Hyppää pääsisältöön

Välimeri lautasella

Keittiömestari Yotam Ottolenghi
Yotam Ottolenghi omassa elementissään. Keittiömestari Yotam Ottolenghi yotam ottolenghi

Ruokaa kaikille aisteille! Italian ja Espanjan keittiöt kaikki tuntevat, mutta minkälainen ruokakulttuuri on Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa? Ruokakirjoistaan ja mm. Jerusalem lautasella -tv-sarjasta tunnettu kokki Yotam Ottolenghi on syntynyt Jerusalemissa. Hän esittelee nyt itselleen rakkainta ruokakulttuuria, joka pursuaa värejä, makuja ja tuoksuja.
Keväällä 2016 Teemalla uusitaan sarjan toinen tuotantokausi

1. tuotantokausi

1/4. Marokko.
Kokki Yotam Ottolenghi aloittaa matkansa Marrakechin tagine-patojen ääreltä ja katukeittiöistä. Paikallisille maistuvat myös makeat leivonnaiset.

2/4. Turkki
Yotam Ottolenghi testaa Istanbulin katukeittiöiden parhaita herkkuja. Lisäksi valmistetaan mm. mausteista pizzaa, tomaattista äyriäispataa, kermassa haudutettuja artisokkia ja baklavaa.

3/4. Tunisia.
Suosittu Harissa-mausteseos sopii moneen ruokaan. Yotam Ottolenghi maistelee myös grillattua kalaa ja tulisia makkaroita. Jälkiruoassa hyödynnetään sesongin hedelmiä ja jugurttia.

4/4. Israel.
Yotam Ottolenghi palaa lapsuutensa makujen äärelle. Tel Avivissa hummus on kansallisruokaa. Kalatorin tuoreet antimet houkuttavat aamuisin. Granaattiomenan siemenet maustavat värikkään salaatin.

2. tuotantokausi

1/4. Korsika
Kokki Yotam Ottolenghi tutustuu neljään Välimeren saareen ja yrittää löytää niiden omaleimaisen ruokakulttuurin. Korsika tunnetaan hunajasta ja erinomaisista juustoistaan.

2/4. Mallorca
Turistikohteiden ulkopuolelta löytyy vielä perinteisiä ruokia tarjoavia pikkupaikkoja. Lähivesien maukkaat katkaravut kruunaavat Yotam Ottolenghin paella-reseptin.

3/4. Kreeta
Turkin ja Pohjois-Afrikan läheisyys on vaikuttanut saaren ruokakulttuuriin. Feta-juustoa, tomaattia, okraa ja mustekalaa käytetään paljon. Souvlaki-lihavartaiden kanssa maistuu tsatsiki.

4/4. Sardinia
Yotam Ottolenghi grillaa hummeria, joka on saarella yleinen herkku. Torilla juustot ja lihat ovat lähiruokaa. Lampaan kanssa maistuu viikunoilla ja rucolalla höystetty salaatti.

  • Välimeri lautasella (Ottolenghi's Mediterranean Feasts, S1-2), 2012-2013. Tuotanto Hat Trick Productions

Lisätietoa
Ch4: Ottolenghi's Mediterranean Feast
Lisää reseptejä englanniksi

Lue lisää:

Välimeri lautasella: valikoituja reseptejä

Reseptejä ohjelmasta VÄLIMERI LAUTASELLA (Ottolenghi's Mediterranean Island Feast)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa