Hyppää pääsisältöön

Parta Kourulan monologi Kittilän korvessa

Kittilän pohjoisissa valtionmetsissä vuosikymmenet asunut erakko Eino "Parta" Kourula kertoo elämäntarinansa Jarmo Laineen vuonna 1986 ohjaamassa dokumentissa. Vaikka erakon tilitys on ajoittain katkeraa, jopa lannistunutta, suhtautuu hän itseensä myös hieman ironisesti. Omasta elämästä riittää tarinaa ja anekdootteja toisensa perään. Dokumentti on selostamaton ja tarinaa kuljettaa Kourulan monologi.

Etelä-Karjalan Lappeen pitäjästä Rovaniemelle lähteneen Eino Kourulan suunnitelmissa oli käydä metsäkoulua, johon hän ei lopulta ikänsä puolesta kelvannut. Mies päätti ratkaista "kelpaamattomuutensa" muuttamalla metsiin asumaan.

Se vuokra on sitä, mitä metsähallitus perii, kun on oksasella yötä ja ojasessa aamukahvilla

Kykyjä ja taitoja hänellä omien sanojensa mukaan olisi ja sitkeyttä, mutta koulutuspapereiden puute hankaloitti edes työnhakuun pääsyä. Mies kertoo ohjelmassa vuolaasti kokemuksiaan työnvälityksestä sekä työttömyyskorvauksen hakemisesta: Keskellä metsää asuneen miehen mukaan toistuva paperi-byrokratia ja toisaalta pitkät etäisyydet tekivät edes kohtuullisen tuen hakemisesta mahdotonta.

Kourula sai ohjelmavuonna 290 markkaa kuukaudessa kunnan tukemana. Muuten hän tuli toimeen omillaan. Pieni pelastus oli luottavainen "lähi" kauppias, joka suostui myymään toisinaan elintarvikkeita myös velaksi. Kauppaan Kourula ei kuitenkaan kovin usein matkustanut, koska pitkä matka vaati molempiin suuntiin mentäessä yöpymisen laavussa. Talvisin hän liikkui metsissä hiihtäen, kesäisin tavarat kulkivat polkupyörän kyydissä.

Kourula eli lähinnä metsästyksellä ja kalastuksella. Riekkojen pyyntiä tosin hankaloitti voimakkaasti levinnyt minkki, joka vähensi alueen lintukantaa nopeasti. Metsässä miehellä oli kuitenkin oma rauha, jota hän arvostaa puheissaan korkealle.

Kun nälkäinen mies lähtee pilkille, niin ei se kala käy silloin kiinni. Se kattoo heti ettei toinen nälkäinen lähe toista syömään

Erakko puhuu pitkällä mitalla rahan siirtymisestä pohjoisestä etelään. Kun hän itse Lappi-aikojensa alussa oli asunut Rovaniemellä, ei rahaa ollut tuolloinkaan liikaa, "mutta ainakin kaikki pärjäsivät". Tiukennukset ovat miehen mukaan vieneet leivän monen lappilaisen suusta.

Erakon elämä näyttäytyy varsin askeettisena ja metsässä on huvit vähissä. Ohjelmassa Kourula mm. rakentaa metsään viinapannun, jossa keittää pontikkaa. Kohtaus on ilmeisesti dramatisoitu.

Dokumenttiin on myös tallentunut vuonna 1985 Suomessa riehuneen Manta-myrskyn aiheuttamia tuhoja. Myrsky iski kovimmin juuri Kittilään, jossa sen tekemät tuhot ylittivät kolme vuotta aiemmin riehuneen Mauri-myrskyn seuraamukset. Kittilässä mitattiin sisämaan tuulen ennätyslukemat, kun tuulen nopeus kipusi hurjimmillaan jopa yhdeksääntoista metriin sekunnissa.

Näytä kartalla (Google)

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto