Hyppää pääsisältöön

Kylmä auttaa palautumaan

Eva Wahlström ottaa kädestä kiinni ja johdattaa höyryävään huoneeseen. Huoneessa on 110 astetta pakkasta.

Hengityksen salpautuessa ja pakkasen nipistellessä ihoani lennän ajatuksissa kymmenen vuotta taaksepäin Länsi-Lontooseen.

Jäitä roskatynnyrissä

Pukukopissa tuoksuu linimentin, kostean ruohon ja hien sekoitus. Jalkapallokenkien kopina kaikuu harmaasta betonilattiasta epätasaisena rytminä pelaajien kävellessä uupuneina harjoitusten jälkeen kohti omaa paikkaansa Brentfordin harjoituskeskuksessa.

On kuntovalmentajan määräämän viikottaisen kylmähoidon aika.

Kovien harjoitusten synnyttämä hiljaisuus katkeaa kuitenkin kovaan karjuntaan kuin veitsellä leikaten.

On kuntovalmentajan määräämän viikottaisen kylmähoidon aika.

Jokaisen pelaajan on vietettävä jäällä ja kylmällä vedellä täytetyssä vihreässä roskatynnyrissä muutama minuutti ennen kuin on lupa lähteä kotiin.

Se oli ensimmäinen kosketukseni kylmään palautumista tehostavana tekijänä, mutta ei suinkaan viimeinen. Sen jälkeen olen huomannut urheilijoiden ympäri maailmaa käyttävän kylmää eri muodoissa palautuakseen rasituksesta.

Hampaiden kiristystä ja euforiaa

Ajatukset palaavat nykyhetkeen kun sieraimet tuntuvat syttyvän tuleen kylmän ilman vaikutuksesta.

Kylmä hiipii yhä syvemmälle luihin ja ytimiin pakkasen verhotessa kehoani.

Kiristelen hampaitani ja koitan hengittää rauhallisesti suun kautta höyryn täyttämässä kylmähuoneessa. Kylmä hiipii yhä syvemmälle luihin ja ytimiin pakkasen verhotessa kehoani. Ihan ensimmäiseksi ei tule mieleen, että tämä tekee hyvää, kuten tutkimukset osoittavat.

Urheilijoiden lisäksi kylmästä hakevat apua mm. reumaatikot, sillä palauttavan ja rentouttavan vaikutuksen ohella kylmän on todettu lievittävän kipuja.

Kolmen minuutin palelun jälkeen kuuluu kaiuttimista kylmähoitajan ratiseva ääni, joka ilmoittaa hoidon olevan loppu. On aika kävellä ”vapauteen”.

Kun kylmähuoneen ovi painuu kiinni, alkaa lämpö ja hyvä olo vallatta kehon. Hymy nousee auttamatta huulille ja naurattaa, eikä se johdu pelkästään loistavasta seurasta.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän