Hyppää pääsisältöön

Mistaken for Strangers: The Nationalin laulusolistin pikkuveli teki kulttibändistä koomisen dokumenttielokuvan

mistaken for strangers,
Isoveli ja pikkuveli: Matt Berninger (vas.) ja Tom Berninger. mistaken for strangers, tom berninger

Spinal Tapiin verrattu tosikertomus roudarin yrityksestä tehdä isoveljen kulttibändin The Nationalin läpimurtokiertueesta elokuvaa.
Teemalla sunnuntaina 16.4. klo 21. Areenassa 15 päivää.

The National -yhtyeen laulusolisti Matt Berninger palkkasi pikkuveljensä bändin maailmankiertueelle roudariksi. Pikkuveli otti mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu dokumenttielokuva kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja hankalista sisaruussuhteista.

Mistaken for Strangers on kuvattu The Nationalin suuren läpimurron aikaan, High Violet -levyn ilmestymisen jälkeisellä pitkällä kiertueella. Juuri ennen kiertueen alkua Matt Berninger päätti ottaa kiertueelle roudariksi yhä kotona asuvan, metallimusiikkia rakastavan pikkuveljensä Tom Berningerin. Elokuvaohjaajan urasta haaveileva Tom päätti puolestaan tehdä bändistä kiertuedokumentin. Roudarin, dokumentaristin, haastattelijan ja kuuluisan rocktähden tuntemattoman pikkuveljen rooleja on kuitenkin vaikea yhdistää.

Mistaken for Strangers, ohjaus Tom Berninger.
Mistaken for Strangers, ohjaus Tom Berninger. Kuva: Yle Kuvapalvelu the national

Veljesten välitkään eivät ole kiertueella lämpimimmillään. Indiebändi The Nationalin läpimurto on ollut vuosien kovan työn takana, mutta pikkuveli Tomiin verrattuna Matt näyttää kultalusikka suussa syntyneeltä onnistujalta. "Olet paljon kuuluisampi kuin kukaan kaverini", haastattelija-Tom inttää vaivaantuneelle Mattille. Elokuvan alaotsikko onkin: "Vuosi kiertueella veljeni bändin kanssa."

Mistaken for Strangers on oikeastaan The Nationalin musiikilla varustettu elokuva veljeksistä, toteutuneista ja toteutumattomista unelmista, kunnianhimon eri asteista ja sisaruussuhteiden vaikeudesta. Se kertoo paitsi musiikin- myös elokuvantekemisestä. Nettijulkaisu Pichfork on kutsunut sitä "hauskimmaksi ja metatasoisimmaksi musiikkielokuvaksi sitten Spinal Tapin".

Elokuvaa on kehuttu hysteerisen hauskaksi ja sydäntäsärkeväksi, yhtä aikaa älykkääksi, vaivaannuttavaksi, tyhmäksi ja inspiroivaksi. Mikä sitten on metatasoa ja mikä ei: elokuva tuo mieleen myös "tosielämän Spinal Tapin", legendaarisen rockdokumentin Anvil! Tämä on Anvil!

  • Mistaken for Strangers, USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Tom Berninger.

Mistaken for Strangers sai tv-ensi-iltansa Teemalla keväällä 2015.

The Nationalin Bloodbuzz Ohio albumilta High Violet (2010):

The Nationalin kappale josta dokumenttielokuva sai nimensä (2007):

Dokumenttielokuvan traileri:

The Nationalin laulusolisti Matt Berninger lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Mistaken for Strangers.
Matt Berninger on The Nationalin laulusolisti ja Tom Berningerin isoveli. The Nationalin laulusolisti Matt Berninger lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Mistaken for Strangers. Kuva: Getty Images / Yle Kuvapalvelu The National,Mistaken for Strangers,Matt Berninger,Tom Berninger,populaarimusiikki

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 12.4.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa