Hyppää pääsisältöön

Voilamppu

Tiibetiläisperhe poseeraa valokuvaajalle Kiinan muurin kuvan edessä
Tiibetiläisperhe poseeraa valokuvaajalle Kiinan muurin kuvan edessä rasvalamppu

Oscar-ehdokkaana olevassa kiinalaisessa lyhytelokuvassa tiibetiläisperheet poseeraavat potrettia varten maailmankuuluja näkymiä esittävien taustakuvien edessä. Kuvaustapahtumaan osallistuu koko kylä.

Kiinassa perhepotretin otattaminen valokuvaajalla on yhä suosittu tapa. Kiinalaisen Hu Wein lyhytelokuvassa Voilamppu kiertävä valokuvaaja on tullut tiibetiläiseen kylään ottamaan perhekuvia paimentolaisista. Kuvien taustoina hän käyttää tunnettuja ja suorastaan absurdeja maisemia: Maon valtava muotokuva Pekingin Kielletyssä kaupungissa, Kiinan muuri, Disneyland, hiekkaranta Havaijilla...

Kaikki tapahtuu liikkumattoman kameran edessä, mutta kun viimeinen kuva on otettu, taustakuva väistyy ja katsojalle paljastuu, missä kuvat oikeasti on otettu. Yllätystä pilaamatta voi sanoa, että viimeinen otos on lopulta koko kohtauksen avain.

  • Voilamppu (La lampe au beurre de yak), Kiina/Ranska 2013. O: Hu Wei
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa