Hyppää pääsisältöön

Oscar-tähdet kyllästyivät syrjintään ja seksismiin - ja se on todella siistiä

Tämän vuoden Oscar-gaalassa parhaiden näyttelijöiden palkinnoista kilpailivat vain valkoihoiset ehdokkaat. Parhaasta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta puolestaan oli ehdolla ainoastaan miehiä.

Neil Patrick Harris, Lupita Nyong'o ja Patricia Arquette yhtyivät Oscar-kritiikkiin. Harris kritisoi gaalaa valkopesusta, Arquette vaati palkkatasa-arvoa. // Kuva: EPA/Mark Suban/AMPAS

Mitä muistat viime vuoden Oscar-gaalasta? Ehkä muutaman tärkeimmän palkinnon ja jonkin rohkean iltapuvun? Tämän vuoden gaala ei ollut vain kimara kummallisia välikohtauksia, vaan paikalla kuultiin myös painavia puheenvuoroja.

Kun tämän vuoden Oscar-ehdokkaat julkistettiin, moni kohahti. Yhdysvaltalainen Huffington Post -lehti huomautti, että vuoden 2015 Oscar-gaala on ehdokasasettelultaan valkoisin sitten vuoden 1998. Tänä vuonna jokainen parhaasta pää- tai sivuosasta ehdolla ollut näyttelijä oli valkoihoinen. Näissä kategorioissa oli ehdolla yhteensä 20 näyttelijää. Edellisen kerran näin on käynyt vuonna 1998.

Tänä vuonna jokainen parhaasta pää- tai sivuosasta ehdolla ollut näyttelijä oli valkoihoinen.

Ehdokasasettelua kritisoiva #OscarsSoWhite-hashtag trendasi pian ehdokkaiden julkistamisen jälkeen. Liikehdintä ei kuitenkaan jäänyt pelkän someraivon tasolle, vaan eskaloitui oikeaksi toiminnaksi — ainakin kotisohvilla. Kanadalaisen CBC:n mukaan tuhannet katsojat boikotoivat Oscar-gaalaa vedotakseen ehdokasasettelun moninaisuuden puolesta.

Oscar-gaalan "valkopesua" kritisoitiin tuhansissa kiukkuisissa twiiteissä, ja ehtipä joku koiranleuka vääntää illan kulusta bingonkin.

Skip Twitter post

Kritiikkiä sateli myös juhlaväeltä. Oscar-gaalan juontanut näyttelijä Neil Patrick Harris toivotti gaalan aluksi yleisön tervetulleeksi juhlaan ja lausui, että tänään juhlistetaan Hollywoodin valkoisimpia.

- Today we honor Hollywood's whitest. Sorry, brightest, Harris piikitteli.

Harrisin lausahdus oli odotettu, sillä näyttelijä on kiinnittänyt jo aiemmin huomiota Oscar-gaalan "valkopesuun". Harris julkaisi Twitterissä kuvan, jonka hän otti Oscar-ehdokkaiden lounastilaisuudessa. Puhelimen salama poltti kuvassa näyttelijät puhki.

Skip Twitter post

Boyhood-tähti vaati tasa-arvoa

Parhaan naissivuosan palkinnon elokuvasta Boyhood voittanut Patricia Arquette käytti kiitospuheensa poliittisesti. Arquette puolusti  sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa ja vaati, että yhteiskunnan on viimein korjattava naisten ja miesten välinen epätasa-arvo.

Palkkakuilu koskee myös näyttelijöitä. Nettilehti Vox.comin mukaan naispuolisista näyttelijöistä parhaiten tienaava Angelina Jolie ansaitsee saman verran kuin yhdeksänneksi ja kymmenenneksi eniten tienaavat miesnäyttelijät Liam Neeson ja Denzel Washington.

Arquetten puhe sai yleisön hurraamaan. Muistikorteille tallentuivat muun muassa Meryl Streepin ja Jennifer Lopezin reaktiot. Oscar-voittaja omisti puheensa kaikille naisille, jotka ovat synnyttäneet Yhdysvaltojen kansalaiset ja ja veronmaksajat.

Skip Twitter post

Kaikki parhaasta ohjauksesta ja käsikirjoituksesta kilpailleet ehdokkaat olivat miehiä.

Feministeillä riittääkin elokuva-alalla vielä tehtävää. Tämä vuosi oli Oscar-ehdokkaiden osalta poikkeuksellinen myös sen suhteen, että kaikki parhaasta ohjauksesta ja käsikirjoituksesta kilpailleet ehdokkaat olivat miehiä.

Myöskään parhaan elokuvan palkinnosta kilpailleita ehdokkaita ei voi syyttää turhasta moninaisuudesta. Lähes kaikki parhaaksi elokuvaksi ehdolla olleet kertovat valkoisista miehistä, kirjoittaa Linda Holmes yhdysvaltalaisen National Public Radion (NPR) Monkey See -blogissaan.

Tähdet kyllästyivät seksismiin

Palkintojen ohella Oscar-gaalan näkyvimpiä ja puhutuimpia osia on näyttelijöiden juhlaeleganssi. Mediat julkaisevat omia koosteitaan tähtien päällä nähdyistä iltapuvuista ja valitsevat heidän joukostaan onnistuneimmat ja epäonnistuneimmat kokonaisuudet. Erityisen huomion kohteena ovat naisnäyttelijöiden rohkeat asut.

Ilmiötä on toki kritisoitu jo pitkään, mutta tänä vuonna toimittajia painostettiin kunnianhimoisempaan journalismiin myös sosiaalisen median välityksellä. Somekansa vaati #AskHerMore-tunnisteella toimittajia kysymään naisnäyttelijöiltä jostain muustakin kuin heidän vaatteistaan. Kampanjaa lähtivät tukemaan myös muun muassa Reese Witherspoon, Lupita Nyong'o ja Julianne Moore.

Tähtien esiinastumista on kiitelty vuolaasti sosiaalisessa mediassa. Voi olla, että tämän vuoden Oscar-gaalan puheenvuorot tasa-arvon ja moninaisuuden puolesta unohtuvat pian, mutta ainakin tähdet ovat yrittäneet edes hetken puhua jostain muusta kuin mekoistaan.