Hyppää pääsisältöön

Punk-laulaja Kathleen Hanna

Punk-laulaja Kathleen Hanna.
Punk-laulaja Kathleen Hanna. Kuva: Yle Kuvapalvelu kathleen hanna

"Kaikki tytöt eturiviin!" Punk-laulajasta ja feministi-ikonista Kathleen Hannasta kertovassa dokumenttielokuvassa miehet ovat vähemmistössä.

Bikini Killin ja Le Tigren laulusolisti Kathleen Hanna oli riot grrrl -liikkeen räiskyvä, peloton ja äänekäs keulakuva. Feministinen punk-ikoni sulki suunsa vuonna 2005. Uusi dokumenttielokuva kertoo Hannan tarinan ja syyn vaikenemiseen. Mukana on runsaasti arkistojen aarteita, värikästä kulttuurihistoriaa sekä Hannan ja läheisten perusteellisia haastatteluja.

1990-luvulla toiminut Bikini Kill oli feministipunkin ja riot grrrl -liikkeen edelläkävijä, ja Kathleen Hanna oli yhtyeen laulusolisti, keulakuva ja lauluntekijä. Bikini Killiä seurasi Le Tigre, elektronisempaa musiikkia soittanut "underground-elektro-feministinen" yhtye. Vuonna 2005 yhtye jäi pitkälle tauolle ja lopulta hajosi.

Kathleen Hannan esiintymisiä ja kannanottoja rakastettiin ja vihattiin. Kuten dokumenttielokuvan lehdistömateriaalissa todetaan: Hannan kriitikot toivoivat, että tämä pitäisi turpansa kiinni, ja fanit toivoivat, ettei hän ikinä vaikenisi. "Kun Hanna lakkasi huutamasta, moni ihmetteli miksi."

Punk-laulaja Kathleen Hanna (The Punk Singer) on rakennettu osin mysteeritarinan muotoon, joten vaikenemisen syitä ei sovi paljastaa etukäteen. Kerrottakoon kuitenkin, että Kathleen Hanna kävi elokuussa 2015 Suomessa konsertoimassa nykyisen yhtyeensä, punkkia ja garagerockia yhdistelevän The Julie Ruinin kanssa. Nimensä bändi sai Hannan 1990-luvun sooloprojektista.

Dokumenttielokuvan on ohjannut Sini Anderson. Mukana ovat muun muassa Hannan entiset bänditoverit ja punk-kollegat Kathi Wilcox, Johanna Fateman, Sadie Benning, JD Samson, Billy Karren, Lynn Breedlove, Carrie Brownstein, Corin Tucker ja Jen Smith, Kim Gordon ja Joan Jett sekä Hannan puoliso, Beastie Boysin solisti Adam Horovitz.

Kathleen Hannan toiveesta haastateltavien miesten määrä elokuvassa on rajattu niin pieneksi kuin mahdollista – todella harvinaista musiikkielokuvissa!

Vuonna 2013 valmistunut dokumenttielokuva esitettiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syksyllä 2014. Tv-ensi-iltansa se sai Teemalla vuonna 2015 sopivasti 8.3. eli naistenpäivänä.

  • Punk-laulaja Kathleen Hanna (The Punk Singer: A Film About Kathleen Hanna), USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Sini Anderson.

Lue lisää riot girrrl -liikkeestä.

Dokumenttielokuvan traileri:

Kathleen Hannan Julie Ruin -sooloprojektin kappale The Punk Singer (1997):

Kathleen Hannan uuden bändin The Julie Ruinin kappale Oh Come On (2013):

Artikkeliin on muutettu uusintatiedot 23.9.2016.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa