Hyppää pääsisältöön

Uuden Musiikin Orkesteri UMO sai alkunsa rakkaudesta jazziin

Uuden Musiikin Orkesterin UMOn perustaminen vuonna 1975 oli merkkipaalu suomalaiselle jazzille, sillä siihen saakka Suomi-jazz oli sinnitellyt vailla virallisia tunnustuksia. UMO ponnisti osin Radion viihdeorkesterin riveistä ja alkuvuosina kumpikin orkesteri soitti vielä rinta rinnan. Osa-aikaisena big bandinä toimineesta UMOsta tuli kokopäiväinen ammattilaisorkesteri vuonna 1984.

50-vuotiasta Yleisradiota juhlistaneessa Kissa vieköön – Yle 50 -viihdekonsertissa kuultiin Esko Linnavallin johtamana Uuden Musiikin Orkesteri UMOn esittämänä Umophilos.


Samaisessa viihdekonsertissa Radion viihdeorkesteri johtajanaan Esko Linnavalli sekä solisteinaan Maija Lokka, Karoly Garam, Juhani Aaltonen ja Jukka Gustavson esittivät Merikanto ja muita erikoisuuksia. Ylen syntymäpäiväkonsertin lopuksi kuullaan Radion viihdeorkesterin esittämänä vielä Valse brilliante.

UMO uutisissa

Uuden Musiikin Orkesterin ja Yleisradion yhteistyö oli tiivistä alusta alkaen. Orkesterin vaiheita seurattiin myös uutis- ja ajankohtaisohjelmissa.


Vuonna 1984 Uuden Musiikin Orkesterista UMOsta tuli Suomen ensimmäinen kevyen musiikin ammattiorkesteri. Toimittaja Eva Polttilan uutisjutussa vieraillaan UMOn harjoituksissa ja haastatellaan kapellimestari Esko Linnavallia ja muusikko Esko Heikkistä.


Helsinki sai oman kansainvälisen jazztapahtumansa Seajazzin Suomenlinnaan elokuussa 1984. Haastattelussa Seajazzin taiteellinen johtaja Esko Linnavalli ja yhdysvaltalainen rumpali Peter Erskinen. Toimittaja Kari Tervo.


Uuden Musiikin Orkesteri lähti ensimmäiselle laajalle kiertueelleen Kanadaan ja Yhdysvaltoihin kesäkuussa 1986. Uutisjutussa seurataan lähtöselvitystä Helsinki-Vantaan lentokentällä.


Klassiseen nykymusiikkiin erikoistunut kamariorkesteri Avanti ja jazzmusiikkiin keskittynyt Uuden Musiikin Orkesteri UMO saivat vuoden 1991 säveltaiteen valtionpalkinnot.


Joulukuussa 1991 musiikkimaailman saavutti suru-uutinen säveltäjä ja kapellimestari Esko Linnavallin kuolemasta.


Jazzorkesteri UMO avasi oman konserttiklubin Jumon Helsinkiin elokuussa 2001. Haastattelussa UMOn toiminnanjohtaja Raakel Lignell, muusikko Jukka Haavisto, saksofonisti David Liebman ja Klaus Järvinen. Toimittaja Riika Parkkinen.


Vuonna 2005 UMO vietti 30-vuotisjuhlaansa. UMOn juhlakonsertin solisteina nähtiin nuoria muusikoita, jotka hyppivät sujuvasti musiikillisten rajalinjojen yli. Trumpetisti Verneri Pohjola kertoo haastattelussa astuneensa kolmikymppisen orkesterin eteen nöyrin mielin. Ylen äänilevystön päällikkö Pekka Gronow kertoo, että UMOn syntyminen antoi virallisen tunnustuksen suomalaiselle jazzille, joka 1960-luvulle saakka oppositiomusiikkia. Suomalaisen jazzin sanansaattaja on kuitenkin esitellyt solisteinaan myös kansainvälisiä tähtiä.


Uuden musiikin orkesteri vei keväällä 2014 jazzin vankiloihin. UMO ja Timo Lassy esiintyivät vankiloissa ja kulttuuriuutiset vieraili yksityiskeikalla Helsingin vankilan kappelissa Sörnäisissä.

2015 oli jälleen aihetta vuoden mittaiseen juhlaan, kun UMO täytti 40 vuotta.