Hyppää pääsisältöön

Mistaken for Strangers: The Nationalin laulusolistin pikkuveli teki kulttibändistä koomisen dokumenttielokuvan

mistaken for strangers,
Isoveli ja pikkuveli: Matt Berninger (vas.) ja Tom Berninger. mistaken for strangers, tom berninger

Spinal Tapiin verrattu tosikertomus roudarin yrityksestä tehdä isoveljen kulttibändin The Nationalin läpimurtokiertueesta elokuvaa.
Teemalla sunnuntaina 16.4. klo 21. Areenassa 15 päivää.

The National -yhtyeen laulusolisti Matt Berninger palkkasi pikkuveljensä bändin maailmankiertueelle roudariksi. Pikkuveli otti mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu dokumenttielokuva kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja hankalista sisaruussuhteista.

Mistaken for Strangers on kuvattu The Nationalin suuren läpimurron aikaan, High Violet -levyn ilmestymisen jälkeisellä pitkällä kiertueella. Juuri ennen kiertueen alkua Matt Berninger päätti ottaa kiertueelle roudariksi yhä kotona asuvan, metallimusiikkia rakastavan pikkuveljensä Tom Berningerin. Elokuvaohjaajan urasta haaveileva Tom päätti puolestaan tehdä bändistä kiertuedokumentin. Roudarin, dokumentaristin, haastattelijan ja kuuluisan rocktähden tuntemattoman pikkuveljen rooleja on kuitenkin vaikea yhdistää.

Mistaken for Strangers, ohjaus Tom Berninger.
Mistaken for Strangers, ohjaus Tom Berninger. Kuva: Yle Kuvapalvelu the national

Veljesten välitkään eivät ole kiertueella lämpimimmillään. Indiebändi The Nationalin läpimurto on ollut vuosien kovan työn takana, mutta pikkuveli Tomiin verrattuna Matt näyttää kultalusikka suussa syntyneeltä onnistujalta. "Olet paljon kuuluisampi kuin kukaan kaverini", haastattelija-Tom inttää vaivaantuneelle Mattille. Elokuvan alaotsikko onkin: "Vuosi kiertueella veljeni bändin kanssa."

Mistaken for Strangers on oikeastaan The Nationalin musiikilla varustettu elokuva veljeksistä, toteutuneista ja toteutumattomista unelmista, kunnianhimon eri asteista ja sisaruussuhteiden vaikeudesta. Se kertoo paitsi musiikin- myös elokuvantekemisestä. Nettijulkaisu Pichfork on kutsunut sitä "hauskimmaksi ja metatasoisimmaksi musiikkielokuvaksi sitten Spinal Tapin".

Elokuvaa on kehuttu hysteerisen hauskaksi ja sydäntäsärkeväksi, yhtä aikaa älykkääksi, vaivaannuttavaksi, tyhmäksi ja inspiroivaksi. Mikä sitten on metatasoa ja mikä ei: elokuva tuo mieleen myös "tosielämän Spinal Tapin", legendaarisen rockdokumentin Anvil! Tämä on Anvil!

 • Mistaken for Strangers, USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Tom Berninger.

Mistaken for Strangers sai tv-ensi-iltansa Teemalla keväällä 2015.

The Nationalin Bloodbuzz Ohio albumilta High Violet (2010):

The Nationalin kappale josta dokumenttielokuva sai nimensä (2007):

Dokumenttielokuvan traileri:

The Nationalin laulusolisti Matt Berninger lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Mistaken for Strangers.
Matt Berninger on The Nationalin laulusolisti ja Tom Berningerin isoveli. The Nationalin laulusolisti Matt Berninger lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Mistaken for Strangers. Kuva: Getty Images / Yle Kuvapalvelu populaarimusiikki,The National,Mistaken for Strangers,Matt Berninger,Tom Berninger

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 12.4.2017.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!