Hyppää pääsisältöön

Mikrofoni vierailee 1930-luvun Viipurissa

Suomalainen Viipuri oli 1930-luvulla vilkas kauppapaikka ja historian täyteinen matkailukohde. Aikakauden radio-ohjelmat kertovat rinkelikaupungin kaupankäynnistä ja kulttuurista sekä esittelevät Viipurin linnaa ja kaunista Monrepos-puistoa kartanoineen.

Toimittaja Viki Raaska vieraili Viipurin markkinoilla joulukuussa 1936. Raaska selvittää Viipurin saamaa rinkelikaupunki-nimeä ja kertoo, että kaupunkia kutsutaan myös nimillä: savolaisten Amerikka, sortuvien satamien kaupunki, Karjalan pääkaupunki, Huipuri ja Suomen iloisin kaupunki. Ohjelmassa myös Viipurin kaupungin poliisimestari kertoo entisistä Viipurin markkinoista ja lukee markkinarauhajulistuksen, joka oli annettu jo 31.1.1884. Markkinoilla toimittaja Raaska käy tutustumassa lukuisiin myytäviin tuotteisiin ja löytää mm. Kyyrölän savipotit ja hauskasti soivat kukkopillit, rinkelikaupungista toki rinkeleitä ja talviseen aikaan myös suksia ja rekiä.

Karjalan messuilta kesältä 1938 kuullaan aivan "speziaaliohjelmaa." Lupsakka miesääni juttelee ja mainostaa radiota, erikoisesti Viipurin ohjelmia.

Loppuvuonna 1938 kenraali Harald Öhqvist kertoi Viipurin linnasta virolaiselle toimittajalle. Kenraali kertaa Linnan historian vaiheet alkaen vuodesta 1293, jolloin linnan perusti Ruotsin marski Tyrgils Knutson eli Torkkeli Knuutinpoika. Tässä vanhassa nauhoituksessa äänen tasot heittelevät välillä.

Monrepos-puiston porttiin on kirjoitettu teksti: Sustine et abstine – Kestä ja pidättäydy. Viipurin Monrepos-puistoon tutustutaan elokuussa 1939 toimittaja Koposen saattamana. Ohjelmassa Monrepos'n nähtävyyksistä ja restauroinnista haastatellaan kreivi Pfalenia ja agronomi Penttistä. Kreivi Pfalen kertoo Väinämöisen patsaasta ja Elämän lähteestä, jonka uskottiin parantavan silmäsairauksia. Agronomi Penttinen puolestaan kertoo patsaiden korjauksesta. Lisäksi keskustellaan mm. Monrepos'n kartanon historiasta, kirjastosta sekä taulu- ja asekokoelmasta. Radio-ohjelman kesäisten tunnelmien jälkeen koitti syksy ja marraskuussa 1939 alkoi Talvisota.

Viipuri vaurioitui pahoin Talvisodassa, ja Moskovan rauhassa se jäi muun luovutetun Karjalan osana Neuvostoliitolle. Suomalaiset valtasivat Viipurin takaisin Jatkosodassa 1941 ja pahoin kärsinyt kaupunki kunnostetiin jälleen asuttavaksi. Suomi menetti Viipurin kuitenkin uudelleen kesällä 1944.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto