Hyppää pääsisältöön

Mistaken for Strangers: The Nationalin laulusolistin pikkuveli teki kulttibändistä koomisen dokumenttielokuvan

mistaken for strangers,
Isoveli ja pikkuveli: Matt Berninger (vas.) ja Tom Berninger. mistaken for strangers, tom berninger

Spinal Tapiin verrattu tosikertomus roudarin yrityksestä tehdä isoveljen kulttibändin The Nationalin läpimurtokiertueesta elokuvaa.
Teemalla sunnuntaina 16.4. klo 21. Areenassa 15 päivää.

The National -yhtyeen laulusolisti Matt Berninger palkkasi pikkuveljensä bändin maailmankiertueelle roudariksi. Pikkuveli otti mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu dokumenttielokuva kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja hankalista sisaruussuhteista.

Mistaken for Strangers on kuvattu The Nationalin suuren läpimurron aikaan, High Violet -levyn ilmestymisen jälkeisellä pitkällä kiertueella. Juuri ennen kiertueen alkua Matt Berninger päätti ottaa kiertueelle roudariksi yhä kotona asuvan, metallimusiikkia rakastavan pikkuveljensä Tom Berningerin. Elokuvaohjaajan urasta haaveileva Tom päätti puolestaan tehdä bändistä kiertuedokumentin. Roudarin, dokumentaristin, haastattelijan ja kuuluisan rocktähden tuntemattoman pikkuveljen rooleja on kuitenkin vaikea yhdistää.

Mistaken for Strangers, ohjaus Tom Berninger.
Mistaken for Strangers, ohjaus Tom Berninger. Kuva: Yle Kuvapalvelu the national

Veljesten välitkään eivät ole kiertueella lämpimimmillään. Indiebändi The Nationalin läpimurto on ollut vuosien kovan työn takana, mutta pikkuveli Tomiin verrattuna Matt näyttää kultalusikka suussa syntyneeltä onnistujalta. "Olet paljon kuuluisampi kuin kukaan kaverini", haastattelija-Tom inttää vaivaantuneelle Mattille. Elokuvan alaotsikko onkin: "Vuosi kiertueella veljeni bändin kanssa."

Mistaken for Strangers on oikeastaan The Nationalin musiikilla varustettu elokuva veljeksistä, toteutuneista ja toteutumattomista unelmista, kunnianhimon eri asteista ja sisaruussuhteiden vaikeudesta. Se kertoo paitsi musiikin- myös elokuvantekemisestä. Nettijulkaisu Pichfork on kutsunut sitä "hauskimmaksi ja metatasoisimmaksi musiikkielokuvaksi sitten Spinal Tapin".

Elokuvaa on kehuttu hysteerisen hauskaksi ja sydäntäsärkeväksi, yhtä aikaa älykkääksi, vaivaannuttavaksi, tyhmäksi ja inspiroivaksi. Mikä sitten on metatasoa ja mikä ei: elokuva tuo mieleen myös "tosielämän Spinal Tapin", legendaarisen rockdokumentin Anvil! Tämä on Anvil!

 • Mistaken for Strangers, USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Tom Berninger.

Mistaken for Strangers sai tv-ensi-iltansa Teemalla keväällä 2015.

The Nationalin Bloodbuzz Ohio albumilta High Violet (2010):

The Nationalin kappale josta dokumenttielokuva sai nimensä (2007):

Dokumenttielokuvan traileri:

The Nationalin laulusolisti Matt Berninger lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Mistaken for Strangers.
Matt Berninger on The Nationalin laulusolisti ja Tom Berningerin isoveli. The Nationalin laulusolisti Matt Berninger lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Mistaken for Strangers. Kuva: Getty Images / Yle Kuvapalvelu populaarimusiikki,The National,Mistaken for Strangers,Matt Berninger,Tom Berninger

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 12.4.2017.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!