Hyppää pääsisältöön

Älä syötä lasta!

Pieni lapsi suun ympärys tomaattikastikkeessa
Pieni lapsi suun ympärys tomaattikastikkeessa Kuva: Stock photo by sparkules, Eating pasta Image ID: 625271 sormiruokailu

Lapsen syöttäminen ei ole mikään yksinkertainen juttu. Enkä nyt puhu imetyksestä vaan vielä pyhemmästä asiasta. Sormiruokailusta. Siis toisin sanoen lasta ei saa syöttää.

Ollessani äitiyslomalla kuopuksen kanssa vietin paljon aikaa leikkipuistossa. Puistossa muut vanhemmat keskustelivat kilpaa lapsentahtisesta sormiruokailusta. Nuorimmat olivat aloittaneet ruokailun jo neljän kuukauden ikäisinä. Siinä vaiheessa, kun puhe eteni vaistovanhemmuuteen, olin jo aivan pihalla.

Minulle neuvottiin, kuinka puuro pitää keittää tarpeeksi tiukaksi, jotta alle vuoden ikäinen saa syötyä sen paljain käsin. Lapsentahtisesti ruokaa oli oltava valmis tarjoamaan aina kun lapsi oli kiinnostunut syömään. Äidit kertoivat, että tutkimusten mukaan sormiruokailevat vauvat syövät jatkossakin automaattisesti terveellisesti.

Ilmankos kolme vanhempaa lastani tykkäävät nakeista ja ranskalaisista. Olen syöttänyt heitä vauvavuosina lusikalla ja vielä ruoka-aikoina.

En kehdannut kertoa muille vanhemmille, että meidän lapsi ei sormiruokaile muuta kuin kissan kuivaruokaa lattialta.

Perhekerhon päätteeksi alle vuoden ikäiset kauhoivat muovikulhoista keittoa käsin suuhunsa. Siinä oli jos jonkunlaista purkkia pöydässä, mistä vanhemmat tarjosivat lapsilleen hedelmän palasia, paistettua munakasta, keitettyjä juureksia ja jopa jogurttia. Sotku oli aikamoinen, mutta vanhemmat jaksoivat ihastella pilttiensä taitoja.

En kehdannut kertoa muille vanhemmille, että meidän lapsi ei sormiruokaile muuta kuin kissan kuivaruokaa lattialta.

Sormiruokailu ei ollut meidän juttu. Lisäsotku lattialla ei innostanut. Lapsentahtisuus tarkoittaa meillä sitä, että kaikki neljä lasta saavat ruokaa samaan aikaan. Vaistovanhemmuus taas sitä, että pakenen hyvin nopeasti paikalta, jos joku tulee neuvomaan minua neljän lapsen arjen pyörittämisessä.

Kommentit