Hyppää pääsisältöön

Oscar-gaalan katsojaluvut laskivat – tässäkö syy?

Oscar-gaalassa vitsailtiin politiikalla, puhuttiin feminismistä ja palkittiin taide-elokuvia. Tänä vuonna lähetystä seurasi televisiosta 36,6 miljoonaa amerikkalaista, mikä on alhaisin luku kuuteen vuoteen.

Oscar-gaala järjestetään Dolby-teatterilla. // Kuva: EPA / Michael Nelson

23. helmikuuta jaettiin viihdemaailman tunnetuimmat elokuvapalkinnot Oscar-gaalassa. Markkinointitutkimus Nielsenin alustava mittauksen mukaan katsojaluvut laskivat kohderyhmän sisällä viime vuodesta 17 prosentilla. Oscar-gaalaa katsoi tänä vuonna arvioltaan 36,6 miljoonaa ihmistä yhdysvalloissa ja lisäksi sitä katsottiin 225 eri maassa.

BBC kirjoittaa vuoden 2015 Oscar-gaalan jäävän historiaan poliittisen latauksensa vuoksi. YleX listasi neljä mahdollista syytä gaalan alhaisille katsojaluvuille.

1. Liian rajut vitsit

Juontaja Neil Patrick Harris teki parodiaa elokuvasta Birdman. // Kuva: MICHAEL YADA / AMPAS / EPA

Näyttelijä Neil Patrick Harris juonsi gaalan ensimmäistä kertaa. Harris vitsaili muun muassa Oscar-akatemian yksivärisyydellä, American Sniper -elokuvan tarkka-ampujan tappoennätyksellä ja Edward Snowdenin maanpetoksella. Monet kokivat, etteivät juontajan vitsit uponneet yleisöön.

Skip Twitter post

Skip Twitter post

2. Liian taiteelliset ehdokaselokuvat

Birdman-elokuvan tekijätiimi vastaanottaa parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-palkinnon. // Kuva: MARC SUBAN / AMPAS

Alejandro Iñárritun** ohjaama Birdman voitti eniten Oscareita vuoden 2015 gaalassa. Taide-elokuvaksi luokiteltu Birdman tuotti budjettiinsa nähden hyvin, mutta sen katsojaluvut olivat vaatimattomia suhteessa aikaisempiin Oscar-voittajiin. Toinen ennakkosuosikki Boyhood oli myös suurelle osalle yhdysvaltalaisyleisöä entuudestaan tuntematon. Maailmalla palkittu elokuva tuotti teatterilevityksessä 44,4 miljoonaa dollaria.

3. Liian yksipuoliset ehdokkaat

Ennakkosuosikki David Oyelowo ei saanut parhaan miespääosan ehdokkuutta elokuvasta Selma. // Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA

Tänä vuonna jokainen parhaasta pää- tai sivuosasta ehdolla ollut näyttelijä oli valkoihoinen. Kanadalaisen CBC:n mukaan tuhannet katsojat boikotoivat Oscar-gaalaa ehdokkaiden yksipuolisuuden takia.

4. Liikaa vakavaa asiaa

Patricia Arquette vuoden 2015 Oscar-gaalassa. // Kuva: DARREN DECKER / AMPAS / EPA

Vuoden 2015 gaalassa kriittinen keskustelu alkoi jo punaisella matolla. Somessa levinnyt #AskHerMore-tunniste vaati toimittajia kysymään naisnäyttelijöiltä jostain muustakin kuin heidän vaatteistaan. Muotiin keskittyviä kysymyksiä kuultiin tänä vuonna vähemmän kuin aikaisemmin, eikä matolla nähty näyttelijöiden kynsikoristeita esittelevää Mani Camia.

Itse gaalassa kuultiin monia kantaaottavia puheita. Parhaan naissivuosan palkinnon voittaneen Patricia Arquette piti feministisen puheen palkkatasa-arvosta. Parhaan kappaleen säveltäneet muusikot John Legend ja Common puhuivat mustien oikeuksista ja parhaan naispääosan voittanut näyttelijä Julianne Moore alzheimerin taudista. The Imitation Game -elokuvan käsikirjoituksesta palkittu Graham Moore avautui koskettavassa puheessa itsemurha-aikeistaan.

Kantaaottavia puheita on kiitelty, mutta toisaalta viihdeshow ja vakavat aiheet eivät sulautuneet gaalassa yhteen saumattomasti. Parhaasta lyhyestä dokumenttielokuvasta palkittu tuottaja Dana Perry toi kiitospuheessa esille poikansa itsemurhan. Puheen jälkeen juontaja Neil Patrick Harris vitsaili voittajan asusta ja suututti monet sosiaalisessa mediassa.

Skip Twitter post

Lue myös:

Oscar-tähdet kyllästyivät syrjintään ja seksismiin - ja se on todella siistiä

Alusvaatteissa toikkaroiva Neil Patrick Harris ja messiaaninen Jared Leto – mitä ihmettä Oscar-gaalassa tapahtui?

Anna Möttölä: Glamour ja muoti ovat iso osa Oscareita