Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaatti: Oikeus on sokea

lounas- ja a la carte -lista
Mitä useampi kieli, sitä enemmän mahdollisuuksia painovirheisiin lounas- ja a la carte -lista Kuva: Wikimedia commons / Alpha lounas- ja a la carte -lista

Yhdysvalloissa monien juristien arkipäivää on etsiä ihmisiä, jotka ovat kokeneet tulleet suuryritysten kaltoin kohtelemaksi, jotta voivat haastaa firman oikeuteen vahingonkorvauksien toivossa. Useat kanteet ovat johtaneet siihen, että monet amerikkalaistuotteet varustetaan nykyään mitä mielikuvituksellisimmilla varoituksilla, jotta oikeusjutuilla ei olisi pohjaa.

Esimerkiksi se kuuluisa tapaus naisesta, joka läikytti Mac Donaldsilla kuumaa kahvia päälleen ja sai korvaukseksi isot rahat, on johtanut siihen, että yhdysvaltalaisissa pahvikahvimukeissa lukee teksti ”Varoitus: kuumat juomat ovat kuumia!”

Jotain samanlaista tunnelmaa on tässä kuulijamme lähettämässä otteessa voileipäravintolan ruoka-ainetaulukosta:

(…) -ravintolat varaavat oikeuden painovirheisiin.

Kuulijamme Toimittaja älähtää: ”Olen hulissani! Eikö mnulla ole enää oikuutta tehdä painovirheitä!”

Rakas nimimerkki Toimittaja, tämä ei tarkoita sitä, että kukaan muu kuin tämä voileipäravintolaketju ei saa tehdä painovirheitä, vaan sitä, että jos ruokalista lupaa, että patongissa on kankkua ja monnikalaa ja sitten patongissa onkin kinkkua ja tonnikalaa, on turha haastaa firmaa käräjille. Joten ei muuta kuin bon aperitif!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri