Hyppää pääsisältöön

Miltä lumi kuulostaa?

Talvimaisema meren rannalla
Tiedätkö, miltä lumi kuulostaa näin upealla säällä? Talvimaisema meren rannalla Kuva: Yle/Raili Löyttyniemi maisema,jää,Suomenlinna,lumi,eläinten jäljet

Kun katsot ikkunasta tai kuvasta lumista maisemaa, osaatko arvioida vallitsevan lämpötilan ja pystytkö kuvittelemaan, miltä askeleet lumessa kuulostavat? Testaa, kuinka hyvin kuulet sohjon, nuoskan ja pakkaslumen erot.

Miksi lumi narskuu?

Koira lumessa
Koira lumessa Kuva: Flickr.com/smerikal talvi

Mitä pukea päälle, jos keli on kuvan mukainen? Miltä kuvan lumi kuulostaa? Tehtävä ei välttämättä ole helppo, jos on asunut koko ikänsä lämpimissä maissa. Sen sijaan talveen ja lumeen tottunut tietää, millaisia varusteita ulos lähtiessä tarvitaan, usein lämpömittariin katsomattakin.

Jo lapsuudesta takaraivoon on tallentunut tieto siitä, milloin lumesta saa tehtyä parhaat lumipallot ja milloin se narskuu jalkojen alla.

Narskuminenhan johtuu siitä, että lumikiteiden väliset sidokset murtuvat. Suojasäällä vesi liukastaa lumen kiteitä - silloin kiteet eivät rikkoudu. Mitä kovempi pakkanen, sitä korkeampi on ääni.

Malja lumelle, sen tutkijoille ja tulkitsijoille

Minna Pyykön maailmassa kohotettiin malja lumelle ja samalla myös yhdysvaltalaiselle maanviljelijälle Wilson Bentleylle, joka vuonna 1885 onnistui ensimmäisenä kuvaamaan lumikiteen. Häneltä on peräisin tutuksi tullut päätelmä, että ei ole olemassa kahta samanlaista lumikidettä.

Malja nostettiin myös suomalaiselle lumen ja talven ikuistajalle taidemaalari Pekka Haloselle, joka ei halunnut maalata ikkunan läpi, vaan ulkona luonnossa, vaikka sormet varmasti palelivat. Kun katselet Halosen talvisia maisemia, pystytkö arvioimaan kelin ja kuulemaan lumen äänen?

Grafiikka lumisateen muodostumisesta
Lumisateen muodostuminen. Grafiikka lumisateen muodostumisesta Kuva: Tero Juuti lumisade

Minna Pyykön kanssa lumesta, lumikiteiden synnystä, niiden muodoista ja lumen väreistä keskusteli geofysiikan professori Matti Leppäranta.

Ohjelmassa pohdittiin muun muassa, onko lumi samanlaista eri puolilla maailmaa. Miksi vain Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjän Karjalasta on löydetty muinaissuksia, kun taas muualla on kuljettu lumikengillä? Mielenkiintoista on myös, että suomen kielestä löytyy omat erilliset sanansa välineelle (sukset) ja tekemiselle (hiihtää). Muualla puhutaan liikkumisesta suksilla.

Luonto-Suomen talvi-illassa jaettiin puolestaan talvisia havaintoja ja kokemuksia.

EDIT 7.11.2022 Poistettu linkki testiin, joka ei enää toimi.
EDIT: Artikkelia muokattu ajankohtaan sopivaksi 11.01.2021/Tiina Jensen

Linkit: