Yle haastatteli RCTIC eSports -organisaation johtajaa Jere "LeLE" Alasta. Haastattelussa pureudumme muun muassa siihen, millaista on pyörittää organisaatiota ja millainen prosessi on uuden joukkueen tai pelaajan kiinnitys.
Kuka on Jere Alanen?
- Jere Alanen on 22-vuotias joensuulainen intohimoinen elektronisen urheilun “ammattilainen”, RCTIC eSports -organisaation johtaja. Päätyöni on kuitenkin Evermadella; asiakaspäällikkönä ja projektivastaavana.
Milloin tutustuit elektroniseen urheiluun ja miten?
- Varsinaisesti kilpapelaamiseen tai elektroniseen urheiluun tutustuin joskus 2005, kun aloin seuraamaan Battlefield 2 -pelin kilpapelaamista, johon sitten itsekin pääsin vähän myöhemmin mukaan omalla joukkueellani. Tällöin liityimme Random Gaming -nimiseen organisaatioon, jonka päämiehenä toimi nykyisinkin kanssani RCTIC:ssa työskentelevä Toni Kemppainen.
Siitä se sitten lähti. Itse jatkoin vielä joukkueeni kanssa Call of Duty 4 -pelisarjaan, mutta samalla siirryin myös Randomin hallinnollisiin tehtäviin. Tästähän kaikki saikin sitten alkunsa.
Miten päädyit RCTIC eSports -organisaatioon?
- RCTIC:n juuret on aiemmin mainitun Random Gamingin pohjalta. Random Gaming yhdistyi myöhemmin CMAX.gg-nimisen yrityksen kanssa, jonka kylkeen perustimme CMAX.gg-nimisen organisaation.
Hommat ei kuitenkaan CMAX.gg yrityksen puolelta mennyt kuten oli sovittu, joten päätimme irtaantua ja perustimme RCTICin vuoden 2008 lopulla. Tästä alkoi RCTICin tarina.
Mikä on roolisi organisaatiossa?
- Olen koko RCTIC-organisaation johtaja. Vastaan siitä, että kokonaisuus toimii ja hoidan pääasiassa meidän markkinointimme ja sponsorisopimukset. Vielä vähän aika sitten toimin myös Counter-Strike: Global Offensive -joukkueemme “managerina”, mutta tähän pestiin rekrytoimme vähän aika sitten uuden henkilön. Johto-, suunnittelu-, markkinointi- ja sponsoripuolella meillä on viimeisen vuoden aikana kasvanut työt niin valtavasti, että on pakko kasvattaa porukkaa ja jakaa työt.
Millaisia asioita hoidat päivittäin organisaation parissa?
Käyn miltei päivittäin läpi joukkueiden vastaavien kanssa joukkueiden tilannetta ja tuloksia sekä varmistan, että he voivat keskittyä pelaamiseen.
- Vastailen sähköposteihin ja puheluihin, joita tulee päivittäin. Suunnittelen erilaisia projekteja, joita tulemme organisaation ja joukkueiden kanssa toteuttamaan. Esimerkiksi ensi viikonloppuna Tampereella oleva Lantrek 2015 -tapahtuma; siellä meillä on oma osasto ja muun muassa pelaajia turnauksissa. Kaikkien näiden suunnittelu ja toteutuminen ovat minun vastuullani. Käyn miltei päivittäin läpi joukkueiden vastaavien kanssa joukkueiden tilannetta ja tuloksia, sekä varmistan että he voivat keskittyä pelaamiseen.
Olen myös RCTIC TV:n Counter-Strike -selostaja ja tätä teen noin parina iltana viikossa. Nyt on ollut hiljaisempaa, kun joukkueemme on keskittynyt tulevaan turnaukseen ja siihen, että kokoonpanoon tullut muutos saa tapahtua rauhassa.
Mitä joukkueita ja pelaajia organisaatioon kuuluu tällä hetkellä?
- Aktiivisina puoliammattilaisina meillä pelaa tällä hetkellä Counter-Strike: Global Offensive -joukkue ja noin viikko sitten teimme sopimuksen suomalaisen Hearthstone-pelaajan Aleksi “Wampie” Majanderin kanssa.
Millainen prosessi on uuden pelaajan tai joukkueen kiinnitys?

- Se on aina vähän tapauskohtainen. Pitkän ajan kanssa olemme oppineet, että hätiköiden sitä ei kannata tehdä. Meilläkin tämä on ollut tapetilla CS:GO-joukkueen muutosten ja Hearthstone-pelaajan rekryämisen kanssa ja on aika ajankohtainen asia.
Joukkupelissä, kuten esimerkiksi Counter-Strikessä, pelaajamuutos tai muutokset on pidempi ja varovaisempi prosessi. Jos siis lähdetään vaihtamaan kokoonpanosta yhdestä kahteen tai jopa kolme pelaajaa. Counter-Strike on joukkuepeli ja suuressa roolissa on kemioiden toimiminen joukkueen sisällä. Kun viisi äijää laitetaan pelaamaan yhdessä, kaikkien palasten on mentävä kohdalleen. On tärkeintä katsoa asioita sekä pelaajia rauhassa, ja käydä muutos jäljelle jääneiden pelaajien kanssa kunnolla läpi.
Uusia kokoonpanoon tulevia pelaajia on testattava monella eri tavalla: kuinka soveltuu tiimin kanssa koviin kilpailullisiin peleihin, mikä on pelaajan panostus yhteisiin asioihin kuten taktiikat, onko valmis joustamaan esimerkiksi aikataulullisesti, vastustajien scoutaaminen, muun muassa. Se on pitkä prosessi ja unelmatilanne on, että pääsee keskustelemaan kasvotusten.
Counter-Strike on joukkuepeli ja suuressa roolissa on kemioiden toimiminen jjoukkueen sisällä.
Jos lähdetään etsimään kokonaan uutta joukkuetta, täytyy katsoa mitä on niin sanotusti markkinoilla. Jos jossain orgnisaatiossa on joukkue tai pelaaja jonka haluaisi omaa organisaatiotaan edustamaan, pitää katsoa onko mahdollista tehdä tarjous. Kun haetaan kokonaan uutta joukkuetta peliin, tulee hyvin paljon myös kontakteja meille päin. Näistä katsotaan mikä on paras vaihtoehto; kenen kanssa saadaan kumpaankin suuntaan tyydyttävä sopimus.
Yksilöpelaajan hankkimisesta otetaan esimerkiksi vaikka, kun rekrytoimme Aleksin meille pelaamaan Hearthstonea. Peli on ilmestynyt jo kauan sitten, ja käytännössä olemme siitä asti seuranneet peliyhteisön ja suomalaisten pelaajien kehitystä. Uudella pelillä on aina omat haasteensa ja sen parista on löydettävä ne parhaat, jotka antavat kaikkensa tekemiseen - joilla on oikeasti intohimo nähdä itsensä joskus ammattilaisena. Sitten seurataan potentiaalisten pelaajien tuloksia eri turnauksissa.
Käytännössä tehdään sama prosessi kuin minkä tahansa muun urheilulajin parissa kun tehdään sopimuksia pelaajien tai joukkueiden kanssa.
Parhaimmat hetket ja saavutukset RCTIC:in parissa?

- Parastahan on aina, kun joku projekti onnistuu tai saadaan jotain merkittävää aikaiseksi. Ja kun kilpaillaan “urheilussa” niin tietenkin se, kun omat suojatit menestyvät. Se on makeaa.
Parhaimpia hetkiä on tähän mennessä on ollut varmaankin se, kun teimme ensimmäisen ison sponsorisopimuksen. Ja kun mennään tuosta puoli vuotta eteenpäin, niin sopimuksia tehtiin enemmänkin. Oli tultu todella iso askel ja pitkän työn tulos näkyi. Myöhemmin esimerkiksi Lantrek 2014 League of Legends -turnauksen ja tietenkin lukuisten muidenkin turnausten voitot ovat olleet hienoja hetkiä.
Yksi muistettava juttu on myös meidän DigiExpo 2014 -veto, kun veimme elektronisen urheilun esille tapahtumaan osaston muodossa.
Oletko saanut organisaation pyörittämisestä jonkinlaista hyötyä “normaaliin” elämääsi?
Saavutukseni ja saavutuksemme on noteerattu kyllä ja siitä on ollut esimerkiksi apua työelämässä.
- Kyllä. RCTICin kanssa työskentely on kehittänyt tietynlaisia taitoja, kuten organisointi-, johtamis- ja sosiaalisia taitoja. Työskentelen päivittäin lukuisten eri ihmisten kanssa ja organisaation pyörittäminen on samanlaista kun pyörittäisit yritystä. Pitää osata organisoida projekteja ja asioita, jotta ne onnistuvat. Johtajana täytyy osata pitää koko paketti kasassa.
Saavutukseni - ja saavutuksemme - on noteerattu kyllä ja siitä on ollut apua esimerkiksi työelämässä.
Mitä harhaluuloja ihmisillä on elektronisesta urheilusta?
- Harhaluulot ovat onneksi pikkuhiljaa lähteneet karsiutumaan lajin kasvaessa ja sitä mukaa, kun se tekee läpimurtoa suomessa. Ihmiset näkevät, että pelaajat eivät todellakaan ole mitään kellarissa hien ja rasvan katkussa näpytteleviä “nörttejä” vaan urheilullisia, normaaleja nuoria ihmisiä.
Harhaluuloja on edelleen. Tätä harhaluuloa voi tulla poistamaan esimerkiksi Tampereelle ensi viikonloppuna Lantrek-tapatumaan tai toukokuun alussa kaikille avoimeen RCTIC Päivä -tapahtumaan Helsinkiin.
Elektronisessa urheilussa on urheilijoita, ja todella tärkeää on olla terve kaikin puolin, koska hyvä kunto tutkitusti vaikuttaa positiivisesti tuloksiin.
Mikä on sinun mielestäsi elektronisen urheilun tila Suomessa?
- Elektroninen urheilu seurattavana lajina on mennyt eteenpäin ja tehnyt tietyllä tapaa läpimurtoa, kun se on saavuttanut television ja ihmiset ovat tykänneet seurata mm. Counter-Strikeä suorana.
Kilpailutkin ovat menneet ihan suhteellisen hyvin eteenpäin, kun tänne aletaan saada kokoluokaltaan keskikokoisia ja jopa isoja turnauksia koko lajin mittakaavassa.
Paljon on vielä kehitettävää, suoraan sanottuna ala on edelleen aika lastensaappaissa Suomessa. Paljon kyllä puhutaan, mutta hyvin vähän tehdään. Eikä tässä tietenkään auta se, että eri tekjät vähättelevät ja jopa solvaavat toisten tekemisiä.
Laji ja etenkin kilpapelaaminen pelaaja- ja joukkuetasolla ovat vielä hyvinkin kehitysasteella. Kehittäminen on hyvin pitkä prosessi ja vaatii pitkäjänteistä työskentelyä; ei asioita päivissä eikä viikossa tehdä ja kaiken lisäksi pitää olla valmis uhrautumaan, jos jotain haluaa. Ei pidä odottaa mitään valmista vaan rakenteaa yhdessä. Tietynlaista rohkeutta tulee olla mukana.
Monta asiaa on ollut pöydällä asian kehittämiseksi, mutta ehkei niiden tekijät eivät ole uskaltaneet uhrautua tai viedä niitä seuraavalle tasolle. Montaa hyvää mahdollisuuttakaan ei olla osattu hyödyntää.
Laji ja etenkin kilpepelaaminen pelaaja- ja joukkuetasolla on vielä hyvinkin kehitysasteella
En ollenkaan tahdo leimata meitä miksikään supersankareiksi, mutta ollaan hyvä esimerkki omasta mielestäni siitä, että pitkäjänteinen työ, intohimo ja rohkeus tehdä asioita auttaa.
Suomessa on lajille pienet, mutta potentiaaliset markkinat jotka vielä suhteellisen edullisin verukkein kiinnostaa sponsoreitakin. Pitää vain olla paketti, jolla on jotain antaa ja aiemmin mainittua rohkeutta ja intohimoa.
Ette ole Suomen Elektronisen Urheilun Liiton jäsen - miksi?

- Emme ole Suomen Elektronisen Urheilun Liiton jäsen, koska emme näe hyötyä liittoon kuulumisesta ainakaan vielä. Arvostan sitä, mitä liitto on saanut aikaiseksi ja etenkin sen työskentelyä tapahtumissa pelaaja-loungejen muodossa. Mutta onko se syy olla liiton jäsen tällä hetkellä? Ei.
Konkreettisesti liittoon kuulumisesta ei tällä hetkellä ole hyötyä, vaikka näen liiton tarpeelliseksi lajin kehittymiselle. He tekevät hyvää työtä kasvavan IeSF:n ja kasvavien turnausten kanssa juurikin loungejen muodossa. Ne tarjoavat pelaajille turnauksissa hengähdysmahdollisuuden omassa rauhassa.
Konkreettisesti liittoon kuulumisesta ei tällä hetkellä ole hyötyä vaikka näen liiton kuitenkin tarpeelliseksi lajin kehittymiselle.
Kiitos Jere haastattelusta. Loppusanoja?
- Kiitos kaikille faneille, tukijoille ja sponsoreille. Suurkiitos myös meidän pelaajille ja muulle henkilökunnalle, jotka ovat tehneet aivan käsittämättömän hyvää työtä RCTICin ja lajin kehittämiseksi suomessa. Terveiset myös kotiin ja etenkin avopuolisolleni, joka on tukenut kannustavasti koko ajan!
RCTIC eSports nähdään seuraavan kerran kilpailemassa Lantrek 2015 -tapahtumassa tulevana viikonloppuna. Yle lähettää tapahtuman Counter-Strike: Global Offensive -turnauksen Yle Areenasta. Lisäksi finaali tulee TV2:lta suorana lauantaina 28. helmikuuta klo 23 alkaen.