Hyppää pääsisältöön

Miksi ohjelma persuista?

Perussuomalaiset lehtiotsikoissa
Perussuomalaiset lehtiotsikoissa Kuva: Yle, MOT puoluepolitiikka

Miksi MOT teki eduskuntavaalien kynnyksellä ohjelman erityisesti perussuomalaisten sisäisestä tilasta ja tulevaisuuden näkymistä?

Eri puolilta maata on kuulunut tietoja, joiden mukaan PS:n rivit ovat alkaneet rakoilla näyttävästi ja julkisesti kymmenillä paikkakunnilla (katso alla). Paljon yhden tai kahden palstan pikku-uutisia, jotka ovat suorastaan huutaneet laajempaa yhteiskunnallista ja puoluepoliittista kontekstia. Tähän toimeen MOT tarttui.

Kirjankustantaja Into julkaisi tänään Soinin kupla -kirjan. Kun ennen joulua huomasin, että tällainen kirja on tekeillä, pyysin kustantajalta saada sitä luettavakseni etukäteen.

Oululaisen perussuomalaisen Sirpa Ahola-Laurilan kirjoittama teos avasi lisää portteja puolueen toraisaan maailmaan.

Kirja vahvistaa käsitystä siitä, että uutteran talkootyön lomassa alituinen riitely on puolueessa arkipäivää. Päivänvaloon nostetaan PS:n konfliktipesäkkeitä, joissa hyvä veli -kerhot, sisäpiirin kähmintä ja puolueaktiivien amatöörimäinen toilailu ovat arkipäivää.

Kevään
kiinnostavin puolue

Eduskuntavaalit odottavat vajaan kahden kuukauden päässä. Perussuomalaiset on vaalikevään ylivoimaisesti kiinnostavin puolue.

PS on lähellä hallituspuolueen asemaa spekulaatioissa tulevan hallituksen kokoonpanosta. Kuten Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä toteaa MOT:n haastattelussa:

”Perussuomalaisten kohdalla tämä on se kohtalon kysymys. Ensin heidän on saavutettava riittävä vaalitulos, että he pääsevät mukaan hallitusneuvotteluihin ja sitten – pystyäkseen olemaan uskottava poliittinen vaihtoehtovoima myös tulevaisuudessa – heidän on mentävä hallitukseen vaalituloksen niin salliessa.”

Åbo Akademin valtio-opin professori Göran Djupsund komppaa:

”Tulevissa eduskuntavaaleissa Timo Soinin ainut vaihtoehto on voittaa vaalit. Eli tehdä hyvä vaalitulos ja päästä hallitukseen. Mikäli Perussuomalaiset jättäytyy taas oppositioon, Soini ei enää kykene puoluetta siitä suosta nostamaan.”

Samaan aikaan hallitusuumoilujen kanssa PS:n kentältä kantautuu viestejä eripurasta ja kiistoista puolueen sisällä. Monien viestien mukaan puoluejohdon ja kentän välille on syntynyt jännitteitä.

PS:n vyöryessä jytkyn myötä 2011 eduskuntavaaleissa poliittiset kommentaattorit puntaroivat, kuinka kauan puolue pysyy yhtenäisenä. Jotkut uumoilivat historian toistavan itseään: perussuomalaisten edeltäjä SMP hajosi aikoinaan rumaan keskinäiseen riitelyyn. Voisiko näin käydä myös perussuomalaisille?

Onko Soini
kuin Pekka vai Veikko?

Professori Djupsund rinnastaa Timo Soinin aseman SMP:tä aikoinaan johtaneeseen Pekka Vennamoon:

”Historiaan viitaten: Timo Soini alkuun oli vähän Veikko Vennamo. Nyt hänestä on tullu vähän enemmän Pekka Vennamo. Pekkahan vei Maaseudun puolueen hallitukseen. Sen jälkeen Maaseudun puolue lähti laskuun. ”

”Jos perussuomalaiset lähtee – tai pääsee – hallitukseen, puolueelle voi käydä pekkavennamot. Eli se on hallituksessa tämän kauden tai niin kauan kuin hallitus istuu, mutta samanaikasesti puolueen kenttä rupeaa vetämään eri suuntiin, ja sitten puolue saattaa hajota lopullisesti.”

Veikko Vennamo oli Pekka Vennamon isä ja SMP:n perustaja sekä pitkäaikainen puheenjohtaja.

Perussuomalaisilla on kosolti poliittista voimaa. Puolue on yksi neljästä suuresta. Sillä on 37 kansanedustajaa – eli se on eduskunnan kolmanneksi suurin ryhmittymä.

Jytkyvaaleissa 2011 PS sai 19 prosenttia äänistä. Tällä hetkellä puolueella on noin 10 000 jäsentä. On siis kaikkea muuta kuin yhdentekevää, mitä puolueen sisällä tapahtuu ja kuinka puolueelle lopulta käy.

Miksi
ohjelma persuista?

Perussuomalaiset ja etenkin puheenjohtaja Timo Soini ottivat räväkästi kantaa MOT-ohjelmaan jo ennen kuin ohjelmaa oli edes alettu kuvata.
”Yle hassaa veronmaksajien rahoja. Olen tyytymätön Yleisradion toimintaan. Yle on tekemässä Perussuomalaisista omaa MOT-jaksoa. Puolueesta poispotkittujen ja eronneiden myrkynkylvö jatkuu. Olen saanut asiasta luotettavaa tietoa. Tehdäänkö vastaavaa jaksoa muista puolueista?”, Soini kirjoitti Perussuomalainen –lehdessä.

MOT tarjosi haastattelua Soinille, mutta tämä ilmoitti suostuvansa vain suoraan lähetykseen; MOT-jaksot taas kuvataan ja leikataan valmiiksi hyvissä ajoin ennen lähetystä. Puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö tuli ohjelmaan haastateltavaksi.

Lakien ja säädösten lisäksi Yleisradio noudattaa omia eettisiä ohjeita. Niissä on omat pykälänsä vaaliohjelmille ja vaaliehdokkaiden esiintymiselle.

Eduskunnan valitsema hallintoneuvosto on Yleisradion ylin päättävä elin. Ennen vaaleja hallintoneuvostolle viedään hyväksyttäväksi lista erityisistä vaaliohjelmista. MOT ei tuolla listalla ole.

Vaalien allakin MOT valitsee aiheensa ja käsittelytapansa normaalin journalistisen harkinnan pohjalta. Kerromme siitä, mikä meidän mielestämme on tärkeää.

MOT:n mielestä nyt oli tärkeää kertoa perussuomalaisten tilanteesta, koska PS voi olla ratkaisevassa asemassa hallitusneuvotteluissa ja koska PS:n sisäiset jännitteet voivat vaikuttaa sen kykyyn toimia hallituksessa.

Emme olisi luotettavia, riippumattomia tai puolueettomia, jos olisimme jättäneet ohjelman tekemättä Soinin hermostumisen vuoksi.

Perussuomalaiset lehtiotsikoissa
Perussuomalaiset lehtiotsikoissa puoluepolitiikka

Perussuomalaiset lehtiotsikoissa
Perussuomalaiset lehtiotsikoissa puoluepolitiikka

Perussuomalaiset lehtiotsikoissa
Perussuomalaiset lehtiotsikoissa puoluepolitiikka
Kommentit