Hyppää pääsisältöön

UMO ja säveltäjien uusi musiikki

Uuden Musiikin Orkesteri UMO on nimensä mukaisesti ollut instrumentti useiden säveltäjien uudelle musiikille. Ohessa nähdään UMO tulkitsemassa mm. Eero Koivistoisen, Otto Donnerin, Heikki Sarmannon, Jarmo Savolaisen ja Erik Lindströmin sävellyksiä.

Kainuun Jazz Kevät 1985 -tapahtumassa UMO esitti Eero Koivistoisen sävellyksiä ja konsertti nähtiin kesäkuussa 1985 televisiossakin UMO Kajaanissa -nimisenä ohjelmana.


Rytmi oli tärkeä elementti säveltäjä Otto Donnerille. Vuonna 1992 valmistuneessa säveltäjäkuvassa Henrik Otto Donner selittää umolaisille kappaletta Ritual I ja pohtii musiikin mielenkiinnon säilyttämistä sekä rytmin merkitystä.


Säveltäjä Heikki Sarmanto on kansainvälisesti tunnettu suomalaissäveltäjä. Lokakuussa 1996 UMO kantaesitti Helsingissä Sarmannon uusinta tuotantoa. Tuolloin Yhdysvalloissa oli alkamassa myös säveltäjän tuotannolle omistettu festivaali.


Uuden musiikin orkesteri UMO esittää nimensä mukaista uutta jazzia konserteissa, joiden ohjelmistot on tilattu tietyltä säveltäjältä tietylle solistille. Kevään 2000 konserttien ensimmäinen säveltäjänimi oli Jarmo Savolainen. Kullttuuriuutisten jutussa haastatellaan säveltäjä ja pianisti Jarmo Savolaisen lisäksi myös trumpetisti Mikko Pettistä.


Vuonna 2010 UMO kokosi konsertin pelkästään naissäveltäjien tuotannosta. Uutissjutussa haastatellaan säveltäjä Outi Tarkiaista.

Ja joskus jotain vanhaa ja jotain lainattua

Uuden musiikin lisäksi UMO on kutsuttu tuomaan vanhoihin tunnettuihin kappaleisiin uutta vivahdetta.


Vuonna 1984 Sonja Lumme ja UMO esittivät Muistatko Monrepos´n -ohjelmassa Erik Lindströmin sävellyksen Etsin sinua, jota ei ollut tuolloin levytetty. Tässä taltiossa yhdistyvät siis uusi, vanha ja lainattukin.

Samassa ohjelmassa säveltäjä Erik Lindström kertoi myös Ranskalaiset korot -kappaleen synnystä ja se kuultin UMOn ja Sonja Lumpeen tulkintana.

Mummon vanha kaappikello sai uutta vetoa, kun Kai Hyttinen ja UMO Jazz Orchestra esittivät kappaleen vuonna 1994. Päivien kimallus – Muistojen Bulevardi -ohjelmassa kappaleesta lisäksi sanailevat ohjelman juontajat Kati Bergman ja Vexi Salmi.