Hyppää pääsisältöön

Talvipesän kastuminen on paha uhka siilille – ihminen voi auttaa

Useat siilit ovat havaintojen mukaan lähteneet pesästään liian aikaisin tänä vuonna. Ne eivät pärjää pakkasissa.

Monia Suomen maaperällä tallustelevia siilejä uhkaa menehtyminen pakkasessa, mikäli ne  heräävät liian aikaisin talviuniltaan, kertoo Yle Uutiset. Siilit saattavat herätä kesken talvihorroksen, kun niiden pesään pääsee valumaan vettä ja eläin kastuu.

Ilman ihmisen apua siili ei todennäköisesti selviydy. Yle Uutisten haastattelma villieläinhoitolan pitäjä, Markku Harju, kehottaakin ihmisiä auttamaan liian aikaisin talvipesästään ulos tulleita siilejä, antamalla niille turvaa ja ruokaa.

Siiliä voi ruokkia samoin tavoin kuin kesälläkin, esimerkiksi kissanruoalla. Siilin painon pitäisi olla Harjun mukaan vähintään 800 grammaa, että se selviytyy talvihorroksesta.

– Tärkeätä on myös muistaa, että siilille ei saa antaa juotavaksi maitoa vaan ehdottomasti vettä, Markku Harju kertoo.

Siilin voi yrittää saada vaipumaan uudestaan horrokseen, mutta ensin sille täytyy valmistaa talvipesä. Rakentamisohjeita on julkaistu esimerkiksi Siili kiikarissa -sivulla. Siili tarvitse kuivan, suojaisan ja viileähkön paikan uudeksi pesäksi.

Harjun mukaan siili ei välttämättä pysy uudessa pesässä ja toinen vaihtoehto onkin siilin pitäminen lämpöisessä siihen saakka, kunnes lämmin kevät koittaa.

Lue lisää Yle Uutisten jutusta.

Lähteet: Yle Uutiset