esimerkiksi kolarista tai pedoista johtuen? Toimittaja Reetta Arvila Wirkkusen porotilalla Taivalkoskella. Kuva: YLE/Reetta Arvila virkkusen tila
Poromies Juha Virkkunen naulaa poronnahkaa kuivumaan pohjoisen puoleiselle seinälle.
Virkkunen naulaa poronnahkan kuivumaan pohjoisenpuoleiselle varaston seinälle. Vaatimelle kävi vahinko ja se katkaisi selkänsä ja niinpä se jouduttiin lopettamaan. "Kyllä harmitti, mutta onneksi näitä sattuu aika vähän", sanoo isäntä. Poromies Juha Virkkunen naulaa poronnahkaa kuivumaan pohjoisen puoleiselle seinälle. Kuva: YLE/Reetta Arvila virkkusen tila
Poromies Juha Virkkunen hellittelee lapinporokoira Saapea Taivalkoskella.
Kuten muillakin maatalousyrittäjillä, myös porotiloilla töitä on viikon jokaisena päivänä. Onneksi vähän muutakin ehtii tehdä, Virkkunen on esimerkiksi innokas laulaja ja on mukana kuorotoiminnassa. Saape on elämänsä aikana kuullut monet laulut isännän laulamana. Poromies Juha Virkkunen hellittelee lapinporokoira Saapea Taivalkoskella. Kuva: YLE/Reetta Arvila virkkusen tila

Kuuntele Reetan visiitti porotilalta:

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen uran tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Maahanmuuttajat - uhka vai mahdollisuus?

  Ihmiset kasaantuvat sinne minne pääomatkin.

  Rajanveto parempia elinoloja etsivien siirtolaisten ja turvapaikkaa tarvitsevien pakolaisten välillä hyvinkin vaikeaa. Eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen ruotii kirjoituksessaan maahanmuuton haasteita ja peräänkuuluttaa avointa keskustelua maahanmuuttopolitiikasta.