Hyppää pääsisältöön

Teemu Mäki, Charlie Hebdo ja Ilmarinen

Jan Liesaho
Jan Liesaho Kuva: Anna Hämäläinen jan liesaho

Onko provosoiminen tarpeen, taiteen nimissä tai muista syistä? Mistä tiedämme, että taiteilijat rikkovat tabuja vain perustellusti? Pitääkö yhteiskunnan suojella provokaattoreita? Minä en tiedä, mutta onneksi joku itseäni pätevämpi on ratkaissut ongelmat. Minä olen Charlie -näyttelyn kohtalo on ennakkotapaus: kirjastot eivät pysty toteuttamaan tehtäväänsä yksityisissä tiloissa, kirjoittaa Taide 2015 -kampanjan koordinaattori Jan Liesaho.

Loppuvuodesta 2014 Lapuan kaupungin opetuspäällikkö Merja Koivisto ohjeisti kuntansa opettajia olemaan viemättä koululuokkia kuvataiteilija Teemu Mäen näyttelyyn Lapuan taidemuseoon. Ilmeisesti eniten järkytystä aiheutti Venäjä-aiheinen iso kollektiivimaalaus, joka on ollut esillä aiemminkin. Olen nähnyt teoksen ja minulle sen kertoo, että ”venäläinen keskiluokka on regressoitunut viihteellä ja kulutustavaroilla itseään tyydyttäviksi zombeiksi.” Jos taulun nimessä ja esineissä ei olisi suoria viitteitä Venäjään, niin se voisi kuvata montaa muutakin kansakuntaa. Suomeakin?

Perkele Collective: Teemu Mäki & Elizabeth Buset, Sanna Halme, Hanna Peräkylä, Maria Petrova, Hannele Rosenbröijer, Sofia Tarassenko, Matti Vainio: Russian Interior / Venäläinen interiööri
Venäläinen interiööri Perkele Collective: Teemu Mäki & Elizabeth Buset, Sanna Halme, Hanna Peräkylä, Maria Petrova, Hannele Rosenbröijer, Sofia Tarassenko, Matti Vainio: Russian Interior / Venäläinen interiööri Kuva: Perkele Collective: Teemu Mäki & Elizabeth Buset, Sanna Halme, Hanna Peräkylä, Maria Petrova, Hannele Rosenbröijer, Sofia Tarassenko, Matti Vainio. matti vainio.

Onko sopivaa näyttää peruskoululaisille penis ja kuvottavan näköisiä ihmisiä? En tiedä, mutta olen taipuvainen uskomaan, että lapset näkevät pahempiakin asioita, ainakin hieman vartuttuaan. Varmasti olisi parempi valmistella heitä tulevaan kuin hyssytellä, niin kuin Merja Koivisto päätti tehdä. ”Aikuisten tehtävänä on suojella lasten maailmaa”, Koivisto sanoo Helsingin Sanomille. ”Näyttelyssä oli Afrikka-teoksia, jotka olivat mielestäni kauniita ja värikkäitä ja lapsille sopivia, mutta siellä oli myös näitä kollektiiviteoksia, joissa on arkoja aiheita, jotka eivät mielestäni sovi peruskouluikäisille lapsille.”

Teemu Mäki kirjoitti kuusisivuisen vastineen, jonka voit lukea täällä.

Charlie Hebdo on sellainen ruutitynnyri, että hatarilla tiedoillani en haluaisi koskea siihen. En ole ikinä edes nähnyt ensimmäistäkään lehden numeroa. Nopean nettiselailun perusteella lehti on julkaissut pilapiirroksia jotka pöyristyttävät itseänikin, vaikka olen agnostikko. Jos Charlie Hebdo olisi suomalainen julkaisu, niin veikkaan että Mannerheim kaivettaisiin haudastaan ja joukkoraiskattaisiin vähintään kerran vuodessa.

Jyrki Kataisesta ja Pekka Himasesta olisi nähty sellaista kuvastoa, että muillakin kuin Pihtiputaan mummolla olisi kurat housussa. Mutta onko tuollainen provosoiminen tarpeen, taiteen nimissä tai muista syistä? Mistä tiedämme, että taiteilijat rikkovat tabuja vain perustellusti? Pitääkö yhteiskunnan suojella provokaattoreita? Jälleen kerran, minä en tiedä, mutta onneksi joku itseäni pätevämpi on ratkaissut ongelmat.

Lopputulema on, että suomalaiset taiteilijat ovat tehneet näyttelyn, joka ei säikäyttänyt edes poliisia, mutta sitä ei voida laittaa esille julkiseen tilaan
.

Luin tänään ilmaisjakelusta, että Helsingin Kirjasto 10 on sulkenut Suomen sarjakuvaseuran Minä olen Charlie-näyttelyn sen oltua avoinna 15 minuuttia. Kirjastoon ei rynnännyt kiihkomielisiä islamisteja tai rasisteja vaan päätöksen teki kiinteistön omistajan vakuutusyhtiö Ilmarisen edustaja Kari Soikkeli. Kalevalan väkivahvan ja mitään pelkäämättömän sankarin mukaan nimetyn yhtiön edustaja teki arvion, että Minä olen Charlie -näyttely saattaisi muodostaa turvallisuusriskin.

Sensuroitu kiroileva siili
Milla Paloniemen piirros Minä olen Charlie -näyttelyyn. Sensuroitu kiroileva siili Kuva: Milla Paloniemi kiroileva siili
Aino Sutisen piirros: Minä olen Charlie
Aino Sutisen piirros Minä olen Charlie -näyttelyyn. Aino Sutisen piirros: Minä olen Charlie Kuva: Aino Sutinen aino sutinen

Poliisin mukaan näyttelyn sisällössä ei ollut mitään arveluttavaa - olisi mielenkiintoista kuulla kyseisten kuraattorien keskustelu - mutta ongelma on asian ympärillä käyty yleinen hälinä. Soitin Kari Soikkelille, joka vakuuttaa että päätös tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä kirjastonjohtaja Kari Lämsän kanssa.

Lopputulema on, että suomalaiset taiteilijat ovat tehneet näyttelyn, joka ei säikäyttänyt edes poliisia, mutta sitä ei voida laittaa esille julkiseen tilaan. Pupu on mennyt pöksyyn joko kiinteistön omistajalla tai kirjaston johtajalla, tai molemmilla.

kynä piirtää asetta
Timo Kokkilan piirros Minä olen Charlie -näyttelyyn. kynä piirtää asetta Kuva: Timo Kokkila timo kokkila

Ennen käännytystä Kirjasto 10:stä näyttely sai hatkat Arabianrannan kirjastosta. Arabianrannan kirjaston johtaja Kari Vante ei halua keskustella asiasta ja ohjaa minut kirjastotoimen apulaisjohtaja Anna-Mari Soininvaaran puheille. Soininvaara on tuohtunut ja sanoo, että asia ei heidän puolestaan jää tähän. ”Emme voi antaa jonkun ulkopuolisen tahon päättää kirjastojen sisällöstä.”

Näen ainakin yhden periaatteellisen ongelman. Kirjastolaitos, Suomen ainoa lakisääteinen kulttuuripalvelu, ei välttämättä pysty päättämään sisällöstään mikäli se toimii kaupallisissa tiloissa. Kirjasto 10:n johtaja Kari Lämsä kertoi puhelimessa, että he eivät halua joutua riitoihin vuokranantajan kanssa, sillä se vaikeuttaisi kirjaston toimintaa.

Helsingissä vuokratiloissa toimivia kirjastoja ei ole montaa, itse asiassa Kirjasto 10 ja Arabianrannan kirjasto ovat ainoat. Olemme saaneet ennakkotapauksen: kirjastot eivät pysty toteuttamaan tehtäväänsä yksityisissä tiloissa.

Kymmenen suomalaisen sarjakuvataiteilijan töistä koostuva Minä olen Charlie -näyttely etsii parhaillaan uutta näyttelytilaa. Kuka haluaisi ja uskaltaisi emännöidä tai isännöidä sen? Toivon mukaan muutkin kuin islamfoobikot, jotka tällä hetkellä nauravat makeasti.

Jan Liesaho on TAIDE 2015 -kampanjan koordinaattori sekä maanviljelijä

PS: Lapualle terveisiä, että toivottavasti jo peruskoulussa opetetaan - tavalla tai toisella - mitä sota ja valtioterrori ovat nykymaailmassa.

www.taide2015.fi

JP Ahosen sarjakuvaruudukko
JP Ahosen sarjakuva Minä olen Charlie -näyttelyyn. JP Ahosen sarjakuvaruudukko Kuva: JP Ahonen jp ahonen
Kommentit
 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.