Hyppää pääsisältöön

Euroopan Yhdysvallat vuonna 1917

kirjailija, kansanedustaja Konrad Lehtimäki
kirjailija, kansanedustaja Konrad Lehtimäki. kirjailija, kansanedustaja Konrad Lehtimäki Kuva: Historian kuvakokoelma, Museovirasto konrad lehtimäki

Suomalainen kansanedustaja, kirjailija Konrad Lehtimäki (18.01.1883 – 25.05.1937) haaveili jo vuonna 1917 yhteisestä eurooppalaisesta puolustusliitosta. Sen tehtävänä olisi ollut kerätä kaikki yhteen puolustamaan Eurooppaa mahdollisen hyökkäyksen varalta.

Lehtimäki kirjoitti tulevaisuuden haavekuvansa romaaniin Ylös helvetistä. Pasifistinen utopiaromaani luo kirkasotsaisesti uskoa parempaan Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Lehtimäki itse joutui vangituksi vuonna 1918 ja tuomittiin kuolemaan. Hänet kuitenkin armahdettiin ja todettiin joulukuussa 1918 syyttömäksi.

Ote Konrad Lehtimäen romaanista Ylös helvetistä:

myrskyisästä poliittisesta kokouksesta.

– Edelliset puhujat ovat ehdottaneet maailmanrauhan saavuttamiseksi erään ikivanhan keinon: kasvatetaan ihmiset enkeleiksi. Mutta kun ajattelee esim. sitä näytettä, mikä 2000-vuotisen opetuksen jälkeen toissayönä suoritettiin, niin minä suuresti pelkään, että tällaiset enkelikandidaatit ehtivät lopettaa toisensa sukupuuttoon, ennen kuin sillä kasvatustyöllä maailmanrauhaa saadaan. Sitä paitsi: kun alkuperäisetkin enkelit ovat taivaassa tapelleet pari kertaa, niin…

Kerran vallitsee maan päällä yksi ainoa yhteisö: Ihmiskunta.

Eräs puhujista ehdotti:
– Perustetaan yhteinen puolustusliitto: esimerkiksi Euroopan Yhdysvallat, josta ennenkin on puhuttu, päätetään, että hyökkäyksen uhatessa kaikki miehet kokoontuvat jättiläismäisenä kansanmielisinä puolustamaan Eurooppaa ja siltä varalta voidaan pitää aseita, niin ettei kukaan ajattelekaan hyökätä meidän kimppuumme. Tai luuleeko joku, että meitä voisi heidän taholtaan uhata jokin vaara?

– Tämä ei ole mitään haaveilua, vaan perustuu kokonaan taloudellisiin olosuhteisiin! jatkoi puhuja - ja tulee kerran ehdottomasti tapahtumaan. Se voima, josta mainitsin, näyttää valtavammalta kuin koskaan ennen. Ehkä se nyt jo on kyllin suuri. Kun te siis menette täältä kotimaahanne, niin pitäkää ainoana päämääränänne, että kansan enemmistö voittaa, pääsee valtaan - silloin tuo suuri kysymys todellisuudessa on ratkaistu. Ja jos niin onnettomasti kävisi, että vieläkin joutuisimme tappiolle, niin älkäämme masentuko! Me voitamme sittenkin! Ja kerran tulee sekin aika, jolloin ei tarvita Euroopan Yhdysvaltoja, ei Maailman Yhdysvaltoja - kerran vallitsee maan päällä yksi ainoa yhteisö: Ihmiskunta.

Konrad Lehtimäen romaanin Ylös Helvetistä ensimmäinen painos ilmestyi v. 1917, WSOY:n kustantamana Porvoossa.

kirjailijat Ilmari Kianto ja Konrad Lehtimäki
kirjailijat Ilmari Kianto ja Konrad Lehtimäki kirjailijat Ilmari Kianto ja Konrad Lehtimäki Kuva: Historian kuvakokoelma, Museovirasto ilmari kianto

Päivän mietelause maanantaina 23.2. 2015 Yle Radio 1 klo 6.56 ja 11.57

Yle Areena - Päivän mietelause:

Täältä pääset kuuntelemaan Yle Areenassa olevia mietelauseita:

Yle Areena - Päivän mietelause -ohjelman sarjasivu

Artikkelin kuvat: Kuvapalvelut.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri