Hyppää pääsisältöön

Pizzastipendi yllätti sellisti Klaus Mäkelän

Klaus Mäkelä
Klaus Mäkelä Kuva: Alvar Dürr klaus mäkelä

Helsingin Saksalaisen koulun musiikinopettaja Joonas Ruppel halusi muistaa 10 euron pizzastipendillä entistä oppilastaan sellisti-kapellimestari Klaus Mäkelää.

Joonas Ruppel pitää 19-vuotiasta Klaus Mäkelää nuorena ja lahjakkaana muusikkona, joka käyttää paljon aikaa musiikkiin. "Kun Klasu ei treenaa, se on keikalla", opettaja naurahtaa koulun bändiluokassa. Hänen mielestään nuoren muusikon aikataulu on välillä liian tiukka jopa kunnolla syömiseen!

Joonas Ruppel
Saksalaisen koulun musiikinopettaja Joonas Ruppel halusi antaa kympin pizzastipendin oppilaalleen Klaus Mäkelälle. Joonas Ruppel Kuva: Alvar Dürr joonas ruppel

Kuullessaan saavansa pizzastipendin vanhalta opettajaltaan Klaus on yllättynyt, mutta myös kiitollinen ja pitää sitä suurena kunniana. Hän haluaisi myös kiittää Joonasta, vaikka ei soittamiselta ehtinytkään aina kaikille tämän tunneille.

Tapaamme Klausin kanssa Musiikkitalon edustalla, missä hänellä on ollut Helsingin kaupunginorkesterin harjoitukset. Sieltä kävelemme Klausin suosittelemaan ravintola Manalaan. Hän tilaa tarjoilijalta itselleen kanapizzan ja sitä odotellessamme alamme jutella. Puhumme esimerkiksi Klausin entisestä saksalaisesta koulusta, jota käyn ja siitä, kun olimme molemmat pari vuotta sitten Jugend Musiziert -kilpailun jatkokilpailussa Dublinissa.

Klaus aloitti sellonsoiton opiskelun 6-vuotiaana Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. 10-vuotiaana hän aloitti orkesterinjohtamisen Jorma Panulan opissa. Hänen tämän hetkinen sellonsoiton opettajansa on sellotaiteilija Marko Ylönen. Koulua Klaus on käynyt Helsingin Saksalaisessa koulussa ja Eiran aikuislukiossa. Hän kertoo saksan kielen auttaneen häntä erityisesti muissa kielissä ja kielten osaamisen olevan iso etu työelämässä.

Klaus Mäkelä
Klaus Mäkelä tilasi Manalassa kanapizzan. Klaus Mäkelä Kuva: Alvar Dürr klaus mäkelä

Toistaiseksi tärkeimpänä saavutuksenaan kapellimestarina Klaus pitää Helsingin kaupunginorkesterin loppiaiskonserttia nyt tammikuussa 2015. Toisena tärkeänä esiintymisenä hän pitää Joensuun musiikkijuhlia 2014, joilla hän sai vuoden nuoren taiteilijan palkinnon. Klaus on myös voittanut ensimmäisen palkinnon saksalaisessa Jugend Musiziert -sellokilpailussa kahdesti ja Europa-Preis -erikoispalkinnon vuonna 2013. Turun XII sellokilpailussa 2014 hän voitti toisen sijan ja yleisön suosikki -palkinnon. Klaus on ehtinyt jo johtaa myös sinfoniaorkestereita Suomessa, Hollannissa, Tanskassa ja Kiinassa.

Tällä hetkellä Klaus keskittyy maaliskuussa Turun filharmonikoiden kanssa esitettävään konserttiin, jonka otsikkona on Tulilahjakkuus. Hän pitää ohjelmasta paljon, ja siihen kuuluu Olivier Messiaenin Taivaaseen astuminen, Igor Stravinskyn Tulilintu-sarja ja Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat. Klaus pitää erityisesti siitä, että saa johtaa ja soittaa samaan aikaan. Tulevaisuudelle hänen ainut toiveensa on, että saa sekä soittaa että johtaa jättämättä kumpaakaan pois.

Alvar Dürr
Alvar Dürr Kuva: Alvar Dürr alvar dürr

Alvar Dürr

Kirjoittaja on Helsingin saksalaisen koulun 9-luokkalainen, joka on tutustumassa työelämään Ylen Kulttuurin ja viihteen klassisen musiikin toimituksessa.