Hyppää pääsisältöön

Luonnoton lihavuus herätti tullimiehen huomion

”Usein on luonnoton lihavuus herättänyt tullimiehen huomion, kun tavaraa on yritetty tuoda päällysvaatteiden alla salataskuissa”, kuvaillaan vuonna 1948 valmistuneessa valistusfilmissä.

Sen suuremmasta rikoksesta ei ollut kuitenkaan kysymys kuin kahvin salakuljetuksesta, johon oikeaa kahvia himoitseva kansa rajan läheisyydessä sortui.

”Kun herkut ovat loppuneet, koettavat salakuljettajat tuoda maahan herkkuja laittomasti. Salakaupassa hinnat nousevat moninkertaisesti, ja voitto houkuttelee yrittämään laitonta maahantuontia. Tullin pettämiseksi on keksitty monenlaisia kuljetusvälineitä.”

Salakuljetuksella on Suomessa pitkät perinteet. Kun kieltolaki astui vuonna 1919 voimaan, pirtulasteja virtasi erityisesti Virosta. Vuonna 1932 oli pakko todeta, että viinahimoa ei voitu kieltolain kautta hillitä.

Talvisodan aattona voimaan tuli elintarvikkeiden säännöstely. Lopulta lähestulkoon kaikkia elintarvikkeita säännösteltiin, ja kahvi oli viimeinen elintarvike, joka sodan jälkeen säännöstelystä vapautui vuonna 1954.

Liha, voi, kahvi, viljatuotteet, viina ja tupakka tekivät mustassa pörssissä hyvin kauppansa. Ruotsin läheisyydessä Torniojokilaaksossa salakuljettajat ja tullimiehet kävivät ikuista piiloleikkiä.

Kommentit