Hyppää pääsisältöön

Piia Pantsu: Paljon saa aikaan kun keskittyy

Muusa Enjala ja Hops
Muusa Enjala ja Hops Kuva: Inka Kamula ystäväni hevonen

Kenttäratsastuksen B-maajoukkuerenkaassa valmentautuva juniori Muusa Enjala pääsi perjantaina Piia Pantsun valvovan silmän alle. Pantsun valmennuksessa hiottiin tekniikkaa kavaleteilla ja treenattiin hevosten takapuolia isoilla hypyillä.

Ennen valmennusta Muusa kertoi viimeaikoina keskittyneensä Hops-ruunansa kanssa suoruuteen. Jokaisella hevosella on oma heikko ja vahva puolensa ja Hopsilla vasen puoli vaatii enemmän huomiota kuin oikea. Muusa onkin työstänyt vasenta kierrosta puomeilla ja kavaleteilla tavoitteenaan saavuttaa symmetria molempien puolien kanssa.

Jokaisella hevosella on oma heikko ja vahva puolensa
Muusa Enjala ja Hops
Muusa Enjala ja Hops Kuva: Inka Kamula ystäväni hevonen

Samansuuntaisia tavoitteita oli myös Pantsulla, joka laittoi ryhmän alkuverryttelyssä työstämään pyöreitä, symmetrisiä ravivoltteja. Hopsin heikompi vasen kierros ei jäänyt Pantsulta huomaamatta, vaan hän kehoitti Muusaa laittamaan Hopsin vasemman takajalan töihin heti verryttelyn aluksi.

Koko ryhmää Pantsu neuvoi käyttämään käyntisiirtymiä työkaluna välittömästi jos kommunikaatio ei ole ratsukon välillä sataprosenttista. Koko ryhmä teki useita voltteja kierroksessa ja siirtyi oman harkintansa mukaan käyntiin aina kun innokkaat estehevoset eivät olleet täysin kuulolla. Pantsu toisti ohjeensa ryhmän siirtyessä laukkaan: paljon voltteja ja siirtymiä sekä välittömästi käyntiin jos yhteys ei ole kunnossa.

Välittömästi käyntiin jos yhteys ei ole kunnossa.
piia pantsu
piia pantsu Kuva: Inka Kamula ystäväni hevonen

Laukkaverryttelyn lopuksi ryhmä suoritti voltteja vastalaukassa, minkä vaikeudesta Piia tokaisi "Tämä ryhmä on niin kokenut, että kymmenenkin metrin volttien on onnistuttava." Haastava tehtävä vaikutti positiivisesti monen hevosten laukkoihin tehden niistä pyöreämmät ja laadukkaammat.

Lämmittelyhypyt tehtiin okserilla, jonka lähestymistä oli helpotettu ponnistuspuomilla. Tehtävän haastava osuus oli okserilta kääntäminen tasaisessa rytmissä ja rennolla hevosella pienelle kavaletille. Muusa ja Hops ottivat yhden tiputuksen okserilta, mutta korjasivat taitavasti seuraavalla yrityskerralla.

Hevosten pyllytreeni odotti varsinaisessa tehtävässä jota hypättiin molempiin suuntiin. Pitkälle sivulle oli pystytetty yhden laukan sarjaeste, jonka b-osa oli okseri. Sarjalta oli matkaa viisi laukkaa toiselle okserille, joka tunnin mittaan nousi aina 120 cm korkeuteen asti. Okserilta oli jatkettava sujuvassa laukassa lyhyelle sivulle, käännettävä pitkän sivun alusta poikki kentän ja ylitettävä tiukan kaaren jälkeen kavaletti. Vauhdikkaan okserihypyn jälkeen juuri kavaletti oli tehtävän vaikea pala, tasapainon ja rytmin kun oli säilyttävä koko lähestymisen ajan.

Muusa Enjala ja Hops
Muusa Enjala ja Hops Kuva: Inka Kamula ystäväni hevonen
Muusa Enjala ja Hops
Muusa Enjala ja Hops Kuva: Inka Kamula ystäväni hevonen

Pantsu neuvoi Muusaa säilyttämään kontaktin Hopsiin koko hypyn ajan ja keskittymään erityisesti kaarteisiin ennen ja jälkeen esteiden. Alkutunnista Hops liikkui jäykän oloisesti eikä käyttänyt itseään parhaalla mahdollisella tavalla. Joustavuuden löytyessa volttien ja kurvien avulla alkoivat myös hypyt muotoutua pyöreämmiksi ja ilmavimmiksi. Viimeisen tehtävän jälkeen Pantsulla oli ainoastaan kehuttavaa Muusasta ja Hopsista.. Myös Muusa itse oli tyytyväinen itseensä ja hevoseensa:

"Oon tosi iloinen että tiputettiin koko tunnin aikana vain kerran. Joskus kun esteet nousevat nopeasti Hops ei vain välitä puomeista ja kolistelee ne alas. Tänään niin ei käynyt ja viimeinen hyppy oli todella hieno!"

Kotiläksyksi kaksikko sai tuttuja harjoituksia, eli puomitreeniä ja kavaletteja. Pantsun sanoin

"Me voidaan tehdä vaikka mitä pelkillä kulmilla. Paljon saa aikaan kun vain keskittyy."

Muusa Enjala ja Hops
Ronja oli mukana kannustusjoukoissa! Muusa Enjala ja Hops Kuva: Inka Kamula ystäväni hevonen

Lue Muusan maajoukkuekatsastuksista:
Tavoitteena paikka maajoukkueessa

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.