Hyppää pääsisältöön

Ajatteletko, että pystyt toiminnallasi raitistamaan vanhempasi - näin lukijat vastasivat

Minnesota-hoitomallin tunnekartta, kuvattu Rehapissa vuonna 2014
Minnesota-hoitomallin tunnekartta, kuvattu Rehapissa vuonna 2014 Kuva: Yle/ Heidi Richert minnesota-hoitomallin tunnekartta

"Jos olen kiltti ja jos teen kaiken oikein, niin ehkä vanhempani lopettaa juomisen" on monelle tuttu ajatus lapsuudesta. Niin myös Pullopostia lapsuudesta -tv-sarjan Heidille Opitun kiltteyden ja omien tunteiden huomioimatta jättämisen kaverina viihtyy hyvin pettymys. Kiltteyden ja pettymyksen yhdistelmästä syntyy taas viha, jota moni meistä pitää yhä aikuisuudessa sisällään.

Vanhemman juomiseen ei voi omalla toiminnalla vaikuttaa. Lapsuudessa opittuihin käyttäymismalleihin kannattaa yrittää vaikuttaa aikuisena, mikäli opitut käyttäytymismallit eivät omassa elämässä toimi. Alkoholistin aikuinen lapsi voi seilata omien tunteiden ja käytöksen ristiaallokossa usein vuosia ennen kuin saa vertaistuen, terapian tai muun kautta omista motiiveistaan ja tunteistaan kiinni.

Kysyimme 10 kysymystä alkoholistin läheiselle -lomakkeessa, mitä ajatuksia vanhemman käyttäytymisen muuttamiseen ja raitistumiseen liittyy. Tässä poimintoja kyselyyn tulleista vastauksista. Kysely on avoinna edelleen.

Oletko ajatellut, että pystyt omalla toiminnallasi muuttamaan tai raitistamaan vanhempasi?

- Lapsena en voinut vaikuttaa. Aikuisena en vieraillut isän luona jos tämä oli humalassa. Vain kerran oli humalassa mennessämme, käännyimme ovelta pois. Kyläiltiin pitkän matkan vuoksi vain pari kertaa vuodessa, joten jaksoi yrittää tuon ajan. Omasta mielestään ei ollut alkoholisti, joten emme keskustelleet asiasta enempää.

- Jos olisin ollut tarpeeksi hoivaava ja huolehtiva, isäni olisi noussut siitä suosta. En saanut välittämiselläni mitään aikaan. Tätä mallia olen toistanut miessuhteissani. Valmis kaikkeen, apinanraivolla sitoutunut, ilman mitään vastalahjaksi.

Jos olisin ollut tarpeeksi hoivaava ja huolehtiva, isäni olisi noussut siitä suosta. En saanut välittämiselläni mitään aikaan. Tätä mallia olen toistanut miessuhteissani.

- Pitkään kyllä, nyt enää en. Tosin äitini on nyt hoitolassa, joten ei voi siellä juoda ja toimintakyky arjessa mennyt, joten yksin ei enää voi olla.

- Lapsena varastelin vanhempien viinakätköt, joskus kaadoin ne viemäristä, joskus siemailin niitä itsekkin.

- Kirjoitin lapsena joulupukille että haluaisin että äiti ja iskä ei enää ryyppäis. Se ei toteutunut joten se muutos yritys jäi sitten siihen.

- Tulee jostain niin syvältä, alkoholismi on mielestäni vain ilmentymä mielenterveysongelmista.

- Siinä vaiheessa, kun isäni meni suoraan kuukausien katkaisuhoidosta alkoon, ymmärsin, ettei hän tule muuttumaan. Olin silloin 5 - 6-vuotias.

- Kyselin joskus lapsena äidiltä, että lopettaako tuo koskaan tuota kännäämistä, miksi ei lopeta, miksi se juo? Yritin olla aina mahdollisimman huomaamaton ja hiljaa, ettei se vaan raivostuisi mistään väärästä liikkeestä tai sanasta. Minusta on tullut liiankin intuitiivinen ja tarkkailen koko ajan ihmisiä ja ympäristöä, se on uuvuttavaa ja rankkaa.

Isän juominen ei ollut meidän syytä.

- Isän juominen ei ollut meidän syytä.

- Olen yrittänyt kaikkeni, mitä lapsi voi tehdä. Totuus on, ettei raitistuminen tapahdu ennen kuin alkoholisti tiedostaa itse ongelman ja tuntee halun muuttua. Isää yritin auttaa ja ymmärtää loppuun asti, nyt on jo haudassa ja pelkkä ikävä jäi jäljelle. Äitiä yrittänyt auttaa kaikin mahdollisin keinoin myös. Nykyään kai menee jo paremmin, mutta kyllä se tuska on edelleen sydämessä, eikä sieltä katoa mihinkään. Olen ylikiltti enkä osaa olla vihainen, miksi edes olisin koska eihän se auttaisi ketään.

- Meillä ei koskaan puhuttu näistä asioista. Aina vaiettiin kiusallisista asioista, koska katsottiin niiden loukkaavan toisen yksityisyyttä.

- Mietin usein, että olisiko ollut vielä jotain, mitä tehdä. Pikkuhiljaa olen alkanut hyväksyä, ettei juominen ole minun hallinnassani eikä varsinkaan minun syytäni.

- Piti olla kiltti tyttö, ettei äiti joisi (enempää) suruunsa, iloonsa, väsymykseensä tai ylipäätänsä mihinkään tunteeseen. Piti olla poissa silmistä, mutta tarvittaessa hoivaamassa. Ja sammuttelemassa hellan levyjä ja uunia hänen jälkeensä.

- Omalla toiminnallani en voi lopettaa isäni juomista. Sen olen monen monituisen kerran saanut oppia kantapään kautta ja tämän hyväksymisen kanssa saa tehdä tosissaan töitä, siihen menee ikä ja terveys.

------------------------------

10 kysymystä alkoholistin läheiselle: Miten vanhemman alkoholismi vaikuttaa omaan aikuisuuteen - näin lukijat vastasivat

Vastaa kyselyyn - saat heti faktatietoa aiheesta: 10 kysymystä alkoholistin läheiselle

Pullopostia lapsuudesta Yle TV1 tiistaisin klo 20, kuusi osaa 17.2.2015 alkaen. Jokaisen jakson jälkeen chat klo 20.30 alkaen yle.fi/pulloposti -sivulla.