Hyppää pääsisältöön

Jääkiekkoilija Risto Siltasen kiireinen arki

Kuinka usein jääkiekkoilija on jäällä? Mikä on hänen työaikansa? Ylen kuvausryhmä seurasi vuorokauden ajan jääkiekkoilija Risto Siltasta harjoituksissa, työpaikalla ja jäähallissa. Ohjelma on kuvattu marraskuussa 1978. Seuraavana vuonna Siltanen siirtyi pelaamaan Pohjois-Amerikkaan ammattilaisena.

Jääkiekko koki Suomessa lajina ehkä suurimman murroksensa 1970-luvulla. Jääkiekkoilijat alkoivat muuttua pelin ohessa palkkatyössä käyvistä ”harrastajista” urheilun ammattilaisiksi. Parhaiden suomalaiskiekkoilijoiden taidot huomioitiin myös kansainvälisesti. Veli-Pekka Ketola ja Heikki Riihiranta siirtyivät Pohjois-Amerikan WHA-liigaan vuonna 1974 ja he olivat ensimmäiset suomalaiskiekkoilijat Yhdysvaltojen ammattijäillä. Matti Hagmanista taas tuli 1976 ensimmäinen suomalaispelaaja NHL:ssä.

Risto Siltanen oli ensimmäisiä kansainvälisen läpimurron tehneistä suomalaispuolustajista. Ylen ohjelmaryhmä kuvasi vuoden 1978 marraskuussa vuorokauden ajan Siltasen arkea. Tuolloin kaksikymppinen puolustaja pelasi kolmatta kauttaan SM-liigassa Tampereen Ilveksen riveissä. Jääkiekkouransa ohessa Siltanen työskenteli päivisin urheiluvälinekaupassa myyjänä.

"Sillon kun meillä on kaks kertaa päivässä reenit, niin mä herään puoli yhdeksän, luen lehden ja syön jotain ja meen puoli kymmeneksi jäälle. Jää on puoli kymmenestä varttia vaille yhteentoista. Sen jälkeen mä tulen kotio, syön ja lähden suoraan sieltä töihin. – – Oon töissä kolmeen asti ja meen sieltä sitten suoraan reeneihin", Siltanen kertaa ohjelmassa.

Risto Siltanen työskenteli päivätyökseen urheiluvälinekaupassa 1978.
Siltanen työskenteli päivisin urheiluvälinekaupassa myyjänä Risto Siltanen työskenteli päivätyökseen urheiluvälinekaupassa 1978. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto
Jääkiekkoilija Risto Siltanen lenkkipolulla 1978.
Oheisharjoittelu vei oman osansa arkipäivien aikataulusta Jääkiekkoilija Risto Siltanen lenkkipolulla 1978. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto
Lehtiotsikko Risto Siltasesta vuonna 1978.
Siltanen siirtyi ammattilaiseksi 1979 Lehtiotsikko Risto Siltasesta vuonna 1978. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Puoustajan itsensä lisäksi henkilökuvassa haastatellaan Siltasen valmentajaa sekä tyttöystävää, jonka kanssa Siltanen asui Linnainmaalla Itä-Tampereella.

Siltanen siirtyi seuraavan vuonna Pohjois-Amerikkaan ammattilaiseksi. Ensimmäisen kautensa hän pelasi tuolloin vielä WHA-liigassa pelanneen Edmonton Oilersin riveissä. Siltasen ura Pohjois-Amerikassa kesti lopulta vuoteen 1987 asti. Suomeen hän palasi vuonna 1988 ja hänet palkittiin vielä 1990 SM-liigan vuoden puolustajana.

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.